tirsdag den 31. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavet Velveeta/smelteost erstatning



For et par år siden, næsten lige inden vi skulle til USA, stødte jeg på fænomenet Velveeta, og lige siden har jeg haft lyst til at afprøve det, bare én gang, for at prøve at lave en varm ostesauce/dip á la chili con queso.

Til de uindviede, så er Velveeta en speciel type "processed" ost, som mange i USA bruger til feks. Mac & Cheese og diverse andre ting som kræver at en ost kan smelte og blive jævn og cremet som en slags sovs.

Nogle steder er den lige så upopulær som den er populær andre steder - primært fordi den tilsyneladende indeholder en masse ingredienser som slet ikke har noget med ost at gøre, og fremstillingsprocessen er der også noget mystik om.
Faktisk har jeg læst mange kommentarer fra folk der simpelthen nægter at have Velveeta indenfor dørene pga. indholdet, og måden det er lavet på (det siger også lidt, at det kan opbevares ved stuetemperatur uåbnet - og holde sig i op til 8 uger i køleskab efter åbning, hvis det pakkes godt ind) - men samtidig savnede de noget at lave ostesovs med som fungerede lige så godt, og derfor er denne opskrift åbenbart et hit.

Nå men jeg var fortsat "intrigued", så da vi kom til USA, undersøgte jeg med en eller anden levnedsmiddelkontrol herhjemme, om jeg måtte tage det med hjem (der er jo ret strenge regler for hvilke fødevarer man må tage med), men det var ikke tilladt. Måske også derfor det er så svært at få fat i, i Europa (hverken Tyskland eller England giver ret mange muligheder når man søger). Jeg kunne selvfølgelig have taget chancen, men da vi i lufthavnen i Denver så hvordan de gik rundt med hunde der snusede til kufferterne for at finde fødevarer, var jeg nu glad nok for at jeg undlod det.

Videre til sidste uge, hvor jeg i mangel af Fluff til at lave Snickers med, fandt ud af at lave det selv - uvist af hvilken årsag kom jeg så nogle dage efter til at tænke på, om man mon også kunne lave et eller andet der kunne bruges på samme måde som Velveeta. Og sørme ja. Google er virkelig min ven, når det gælder hjemmelavede udgaver af ting man normalt køber færdiglavet (især det der stammer fra USA) - der dukkede hurtigt en opskrift op, som gik igen mange steder, og som også fik rosende ord med på vejen. Og det bedste af det hele - jeg havde alle ingredienser hjemme.

Den hjemmelavede udgave laves af revet cheddar ost (som jeg altid har i hele blokke enten i fryser eller køleskab), kogende vand, skummetmælkspulver (som jeg købte for noget tid siden for at prøve at lave hjemmelavet kondenseret mælk - det er jeg så ikke nået til endnu), og gelatinepulver (som jeg købte i Metro for at kunne lave skumfiduser - så langt er jeg heller ikke nået). Det er jo alt sammen sådan nogenlunde hæderlige produkter (bortset fra mælkepulver som tilsyneladende også kan være en speget sag, men det er en helt anden historie), som ikke indeholder en masse tilsætningsstoffer og underlødige ting - modsat Velveeta, som altså tilsyneladende scorer højt på det punkt.

Jeg lagde forsigtigt ud med en mindre portion (som nævnt findes opskriften mange steder, så jeg linker ikke til et specifikt sted - men søg evt. på Homemade Velveeta, så kommer der en del links), for at tjekke om smag, konsistens og funktion var noget værd, inden jeg brugte hele min beholdning af cheddar ost på det.
I de opskrifter jeg fandt, anbefales det at lave en mindre portion ad gangen, sandsynligvis for at osten kan nå at smelte i det varme vand. Men næste gang vil jeg nok lave lidt større portion, da blenderbladet havde lidt svært ved at få fat i det hele. Det dobbelte af denne portion er hvad der anbefales man laver ad gangen, og så fylder man sin form/beholder op efterhånden..

Hjemmelavet Velveeta/smelteost erstatning:
ca. 150 gram


4 spsk kogende vand
1½ spsk skummetmælkspulver
1/4 tsk gelatinepulver

115 g revet cheddar ost (jeg brugte hovedsagligt en almindelig orange cheddar, men også et lille stykke lidt skarpere hvid cheddar)

Hæld vand, skummetmælkspulver og gelatine i en blender, og blend til gelatinen er opløst.
Tilsæt osten og blend videre til osten er smeltet og blandingen er jævn - afhængig af hvordan din blender fungerer, skal osten måske lige skrabes ned fra siderne nogle gange, men bliv ved til al osten er smeltet og massen er uden klumper.
Fór en egnet firkantet beholder med husholdningsfilm og fyld ostemassen i - læg film henover og tryk osten i facon, og sæt låg på.
Lad osten stå i køleskab et døgns tid, til den har sat sig.
Den kan nu anvendes som smelteost til feks. varm ostedip (og det kommer der selvfølgelig også en opskrift på, hvis det bliver en succes), Mac & Cheese, eller hvilken som helst anden ret der vil have gavn af en smeltet ostesovs.
Jeg ved ikke nøjagtigt hvor længe osten kan holde sig i køleskab, men jeg har prøvet at fryse en lille portion i dag, hvorefter jeg puttede den direkte i en gryde sammen med lidt mælk, og smeltede det. Det blev måske en anelse mere grynet fra frost end da jeg smeltede det med mælk i frisk tilstand, men smagen fejler ikke noget.

Konklusion:

Og hvordan er smagen så. Den er forbavsende meget ligesom en cheddar ost. Hvilket jo egentlig ikke burde forbavse så meget, i betragtning af hvor stor en del cheddar udgør af det færdige produkt.
Den smager fint og vil uden tvivl kunne bruges i mange sammenhænge  hvor der skal bruges en jævn smeltet cheddarost. Det skal siges at den ér en anelse grynet, i hvert fald når den varmes op med mælk, som er det eneste jeg har prøvet indtil nu.

Til venstre en lille klump ost smeltet for sig selv - til højre smeltet sammen med lidt mælk
Men jeg har ingen kvaler ved at prøve at bruge den i en ostedip der skal serveres lun. Den opskrift jeg har i tankerne indeholder alligevel så mange andre ting, at lidt grynethed nok kan kamufleres.
Det skal så også siges at det kan godt lade sig gøre at lave en ostedip baseret på ren ost, som man kommer direkte i de øvrige ingredienser, i revet tilstand - men det kræver tilsyneladende lidt mere gefühl at få osten smeltet ordentligt og jævnt.
Jeg har ikke fortrudt at jeg har prøvet denne metode, og jeg vil nok også lave en lidt større portion så jeg har til ostedippen i weekenden - efterfølgende må jeg så prøve om man kan lave et lige så godt resultat bare med revet ost.

mandag den 30. januar 2012

Opskrift: Krydret ostedip/Cheese Ball


Jeg støder jævnligt på "ostedips" på de amerikanske blogs, som de kalder Cheese Balls - fordi de er lavet af ost (primært flødeost), og formet som en kugle. Det er som regel en vældig dekorativ måde at servere sådan en dip på, da de næsten altid bliver rullet i/dækket af feks. urter eller nødder.
Da jeg ville lave en lille snack vi kunne få i går sammen med håndboldfinalen, faldt valget på sådan en ostekugle, sammen med nogle TUC saltkiks, som Lækkermåsen havde fundet på tilbud.

Jeg kiggede på mange forskellige opskrifter, og endte med at prøve mig lidt frem med min egen udgave - en af de primære inspirationer var dog denne fra Krista's Kitchen.
I dette tilfælde brugte jeg en Buko light 4% ost, og den er ret tynd i konsistensen - så hvis man er ligeglad med kalorier, så vil jeg nok anbefale at bruge en fuldfed flødeost, da den hænger lidt bedre sammen (det afhænger dog også af hvor meget revet ost man putter i - jo mere fast ost, jo mere fast bliver kuglen). Men som test var det fint, og så havde vi lidt bedre samvittighed.
Hvis ikke lige vi tænker for meget på hvad der er i TUC kiks.

Krydret ostedip/Cheese Ball:
ca. 400 g

200 g flødeost light 4%
200 g friskrevet cheddarost
2 små hakkede forårsløg
2 spsk finthakkede dildsyltede jalapeño skiver (denne chili er fantastisk til mange ting - men har man ikke lige lyst til at købe den, kunne man måske bruge almindelig syltet jalapeño og så tilsætte en lille smule sirup eller honning for at få sødmen med)
1 finthakket mild Peppadew
1/4 tsk løgpulver
1/4 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk cayennepeber
½ tsk fint havsalt

6 skiver bacon
ca. ½ rød peber

Rør flødeosten blød (kan snildt gøres i en røremaskine hvis man laver en lidt større portion) og bland de øvrige ingredienser til og med hvidløgspulver. Smag til med cayennepeber og salt afhængig af ønsket styrke.
Klip et stort stykke husholdningsfilm af, og læg ostemassen derpå - fold filmen om osten så den danner en kugle, og læg den på køl, gerne et par timer så den kan trække smag. Man kan også vente med at forme kuglen til den har trukket et par timer, hvis man vil vente med at røre den sammen og smage endeligt til.
Steg baconskiver sprøde på en pande, læg dem på fedtsugende papir, og hak dem groft når de er kølede af (husk at gemme det sigtede baconfedt i et glas i køleskabet - det kan bruges til mange ting og er alt for godt til at smide ud). Hak rød peber fint og bland det med bacon på en flad tallerken eller et stykke film.
Nu "rulles" osten i baconmixet - da denne ostekugle ikke var så fast, var det lidt svært at rulle, så jeg lagde den oven i baconmixet og trykkede lidt så det hang fast i bunden, og så formede jeg osten efter et lille firkantet fad og lagde den på det, dryssede resten af baconmixet over og trykkede fast.
Server ostekuglen med saltkiks, saltstænger eller grøntsagsstænger.

Konklusion:

Lækker lækker snack - der gik ikke mange minutter før den var væk, og Lækkermåsen erklærede at den var meget bedre end det man kunne købe. Hvilken en det var han snakkede om ved jeg ikke, for jeg har aldrig set en ostedip til salg der ligner - måske mente han bare i forhold til almindelig flødeost - det fortaber sig i håndboldrusen.
Osten bliver godt spicy af jalapeño, Peppadew og cayenne - den ville nok være for stærk til meget af vores familie, men den var lige i øjet til os.
Den (eller noget lignende) bliver helt klart lavet igen.

lørdag den 28. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavede Snickers


Da jeg så opskriften på hjemmelavet Snickers hos How Sweet It is, vidste jeg med det samme, at dét måtte jeg prøve. Ikke fordi jeg/vi spiser voldsomt mange Snickers, men det så bare så lækkert og fuldstændig kaloriebefængt ud (omend kun en lille del stammer fra det forbudte smør), at det passede lige ind i en weekend uden de store planer, og hvor der godt måtte lidt gode sager på bordet. Jeg har tidligere lavet en Snickers kage, som også var rigtig god - så næste skridt måtte jo være selve Snickers baren.
Jeg havde stort set alt der skulle bruges i huset - det eneste problem var Fluff'en, som jeg ikke kunne finde nogen steder - men som du kan se her, så løste jeg det problem ved at lave det selv.

Det passer så heller ikke helt at jeg havde alt i huset - lys chokolade er nemlig ikke lige det jeg bruger mest af. Som i faktisk aldrig. Så der var kun hvid og to slags mørke chokoladeknapper fra Callebaut i skabet.
Men der var det bare om at være kreativ igen.
Jeg søgte lidt på nettet og fandt ud af, at en god lys chokolade godt må ligge i omegnen af 38% kakaoindhold, så jeg regnede lidt frem og tilbage (er jo inde i rytmen efter lignings-sessionen sidste weekend) og fandt ud af at 3/5 hvid chokolade 27% og 2/5 mørk chokolade 57,8% ville give en kakaoprocent på knap 40. Og det var vel ikke helt ved siden af.

Opskriften kan måske godt se lidt uoverskuelig ud - men den er ikke svær. Det tager lidt tid at lave de forskellige lag, men ellers tager det længst tid at lade lagene køle af og stivne inden det næste kommer på.
Jeg startede torsdag aften med chokoladebunden, lavede de næste to lag fredag eftermiddag og aften, og chokoladetoppen lørdag formiddag - lørdag middag var den klar til at gå ombord i (pt. har vi faktisk ikke spist særlig meget, men der skal også en god bøf, hjemmelavede pommes frites og hjemmelavet bearnaise sauce på bordet i aften, så appetitten må ikke spoleres).

Jeg advarer på forhånd om at den her portion giver en ret stor og solid Snickers bar. Faktisk kom den til at veje 1,9 kg. Så lav kun så stor en portion hvis du får gæster - eller hvis du bare gerne vil spise dig en mavepine til i fabelagtig Snickers.

Snickers:
ca. 1,9 kg

Chokoladebund:

250 g god lys chokolade (eller blanding af 150 g hvid 27% chokolade og 100 g mørk 57,8% chokolade)
½ dl jordnøddesmør

Smelt chokolade og jordnøddesmør ved lav varme i en tykbundet kasserolle, eller i mikroovn i intervaller af ca. 30 sekunder. Rør godt rundt og lad kun chokoladen lige smelte, så den ikke bliver for varm.
Hæld chokoladen i en bagepapirsbeklædt form - jeg brugte en firkantet metalform på ca. 20x26 cm beklædt med et stykke genbrugsbage"papir", som jeg holdt på plads med tøjklemmer. Brug af bagepapir gør det lettere at løfte det hele ud af formen, når den er færdig. (Måske vil en lidt større form være bedre, da stykkerne så bliver knap så tykke og lidt mere håndterbare - og knap så umulige at komme igennem når man spiser).
Lad chokoladen stivne helt, gerne på køl.

Nougatlag:

50 g smør (opskriften angiver usaltet, men det går fint med saltet)
2½ dl sukker
½ dl "evaporated" mælk (hvis ikke du kan finde det i et supermarked, så prøv en etnisk butik)
2½ dl Marshmallow Fluff (købt, eller hjemmelavet)
½ dl jordnøddesmør
2½ dl saltede jordnødder, grofthakkede
1 tsk vaniljeekstrakt

Smør smeltes i en gryde ved medium varme (her brugte jeg 6 ud af 9). Når smørret er smeltet, tilsættes sukker og evaporated mælk, og blandingen bringes i kog under omrøring og varmes igennem til sukkeret er smeltet, i ca. 5 minutter. Tilsæt Fluff, jordnøddesmør og vanilje, og rør rundt til Fluff og jordnøddesmør er smeltet og blandingen er jævn. Tag gryden af varmen og bland de hakkede jordnødder i.
Hæld blandingen over den afkølede chokoladebund, og lad nougaten stivne helt, gerne på køl.
(Jeg glemte at blande jordnødderne i inden jeg hældte nougaten i formen, så jeg hældte bare jordnødder oven på nougat og pressede dem lidt ned - derfor kan man se på billederne at nødderne ikke er blandet helt sammen med nougaten).

Karamellag:

400 g flødekarameller (uden chokolade og andre "fyld"ting - jeg brugte de "reneste" jeg kunne finde i Lidl, Kleine Kuh Sahne Toffee, som samtidig også var nogen af de billigste. Jeg erstattede dog ca. 75 g med mine hjemmelavede karameller med lakrids, chili og hindbær, da var begyndt at klistre så meget sammen at jeg ikke kunne skille dem ad)
½ dl piskefløde





Hæld karameller og fløde i en gryde og lad blandingen smelte ved lav-medium varme - rør rundt til blandingen er helt jævn (kan godt tage lidt tid afhængig af hvilke karameller man bruger, og hvor meget varme de skal have for at smelte).
Hæld blandingen over den afkølede nougat, og lad karamellen stivne helt, gerne på køl.


Chokoladetop:

250 g god lys chokolade (eller igen blanding af 150 g hvid 27% chokolade og 100 g mørk 57,8% chokolade)
½ dl jordnøddesmør

Smelt chokolade og jordnøddesmør ved lav varme i en tykbundet kasserolle, eller i mikroovn i intervaller af ca. 30 sekunder. Rør godt rundt og lad kun chokoladen lige smelte, så den ikke bliver for varm.
Hæld chokoladen over den afkølede karamel, og lad chokoladen stivne helt i køleskab, i mindst en time.

Når Snickers'en er helt afkølet og fast, kan den løftes op af fadet vha. bagepapiret, og skæres i den ønskede størrelse stykker (trim evt. kanterne først, da de ikke bliver så pæne - du smider dem selvfølgelig ikke ud, men spiser dem selv imens du skærer resten ud til servering).
Den bliver ret hurtigt blød og "gooey" ved stuetemperatur, så opbevar den i køleskab og spis den gerne direkte derfra - medmindre du godt kan lide noget der hænger meget i tænderne.


Konklusion:

Oh.My.God.
Noget med så højt et kalorieindhold (og nej, du får mig ikke til at regne på det) kan næsten ikke være dårligt, men det her, det er den rene himmel - og synd på samme tid.
Den smager bedre end en rigtig Snickers - til gengæld kan man heller ikke spise så meget af den.
Jeg forudser vi må på omgang i nabolaget, eller at den kommer nogle kolleger til gode.
For der kommer ikke noget godt ud af at vi spiser det hele selv.

fredag den 27. januar 2012

Opskrift: Citron/appelsin vinaigrette


Efter succesen med æble/avocado salsaen er jeg igen faldet for en opskrift fra The Café Sucré Farine - især hendes salater er jeg helt pjattet med, og jeg har en vældig trang til salat lige i øjeblikket. Måske fordi jeg længes efter lysere og varmere tider, og den lette mad der følger med.

Da jeg så dressingen Chris havde lavet med Meyer citroner (en speciel slags sødere citron der stammer fra Kina, men som bliver dyrket meget i USA også - jeg har aldrig set dem herhjemme, men det er jo bare endnu en af de ting vi må undvære i vores madmæssige U-land), så var jeg nød til at prøve at lave den. Som i lige nu.
Meyer citroner havde jeg jo ikke, men Chris foreslog at erstatte noget af citronsaften med mere honning, eller evt. appelsinsaft - og det havde jeg. Jeg brugte halvt citron og halvt appelsin - derudover erstattede jeg almindeligt sukker med muscovadosukker - ellers fulgte jeg opskriften.

Jeg havde dog ikke læst opskriften helt til ende, og havde derfor ikke set hvor stor en portion det gav med 3 dl olie - jeg gik bare i gang. Så der stod jeg så pludselig, alene hjemme, aftensmaden var spist, og der var nu ca. ½ liter dressing i køleskabet.
Heldigvis skulle den kunne holde sig et par uger i køleskabet, og kan også bruges som marinade til feks. skaldyr eller kylling.
Jeg forudser en del salat, og muligvis kylling, på menuen de næste to uger.

Citron/appelsin vinaigrette:
ca. ½ liter

1 1/4 dl citronsaft og appelsinsaft (regn med ca. 2/3 citron og 1/3 appelsin)
2 spsk rødvinseddike
2 fed hvidløg
1 spsk fuldkornssennep
i alt 1 spsk tørrede krydderurter (jeg brugte basilikum, timian og merian)
2 spsk flydende honning
1 spsk mørk muscovado sukker
½ tsk groft salt
3 dl god olivenolie

Alle ingredienser hældes i en blender og blendes grundigt sammen - egentlig skulle olivenolien have været tilsat til sidst i en tynd stråle for at sikre at dressingen emulgerer ordentligt - men det gik nu fint med denne metode. Hvis den skal stå i længere tid og måske begynder at skille lidt, får den bare en ny tur i blenderen (eller en hurtig rystetur i lukket beholder - alt efter hvor mange armkræfter man vil bruge på det).

Konklusion:

Skøn og smagfuld dressing, som er rigtig lækker på en salat. Jeg har ikke prøvet den som marinade endnu, men det kommer forhåbentlig.
Den kunne måske godt have tålt liiiige lidt mere citronsmag - jeg var bange for den blev for syrlig med de almindelige citroner så derfor lavede jeg den 50/50, men den kunne godt klare citron/appelsin i forholdet 2:1 i stedet for 1:1 tror jeg.
Næste gang laver jeg også lige lidt mindre portion.

Opskrift: Ristede croutoner / croutons / brødterninger - med hvidløg og / eller krydderurter


Ristede croutoner (som overskriften antyder har de flere navne, men nu kalder jeg dem croutoner i resten af indlægget, for nemheds skyld) er noget af det nemmeste at lave selv, det er billigere end at købe de færdige, og man undgår alle mulige mærkelige tilsætninger af usundt fedt. Samtidig er det en fantastisk måde at få brugt noget halvgammelt tørt brød på, som man måske ellers ville have smidt ud

Jeg har allerede lavet flere portioner med hvidløg i løbet af de sidste par uger - en enkelt aften kom jeg til at sidde og spise dem direkte fra glasset jeg opbevarer dem i (ja jeg kan spise dem som chips), og det fik beholdningen til at synke betragteligt.
Derfor blev der lavet en ny portion i onsdags, og så synes jeg det var på tide den kom med på bloggen.

Alle former for hvidt/halvgroft/kernebrød/endda rugbrød kan bruges - hvis man kun har en enkelt skive tilovers, så saml sammen i en pose i fryseren til der er nok til en bradepande- eller et fadfuld. Så sparer man lidt på strømmen til ovnen.
Jeg napper nogle gange de overskydende skiver med hjem fra arbejde, hvor vi får franskbrød i formiddagspausen, og så bliver de anvendt til dette formål - alternativet er at de bliver smidt ud, og det har jeg meget svært ved at kapere i disse stop-spild-af-mad-tider.

Croutonerne kan som sagt spises som en snack hvis man ikke lige har andet i skabet - de er fantastiske oven på en salat (som feks. den her til højre) og er også gode oven på en grøntsagssuppe (feks. en hvidløgssuppe der kommer et indlæg om snart).

Jeg har indtil nu lavet flest med hvidløgspulver og salt, men denne gang kom der også timian og chiliflager i fadet.

Ristede croutoner/croutons/brødterninger - med hvidløg og/eller krydderurter:

brød i skiver, gerne nogle dage gammelt (denne gang brugte jeg ca. 175 g hvidt brød)
olivenolie (en stor ½ dl til de 175 g brød)
flagesalt
hvidløgspulver (det er meget nemmere at bruge end frisk hvidløg, og giver en meget autentisk hvidløgssmag)
tørrede krydderurter (feks. timian, oregano, basilikum, rosmarin)
chiliflager

Brødet skæres eller rives i mindre stykker (hvis skorpen er for grov, så skær den fra og læg den ud til fuglene - eller tør den for sig selv i ovnen og blend den til rasp) - det må gerne se lidt rustikt ud, så pæne lige firkanter er ikke nødvendigt. Faktisk er det rustikke pænest.
Læg brødstykkerne i et ovnfast fad eller en bradepande, evt. med bagepapir - tænd ovnen på 100 grader varmluft og sæt fadet/bradepanden i ovnen. Lad croutonerne tørre i ca. 5 minutter til de begynder at blive en smule hårde.
Hæld nu olivenolie over og bland godt sammen - det er svært at sætte mængde på olien, men den skal være godt fordelt, uden at brødet bliver fuldstændig søbet ind.
Drys salt, hvidløgspulver og/eller tørrede krydderurter/chili på, bland godt, og lad croutonerne tørre færdig til de er helt sprøde (afhænger af både ovn og størrelsen på croutonerne, men regn med ca. 20-30 minutter i alt). Køl dem helt af, evt. på fedtsugende papir, og opbevar dem i en kagedåse eller et glas med skruelåg.

Konklusion:

Det er jo sådan set allerede sagt - de smager skønt og er supernemme at lave. Man kan få den smagsvariant man gerne vil have. Og det føles godt at få brugt noget der ellers ville være gået til spilde.
Prøv det.

torsdag den 26. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavet Marshmallow Fluff


Jeg fandt i dag en opskrift jeg er helt syg efter at prøve, hvor der skal bruges Marshmallow Fluff.
Kender i ikke det når man finder en opskrift man bare MÅ have afprøvet nu og her?

Problemet er bare at Fluff ikke er sådan lige at opdrive i nærmeste omegn. Bedste bud var Superbest i deres amerikanske afdeling, men ak, ingen Fluff. I hvert fald ikke i den Superbest jeg var tættest på.
What to do, what to do, når man nu bare gerne vil have fingre i det. Så er der jo ikke andet for end at lave det selv.

Det er der heldigvis nogen der har prøvet før, så jeg forlod mig på at denne opskrift var lige så god som anmeldelserne antyder.
Det skal siges at jeg har aldrig smagt færdigkøbt Fluff, så jeg ved ikke hvordan den korrekte smag er - men amerikanerne bør vel vide det, om nogen, så jeg stoler på dem.

Jeg halverede opskriften da det lige passede med et bæger past. æggehvide - ellers lavede jeg ikke om på noget.

Fluff'en kan farves og gives anden smag med feks. frugtsaft og madfarve - den kan opbevares i køleskab en uges tid, men endnu bedre, fryses ned i passende portioner og tages op efter behov. Jeg har ikke regnet på hvad det koster at lave sådan en omgang, og ved heller ikke hvad det koster i butikkerne, men jeg er ret sikker på det er billigere end at købe den færdiglavede. Og så tager det kun ca. 10 minutter.

Det er så ekskl. den tid det tager at gøre alt det klistrede køkkengrej rent bagefter.

Hjemmelavet Marshmallow Fluff:
ca. 6½ dl

1½ æggehvide/1 bæger past. æggehvide (hvis du vil være på den sikre side, og Fluff'en ikke skal opvarmes når den skal bruges)
2½ dl glucosesirup
1/4 tsk fint salt
2½ dl flormelis
½ spsk vaniljeekstrakt

Hæld æggehvide, sirup og salt i skålen til en køkkenmaskine, eller brug en god håndmixer. Pisk blandingen ved høj hastighed i ca. 10 minutter, eller til "marengsen" er meget tyk (jeg brugte køkkenmaskinens piskeris - det tog kun ca. 5-6 minutter før den kunne stå selv).
Tilsæt flormelis og kør ved lav hastighed til flormelisen er godt blandet med resten (her skiftede jeg til dejkrogen, og skrabede Fluff'en ned fra siderne flere gange - det er MEGET bøvlet at få færdig Fluff ud af piskeriset til køkkenmaskinen). 
Tilsæt vaniljeekstrakt og mix igen til vaniljen er godt blandet i Fluff'en. Rør evt. en ekstra omgang med en dejskraber, så det hele bliver godt blandet.
Brug Fluff'en med det samme, eller opbevar den i lukket beholder i køleskabet i op til en uge - eller frys den ned i mindre portioner.
Hvis den får lov at stå i køleskabet, eller bliver frosset, skal den lige røres godt igennem med en ske, når den skal bruges.
Hvis den skal røres op med en smags- eller farvetilsætning, kan den blødgøres 20-30 sekunder i mikrobølgeovnen i en egnet beholder - så bliver den nem at røre igennem.

Konklusion:

Som sagt har jeg ikke smagt den ægte vare - men den her udgave smager fint, og ligesom jeg forestiller mig Fluff skal smage. Og med nogle få ingredienser i køkken/køleskabet kan man lave det næsten når som helst man har brug for Fluff.
Jeg kan næsten ikke vente med at få det brugt første gang i løbet af weekenden.

Opskrift: Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æbler og blåbær


På mange af de amerikanske blogs jeg læser, laver de jævnligt Baked Oatmeal - som jeg ikke har kunnet finde noget egentligt dansk navn for, men det korrekte må næsten være en slags bagt havregrød, eller havrekage, som Lise fra Det skal smage af noget foreslår her.
Det kan laves i mange varianter og spises typisk som morgenmad eller snack - det kan laves i forvejen, stå i køleskabet eller fryses, og varmes op igen i mikro. Så nu skulle det altså prøves.
Jeg lavede ½ portion efter denne opskrift fra This Chick Cooks i mandags da jeg havde fri, og stillede den i køleskabet til morgenmaden de næste 4 dage (jeg havde allerede fået smoothie og havregrødsknækbrød den dag).

I mikroen to minutter med et stykke, serveret sammen med lidt frisk frugt og/eller en klat Skyr med lidt vaniljeekstrakt - så er der hurtig og lækker morgenmad.

Udover blåbær puttede jeg to æbler i, som var ved at være lige så bløde som kiwierne der lå ved siden af - det passede også godt sammen med kanelen. Desuden erstattede jeg smeltet smør med rapsolie for at få det sunde fedtstof med (og fordi det var nemmere end at skulle smelte smør).

Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æble og blåbær:
4 portioner

3/4 dl + 3/4 dl ægte blåbær (fra frost)
2 æbler, udkernet og skåret i tynde skiver (med skræl)
2½ dl grovvalsede havregryn
½ tsk bagepulver
3/4 tsk stødt kanel (kan godt sættes op til 1 tsk næste gang)
1/4 tsk fint havsalt
2½ dl skummetmælk
1 medium æg
½ spsk rapsolie
1 tsk vaniljeekstrakt
2 spsk ahornsirup

Tænd ovnen på 190 grader almindelig varme.
Hæld 3/4 dl blåbær i et smurt ovnfast fad på ca. 20x20 cm og læg æbleskiverne taglagt ovenpå.
Bland havregryn, bagepulver, kanel og havsalt i en lille skål.
Pisk mælk sammen med æg, olie, vaniljeekstrakt og ahornsirup i en større skål - bland de tørre ingredienser i og hæld blandingen ovenpå blåbærene/æblerne.
Drys resten af blåbærene ovenpå, og bag det hele i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.
Spis kagen mens den stadig er lun, evt. sammen med frisk frugt og et mælkeprodukt, eller køl den af, skær den i stykker og sæt på køl, eller frys ned separat på en plade eller i et fad, og pak de frosne kagestykker i frysepose.
Hvis de er frosne tøes/varmes de op i mikroen - jeg har ikke prøvet endnu fra frost, så prøv dig frem mht. tiden, med ca. 30 sekunder ad gangen.

Konklusion:

Dette er en noget mere spændende måde at få havregrød på om morgenen, end den almindelige grød - selvom den også smager godt. Æblerne passer godt til kanelen, og blåbærene er jo altid gode uanset hvordan man bruger dem.
Når man alligevel er i gang, er det også nemt at lave en større portion og fryse ned, så man har til en uges tid i fryseren.
Jeg har i hvert fald ikke fortrudt at jeg prøvede, og jeg har følt mig godt mæt de sidste 3 dage, i hvert fald indtil formiddags-knækbrødet på arbejde et par timer senere.
Næste gang skal der leges med andre smagstilsætninger.

onsdag den 25. januar 2012

Opskrift: Gyros krydderi



Jeg har tidligere lavet nogle forskellige krydderiblandinger, for at undgå de dyre købeløsninger, hvor der også er tilsat en masse unødvendige ting - og seneste skud på stammen er et gyros-krydderi.
Da vi var på Kreta sidst, købte jeg en færdigblanding, som jeg har brugt et par gange, og den har jeg egentlig været godt tilfreds med - men sidste gang jeg havde den fremme, fandt jeg en lille sten i den, og så var det slut med dén.
En hjemmelavet måtte til.

Det blandede krydderi kan bruges til at drysse direkte på feks. en bøf eller mindre kødstykker til biksemad. Det kan røres op med citronsaft, olivenolie og salt og bruges som marinade til kød (både okse, lam, svin og kylling kan anvendes), der skal bruges som traditionelt gyros- eller kebab-kød, eller det kan blandes i hakket kød til burgerbøffer.


Det er denne opskrift jeg er gået ud fra, men jeg har tilføjet lidt ekstra, bla. ved at kigge på ingredienslisten på den købe-gyros jeg havde.
Når det skal i brug første gang, bliver det nok til en slags kebab/gyros kød, sammen med pitabrød og tzatziki.

Gyros krydderi:
knap 1 dl

(øverst fra venstre mod højre på billedet - mængderne passer dog ikke, så dem skal man ikke lade sig snyde af)

½ tsk tørret fennikel (blade, ikke frø)
1 tsk tørret oregano
1 tsk stødt spidskommen
½ tsk løgpulver
½ tsk stødt koriander
1 tsk tørret persille
½ tsk stødt sort peber
1 tsk salt
1 tsk karrypulver
½ tsk stærk chilipulver
½ tsk stødt kanel
1 tsk tørret timian
½ tsk hvidløgspulver
2 spsk mild paprika
1 tsk tørret rosmarin
evt. 1 tsk Maizena, hvis det skal bruges til marinade

Bland alle krydderier godt, og opbevar i lukket krydderiglas.
Hvis man ønsker et helt fint krydderi, blendes det - men lige netop i denne blanding kan jeg godt lide at man kan se de grønne krydderurter.

Konklusion:

Jeg lavede en lille test-smagning i forhold til det købte krydderi (efter at have sikret mig der ikke var flere sten i), og jeg tror egentlig det rammer meget godt. Om det er autentisk gyros-krydderi tør jeg ikke sige - men jeg tror i hvert fald snart det kommer på menuen til nogle nakkekoteletter, som er skåret i strimler. Og som nævnt med pitabrød og tzatziki til.
Jeg tror på det bliver godt.

tirsdag den 24. januar 2012

Opskrift: Havregrøds-knækbrød


Jeg har tidligere lavet nogle knækbrødskiks med en masse forskellige kerner og frø i, og de er supergode. Da jeg tilfældigt faldt over Idas opskrift på havregrødsknækbrød, måtte jeg prøve om det var lige så godt.
Tanken om at lave en krydret havregrød og bage den tør i ovnen var sjov, og så mangler jeg også hele tiden ting jeg kan have med på arbejde til små mellemmåltider.

Jeg brugte lidt flere ruggryn end opskriften angav, tilsatte græskarkerner og rosmarin til selve grøden, plus en smule chipotlepulver for at få dem en anelse spicy. Jeg lavede grøden på komfuret i stedet for i mikrobølgeovn, og så blev bagetiden noget længere før grøden var helt tør - men ellers fulgte jeg opskriften.

Havregrøds-knækbrød:
2 bageplader

1½ dl ruggryn
2 dl grovvalsede havregryn
1 spsk solsikkekerner
1 spsk sesamfrø
1 spsk hørfrø
1 spsk græskarkerner
1 spsk tørret rosmarin
1 tsk fint havsalt
ca. ½ tsk chipotlepulver
7 dl vand
lidt tørret rosmarin til pynt
lidt flagesalt til pynt

Rør alt til og med vand sammen i en gryde og kog det til en tyk havregrød ved medium varme.
Imens varmes ovnen op til 150 grader almindelig varme.
Havregrøden bredes ud på 2 bageplader med bagepapir eller en silikonemåtte - jeg lavede laget ret tyndt, men man kan sikkert lave det lidt tykkere uden problemer, og så bare give det længere tid i ovnen. Pynt med lidt rosmarin og flagesalt.
Bag grøden i ca. 1 time - når den begynder at bukke lidt opad er den ved at være tør nok. Hjælp evt. lidt på vej ved forsigtigt at løsne grøden fra papiret med en lang paletkniv.
Bræk knækbrødet i mindre stykker og lad det afkøle helt, før det fyldes i en dåse med tæt låg.

Konklusion:

Knækbrødet bliver ret tyndt og skrøbeligt, så det kan ikke smøres eller belægges med pålæg som sådan - men jeg spiste en god portion i går, hvor jeg puttede lidt smøreost på, og det kan godt lade sig gøre med lidt forsigtighed.
Smagen fejler i hvert fald ikke noget - jeg tror den minder meget om knækbrødskiksene, da indholdet af kerner og frø er næsten det samme. Så det var sjovt at prøve, og jeg skal nok få dem spist - men næste gang vender jeg nu nok tilbage til den anden opskrift.

mandag den 23. januar 2012

Opskrift: Salat med æble, krydrede nødder og blå ost



Da jeg så denne salat med æble og blå ost hos The Pioneer Woman, var det kun et spørgsmål om hvornår den kunne passes ind i menuen - og det kunne den i dag til frokost, takket være den ekstra fridag.
Jeg havde tilfældigvis købt en princip! Danablu ost fornylig, æblerne lå i frugtkurven, og i stedet for pecannødder brugte jeg resten af de sweet & spicy chili nuts jeg lavede sidste sommer. De passede perfekt til.
Udover de tørrede kirsebær (som har ligget i køleskabet i flere måneder uden at finde anvendelse før nu), puttede jeg også lidt ristede hvidløgs croutons/brødterninger i.
Og så var der lækker frokost.


Salat med æble, krydrede nødder og blå ost:
1 person


et par store håndfulde blandet salat (jeg brugte babyspinat og ruccola)
½ Granny Smith æble (eller et andet sprødt og saftigt, gerne syrligt æble), udkernet og skåret i tynde skiver
½ dl grofthakkede krydrede nødder (eller bare mandler, cashewnødder eller pecannødder)
2 spsk grofthakkede tørrede kirsebær
ca. 25 g blå ost i små stykker 
en håndfuld hvidløgs croutons/brødterninger


Dressing:


½ spsk Dijon sennep
½ spsk ahornsirup
½ tsk æblecidereddike
3 spsk olivenolie
salt og peber


Bland ingredienserne til salaten i en skål - pisk dressingen sammen eller ryst den sammen i et lille glas, og hæld den over salaten og bland.
Server som en let frokost, eller sammen med feks. et stykke kylling eller and.


Konklusion:


Skøn skøn salat! Kombinationen af det sprøde æble, krydrede nødder og den kraftige ost, sammen med dressingen var perfekt - jeg kunne sagtens have spist mere.

Opskrift: Smoothie med blåbær, spinat og banan



Ligesom jeg for sjældent får gjort noget ekstra ud af morgenmaden i weekenderne, så kniber det også gevaldigt til hverdag. For tiden spiser jeg godt nok frisk frugt, evt. med lidt yoghurt eller Skyr til, men det er også store sager med noget der tager så "lang" tid at forberede.

I dag holder jeg imidlertid en halv-spontan ekstra fridag (efter at have været oppe lidt i fire for at sende Lækkermåsen på arbejde, var det også tiltrængt at kunne gå i seng igen, uden et vækkeur til at forstyrre skønhedssøvnen) - og så skulle der altså ske lidt ekstra.

Derfor har jeg indtil videre fået en smoothie, lavet af diverse ting der trængte til at blive brugt, eller som lå i fryseren.
Der var lidt optøede blåbær tilovers fra pandekagerne i lørdags, en rest spinatblade fra en salat, og en pose i fryseren fyldt med bananskiver.
Normalt ville jeg også have puttet lidt havregryn i for at få lidt ekstra fibre, men efter at have fået ryddet op i køkkenskabene fornylig, fandt jeg ud af at jeg havde hvedeklid stående, som indeholder ekstremt mange fibre. Derfor blev det også til et par spsk af det, så smoothien kom til at se sådan ud.

Smoothie med blåbær, spinat og banan:
1 portion

1 dl ægte blåbær (gerne fra frost - men husk at koge dem et minuts tid, hvis det ikke er selv-plukkede, og du vil være sikker på de ikke er inficerede af beskidte fingre (jeg har bildt mig selv ind at de økologiske fra frost nok har mindre risiko for bakterier, så dem koger jeg ikke - men det er dybest set ikke noget jeg ved noget om))
1 lille håndfuld frisk babyspinat
ca. 2 dl frosne bananskiver (af meget moden banan, da de ellers ikke giver den rigtige sødme)
2 spsk hvedeklid (eller havregryn hvis man ikke har klid)
2 dl skummetmælk
evt. 1 spsk agavesirup

Bland alle ingredienser og blend det til der ikke længere er klumper i. Server med det samme i et pænt glas med sugerør, evt. pyntet med lidt blåbær.

Konklusion:

Man skal være varsom med ikke at putte for meget spinat i, da det ellers kan give en lidt jord-agtig smag - men en lille håndfuld gik lige an, og det er jo hamrende sundt (og giver ikke nogen mystisk farve, hvis ellers blåbærene er blå nok).
De bananer jeg brugte var meget modne da de blev frosset, men jeg tilsatte alligevel lidt agavesirup for at neddæmpe spinat-smagen en anelse og tilføre lidt ekstra sødme.
Man kunne sagtens tilsætte lidt mere hvedeklid hvis man vil have endnu flere fibre - måske bliver det så  nødvendigt at spise med ske i stedet for at suge gennem sugerør.
Men det kan vel også lade sig gøre.

søndag den 22. januar 2012

Opskrift: Fuldkornspandekager med citron og blåbær, og en enkelt ligning



Det er ikke så tit jeg får gjort en hel masse ud af morgenmaden i weekenderne, selvom det burde være der, der skal kræses når tiden er til det. Men i går fik jeg langt om længe gjort noget ved det, og lavede pandekager til det sultne folk. Det var også ment lidt som bestikkelse til Bonussønnen, til gengæld for at han tog en ordentlig tørn med lektierne fra mortenstunden af. 
Er i klar over hvor længe det er siden jeg har haft med ligninger i matematik at gøre?? Syntes godt nok det var helt volapyk i starten, men efter at lærebogen selv havde givet en forklaring på noget af det, og BS selv havde fundet en løsning til et andet af problemerne, så blev det faktisk helt sjovt.


Skal vi lige tage et regnestykke?
Hvad er X i følgende:


5(3x-2) = 20x


Jeg fulgte stort set denne opskrift, men brugte lidt mere mælk og sukker, og halvt græsk yoghurt, halvt Skyr. Jeg havde heller ikke helt nok smør, så jeg brugte rapsolie for resten, og brugte også olie til at pensle panden med. 
Dejen blev meget tyk, og skulle flades ud med en ske, så den kunne godt have tålt lidt mere mælk. Men den kommer her som jeg lavede den.

Fuldkornspandekager med citron og blåbær:
ca. 8-10 stk. afhængig af størrelse


30 g smeltet smør
10 g rapsolie
2,4 dl fuldkornshvedemel (omsat fra cup-mål - brug evt. 2½ dl og lidt mere mælk)
2,4 dl hvedemel (samme som ovenstående)
1 1/4 dl rugmel
4 spsk sugar
1 spsk plus 1 tsk bagepulver
½ tsk salt
2 store æg
1 1/4 dl græsk yoghurt 2%

1 1/4 dl skyr
4 spsk mælk
½ tsk citronskal
½ tsk vaniljeekstrakt
ca. 2 dl blåbær, enten friske eller let optøede fra frost



Smelt ca. 20 g af smørret og rør resten af smørret i, i små klumper til det hele er smeltet (for at smørret ikke skal blive for varmt).
Bland alle meltyper med sukker, bagepulver og salt i en lille skål.
Pisk æg sammen med yoghurt, Skyr, mælk, citronskal og vaniljeekstrakt i en stor skål (det behøver ikke være med håndmixer) - bland det smeltede smør i.
Vend de tørre ingredienser i den våde dej og bland det sammen til det lige netop er mixet (må ikke røres for længe pga. bagepulveret).


Hvis der skal laves en større portion pandekager, og de skal holdes varme i ovnen, tændes den nu på 100 grader - eller de holdes varme på en tallerken under staniol og evt. et viskestykke.
Varm en pande op og pensl med lidt rapsolie - hæld ca. 3/4 dl dej på panden til hver pandekage, og flad dem evt. lidt ud hvis dejen er så tyk at den ikke gør det af sig selv.
Læg en lille håndfuld blåbær på hver pandekage og tryk dem lidt ned i dejen.


Pandekagerne vendes når de er stegt lysebrune, og de begynder at boble lidt i toppen (de hæver noget pga. bagepulveret, så der kan godt gå noget tid).
Vend dem forsigtigt og steg dem færdige - hold dem varme i ovn eller på tallerken til hele portionen er lavet.
Server feks. med ahornsirup, sigtet flormelis og lidt ekstra blåbær - eller frisk frugt.


Konklusion:


Her kan man vist godt se hvor tyk dejen bliver
Pandekagerne smager rigtig godt uden at være for søde - citronskallen giver også et lille frisk pust. De bliver bløde og svampede, også efter at have været holdt varme i ovnen, og så mætter de ret godt pga. fuldkorns- og rugmelet - og havde man udelukkende brugt Skyr med det høje proteinindhold, havde mæthedsfaktoren nok været endnu større.
Jeg vil tro man uden problemer kan fryse dem og varme dem forsigtigt op i ovnen ved lav varme, så det er nemt at lave en stor portion på forhånd til gæster en dag.
Alt i alt gode pandekager, som sagtens kan tåle at blive lavet igen.

lørdag den 21. januar 2012

Opskift: Hjerteformet citronmåne/citronkage


I aften skal vi se Melodi Grand Prix sammen med de venner vi har set det sammen med de sidste 4-5 år, og der skal selvfølgelig en lille kage til, udover diverse snold og andre usunde sager.
Jeg fandt fornylig en opskrift på citronmåne i Familiejournalen, og fik lyst til at prøve den - jeg har kun prøvet den færdigkøbte (som efter sigende kan holde sig i flere år uden at blive dårlig - jeg ved ikke om det er pga. sukkerindholdet, eller diverse konserveringsmidler), og en hjemmelavet version kan jo umuligt være dårligere.

Jeg synes dog at en stor kage blev for meget (så skal vi bare kvæles i rester resten af weekenden også), så jeg halverede portionen, og droppede så måne-faconen og lavede portionskager i mine hjerteformede ramakiner i stedet.
Opskriften på selve kagen blev fulgt, men glasuren havde jeg ikke fået læst ordentligt på, så den blev lidt anderledes - uden dog at blive dårlig(ere) af den grund.

Kagerne blev pyntet med revet citronchokolade jeg fik af Hanne K. sidste år, og frysetørret jordbær.

Hjerteformet citronmåne/citronkage:
6-7 ramekiner eller 1 lille kage

125 g blødt smør
125 g sukker
2 mellemstore æg
fintrevet skal af 1 øko/usprøjtet citron
1 spsk citronsaft
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Glasur:

saft af 1 lille citron
125 g flormelis
5 g blødt smør
korn af ½ stang vanilje
evt. et par dråber gul frugtfarve

Pynt:

revet chokolade
frysetørret jordbær
evt. revet citronskal

Ovnen tændes på 175 grader almindelig varme.
Ramekinerne sprøjtes med spray-fedt, eller smøres med smør vha. et stykke bagepapir. Lidt sukker hældes i hver ramekin og drysses rundt i hele formen så den er dækket - dette for nemmere at kunne få kagerne ud. Hvis man bruger en springform er dette punkt nok ikke nødvendigt.
Smør og sukker piskes grundigt sammen med elpisker - æggene piskes i et ad gangen og citronskal og citronsaft blandes i. Dejen kan åbenbart risikere at skille, men i så fald tilsættes 1-2 spsk af melet til den samles igen.
Mel og bagepulver blandes i en separat skål, og vendes derefter hurtigt i den våde dej til den lige netop er blandet ordentligt sammen.
Dejen fyldes i formene med et par skeer, eller fyldes i en sprøjtepose og sprøjtes i (det gjorde jeg) - det gør ikke noget dejen ikke ligger helt jævnt - den flader ud i ovnvarmen.
Bag kagerne i ca. 20 minutter til de er gyldne på toppen (ca. en time hvis man bruger fuld portion i springform), og der ikke hænger dej ved når man stikker en kødnål i.
Køl dem helt af på en bagerist, inden de løsnes i kanten med en kniv og forsigtigt rystes ud af formene. Børst evt. lidt af sukkeret af, hvis du ikke vil have det knaser mellem tænderne.
Glasuren laves af citronsaften, flormelis og smør - her havde jeg overset at saften skulle koges ind, så jeg brugte den bare som den var - men tilsæt lidt saft ad gangen til flormelis, til det har den rigtige konsistens.
Rør det blødgjorte smør ud i glasuren sammen med vaniljekorn - og giv den til sidst en lille smule gul farve, hvis du ikke vil have en hvid glasur.
Pynt de afkølede kager med glasur, revet chokolade og tørrede jordbær - eller bare med glasur og lidt fintrevet citronskal.

Konklusion:

Nu har jeg jo snydt og lavet en ekstra kage, så jeg kunne teste på forhånd om den overhovedet smagte godt. Og det gjorde den heldigvis. Den er let syrlig men uden at det bliver for meget, og har en luftig og blød konsistens.
Nu fortryder jeg sådan set lidt at jeg ikke lavede fuld portion.

søndag den 15. januar 2012

Opskrift: Simpel vaniljeis



'Sikk' en fest vi har haft nu i nat - åhhhh ja åhhhh ja åhhh...' 

Eller - fredag aften var det - men det rimer jo ikke helt.

Lækkermåsen købte nogle flasker Amarone med hjem fra Tyskland i fredags, og han fik undervejs den idé, at vi skulle invitere nogle Amarone-glade venner (og deres naboer hvor vi var til den udendørs julefrokost) til at drikke noget af det sammen med os. Det endte ud i en veritabel fest.

Jeg havde planlagt at Lækkermåsen og jeg skulle have laks og æble og avocado salsa til aften (ja salsaen var så god, at den måtte laves igen - og desuden var han heller ikke hjemme første gang jeg lavede den, og på trods af indholdet af koriander, mente jeg der kunne være en chance for han kunne lide den), så menuen blev udvidet lidt så vi kunne invitere vin-gæsterne til at spise med.
Jeg kogte nogle fuldkornsnudler, som blev vendt i hjemmelavet pesto jeg havde fundet i fryseren, og vennerne tog en ordentlig omgang salat med, med rucola, parmesan, ovnbagte tomater, granatæblekerner og nogle MEGET krydrede kikærter, og kylling til dem der ikke spiste fisk (det var en almindelig vakuumpakket varmrøget laks vi fik, men den smagte virkelig godt).

Jeg havde truet med at der ikke blev nogen dessert, pga. det forholdsvis korte varsel - men kunne alligevel ikke lade være - der var stadig henkogte pærer i køleskabet, jeg kunne hurtigt bikse en gang chokoladesauce sammen, og endelig målet for dette indlæg - en meget simpel vaniljeis, så vi kunne få en slags Pære Belle Helene. Jeg havde ikke fundet nogen opskrift på is før jeg handlede ind, men købte piskefløde og letmælk, og satsede på jeg kunne finde noget ud fra det.
Det blev til denne opskrift på en meget simpel vaniljeis uden æg, og egentlig også uden kogning - men jeg smeltede dog sukkeret i lidt af fløden for nemmere at få det opløst, og så brugte jeg halvt fløde, halvt letmælk, i stedet for at bruge half-and-half cream.
(Jeg har ikke taget billeder af serveringen i fredags, men ventede til i dag, og lavede i stedet en portion med knuste saltstænger - da vi fik isen i fredags, havde vi samtidig diverse snacks, inkl. saltstænger, på bordet, og der kom jeg til at tænke på, at det garanteret kunne smage godt sammen med isen. Man spiser jo også nogle gange jordnødder eller andre salte ting til).

Som sagt endte aftenen ud i lidt af en fest - lad mig sige det sådan, at der blev danset. Det tror jeg aldrig er sket før, i de snart 8 år vi har boet her - men der blev også drukket 3 almindelige flasker plus en 3-liters vin.
Regn selv ud hvad det giver pr. person når vi var seks.
Heldigvis havde gæsterne chauffør på.

Simpel vaniljeis:
ca. 5-6 personer

6 spsk sukker
½ dl + 2 dl piskefløde
2½ dl letmælk
korn af 1 stang vanilje (hæld evt. lidt sukker på et skærebræt og tvær vaniljekornene ud i sukkeret med spidsen af en kniv, til blandingen er løs - så opløses vaniljen bedre i den flydende blanding)
en knivspids salt

Bland sukker og ½ dl fløde i en gryde, og varm op under omrøring til sukkeret er smeltet.
Hæld blandingen i en skål, tilsæt resten af fløden, mælk, vaniljekorn og salt, bland godt sammen og sæt på køl en times tid, eller over isbad (den kolde mælk og fløde er med til at køle blandingen ret hurtigt ned, så det er en ret hurtig is at lave, hvis man har ingredienserne, og en ismaskine).
Kør blandingen på ismaskine, og frys færdig i lukket beholder.
Den er ret hård når den er færdigfrosset, men 10 sekunder i mikroen gør den tilpas blød til servering.

Konklusion:

Isen er som sagt lidt hård når den er helt frosset, men den smelter dog ret hurtigt (nu skal jeg snart have fat i noget cremodan) - den smager egentlig overraskende godt og af overraskende meget, selvom det ikke er en fuldfed flødeversion, men den er stadig ret let i smagen, hvilket kun er en fordel.
Saltstængerne ovenpå var et hit - det skal prøves en anden gang også til is.

mandag den 9. januar 2012

Opskrift: Æble og avocado salsa

13.01: Har lige tilføjet nye billeder efter at have lavet den igen...
På en af de blogs jeg er i gruppe med i SRC, The Café Sucré Farine, kom der i december en opskrift på en salsa med Granny Smith æbler og avocado, som bare så så lækker ud, at den måtte prøves.
Jeg har ventet på den rigtige anledning da der lå et par avocadoer som skulle bruges snart, og endelig i dag lykkedes det at få den på menuen (ja jeg har spist tidligt).
Jeg købte for en uges tid siden et stykke varmrøget laks i Superbest, som skulle serveres sammen med, så det var også på plads. Da jeg spiste laksen kold, var der derfor mad på under en halv time.
Jeg ændrede stort set ikke på opskriften, men brugte dog kun halv mængde spidskommen, da jeg synes det nemt bliver for dominerende.

Æble og avocado salsa:
1 person

1 Granny Smith æble i små tern (eller et andet syrligt grønt æble)
1 avocado i tern (min var så moden at den ikke kunne skæres i pæne stykker, så jeg gravede bare små stykker ud af skallen)
½ dl finthakket rødløg
2 forårsløg i tynde skiver
½-1 finthakket frisk jalapeño uden frø og frøvægge (eller anden grøn frisk chili)
ca. 1 dl finthakket frisk koriander (jeg havde det kun på frost, men det fungerede fint)
3/4 dl grofthakkede tørrede tranebær
2 spsk limesaft
1 spsk flydende honning
1/4 tsk stødt spidskommen
salt og friskkværnet peber

Æbletern lægges evt. i koldt vand med lidt citronsaft, så de ikke bliver brune, indtil de skal bruges. De tages op af vandet og blandes med avocado, rødløg, forårsløg, chili, koriander og tranebær i en skål.
Limesaft piskes sammen med honning og spidskommen, og hældes over salsaen i skålen.
Bland salsaen godt sammen, og smag evt. til med lidt salt og friskkværnet peber.

Konklusion:

Virkelig god og frisk salsa, som vil passe til mange slags kød. Den meget modne avocado gjorde blandingen cremet og æblet gav syrlighed sammen med limesaften. Tranebær har jeg ikke fået brugt for meget indtil nu, men de passede virkelig godt ind her.
Jeg ved faktisk ikke hvor mange opskriften var beregnet til - jeg spiste det hele, og kunne godt have spist mere, men det afhænger selvfølgelig også af hvad man mere får. Udover laksen fik jeg nogle cherrytomater til, men ikke brød eller andet kulhydratmættet.

Så faktisk er jeg stadig lidt sulten - jeg håber mæthedsfornemmelsen snart indfinder sig.
Ellers går det galt med den pose chips der stadig er tilovers fra nytår.

fredag den 6. januar 2012

Opskrift: Karameller med lakrids, chili og hindbær



Jeg havde fået købt rigeligt med fløde ind til julen og nytåret, og derfor stod der ½ liter piskefløde og var ved at udløbe på datoen (faktisk er den næsten en uge over nu, men den er stadig ikke sur. Måske er den faktisk glad for udsigten til ikke at ende i køkkenvasken).
I går var det dog ved at være sidste udkald med at få den brugt, hvis ikke den skulle ende i fryseren sådan her, ligesom ca. 2 liter af dens lidelsesfæller allerede er i forskellige former.

Da vi ikke har fået mad hjemme i aften, måtte den bruges på anden vis - jeg konsulterede nogle kloge mennesker online, og fik bla. et forslag om karameller. Glimrende idé, så det gik jeg i gang med torsdag aften.

Sidste gang jeg lavede karameller gik det sådan her, og tidligere igen har jeg lavet nogle med hindbær i. Fælles for begge udgaver var, at jeg synes ikke de var helt faste nok i konsistensen, så det skulle der laves om på denne gang.

Jeg søgte i min Google reader efter karameller med fløde, og en af de første der dukkede op var Kims opskrift på karameller med lakrids og chili.
Nu hvor jeg har fundet det gode lakridspulver var det jo ingen sag - og cayennepeber var skuffen også leveringsdygtig i.
Der måtte dog et lille twist til, så den ikke blev fuldstændig magen til - løsningen blev frysetørrede hindbær, for at give lidt syrligt modspil til det søde og stærke.

Jeg lavede halv portion i forhold til Kims opskrift, men skar noget ned på cayennemængden - erfaringen siger mig at lige netop cayennepeber er noget af det jeg skal være ekstra påpasselig med. Godt nok kan jeg godt tage noget chili, meeeen.... cayenne skal bruges varsomt.
I stedet for almindelig mørk sirup brugte jeg en mørk og tyk daddelsirup vi købte i en indvandrerbutik i Malmö for nogle år siden - den egnede sig fortrinligt til dette formål.

Karameller med lakrids, chili og hindbær:
ukendt antal - men de passede ca. i et sylteglas på ½ liter

75 g smør

190 g rørsukker
1 spsk fint lakridspulver

1½ dl piskefløde
3/4 dl daddelsirup eller anden mørk sirup
1/4 tsk cayennepeber
1 spsk frysetørrede hindbær

Smelt smør i en tykbundet gryde ved middel varme (jeg brugte en slip-let gryde). Bland lakridspulveret med lidt sukker så det ikke klumper (ifølge Kim suger lakridspulver nemt fugt, og har derfor nemt ved at klumpe når det kommer i kontakt med væske - jeg fik det dog ikke gjort, og der kom ganske rigtigt også små klumper i, som var svære at piske ud) og hæld det i smørret sammen med fløde, sirup og cayennepeber. Pisk det godt sammen.
Afhængig af hvor faste man vil have karamellerne, skal massen nu koge ved god varme (6-7 stykker ud af 9) til følgende temperaturer: ca. 120-125 grader giver en ret blød karamel - ca. 125-130 grader giver en almindelig karamel, og ca. 130-135 grader giver en hård og sej karamel. Mål med et sukkertermometer eller test ved at dryppe en lille smule karamel i et glas koldt vand - hvis konsistensen er rigtig når den er kølet af, er karamellen færdig. Jeg gik efter 130 grader for at få lidt tyggemodstand.
Pisk undervejs, især hvis der ikke bruges slip-let gryde, så massen ikke brænder på.
Lige inden karamellen er klar, knuses de frysetørrede hindbær på et skærebræt med bagsiden af en stor kniv, og tilsættes til karamellen. (Jeg puttede hindbær i fra starten, og jeg bilder mig ind de mistede en del smag ved det, så en anden gang vil jeg vente til sidste øjeblik).
Når karamellen er færdig, hældes den ud på en bageplade med bagepapir, eller på en silikonemåtte (det brugte jeg). Min halve portion kunne fint være på måtten uden at flyde for langt ud.
Lad karamellen køle en smule af, og fold nu karamellen ind over sig selv nogle gange, til den har den ønskede tykkelse. Mens den er varm, vil den blive ved med at flyde lidt ud, så det skal måske gøres nogle gange.

Mens den stadig er en smule lun, klippes den i strimler, som klippes til den ønskede størrelse karameller. Hvis man vil have dem runde trilles de til kugler mens de er forholdsvis bløde.
Læg dem til afkøling på en tallerken til de er helt kolde og stivnede - herefter kan de pakkes i karamel/bolchepapir (Kim har et link til hvor det kan købes). De vil på et tidspunkt begynde at klistre for meget sammen hvis man bare hælder dem løst i et glas, så det kan ikke anbefales - medmindre man spiser dem i løbet af meget kort tid.

Konklusion:

Super gode karameller, med lige den rigtige hårdhed. De bliver dog ret hurtigt bløde i munden, så man behøver ikke være bange for at knække en krone (medmindre der er større stykker frysetørret hindbær i - det kan godt lige give lidt modstand).
De har den helt rigtige balance af sødt, stærkt (uden at være brændende - måske jeg gør noget vildt og sætter mængden af cayenne en smule op næste gang) og en smule syrligt - men som sagt ville de nok have gavn af at hindbærene ikke koger for meget med næste gang.
Har man et egnet termometer går det desuden virkelig nemt med at få dem i den rette konsistens - og med slip-let gryden var det næsten ikke nødvendigt at røre i gryden.
Som Kim skriver kan man selvfølgelig tilsætte en masse andre smagsvarianter end lige lakrids og chili.
Det må der tænkes over til næste gang.