lørdag den 11. januar 2014

Vind bøger om 5:2 fasten


Sponsoreret indlæg

I samarbejde med Politikens Forlag, har jeg fået lov at give to bøger væk, som mange garanteret synes er spændende pt, hvor 5:2, eller periodisk faste, er en af de mest omtalte nye livsstile og kostomlægninger.

Jeg har været på 5:2 i en periode i efteråret, hvor det egentlig gik ret godt, ind i mellem også med helt at undvære kalorier på fastedagene, da jeg synes det var nemmere ikke at spise, end at skulle stå og udregne kalorier - jeg nåede at tabe ca. 4 kg, inden voksende arbejdsbyrder gjorde at jeg simpelthen ikke havde overskud til at tænke på det længere. 
For godt nok skal man jo netop ikke tænke særlig meget over maden de dage man faster (i hvert fald ikke hvis man undlader at spise), men til gengæld er det ekstra vigtigt at få ordentlig mad dagen inden faste, for at sikre at blodsukkeret ikke stiger helt op i skyerne, så man fristes til at spise på fastedagen. Og det var dagen inden fastedagene, der så gik i ged, med det resultat at jeg på planlagte fastedage ikke kunne overholde fasten alligevel, og gik amok i alt muligt når jeg kom sulten hjem fra arbejde.

Nu er planen at jeg starter igen - egentlig skulle det have været allerede i denne uge, men det gik af forskellige årsager også i ged. 
Men NU skal jeg. 
Ja jeg skal.

Derfor var det også meget belejligt at jeg blev spurgt om jeg ville skrive lidt om to nye bøger fra Politiken, og desuden måtte udlodde begge bøger til jer derude.

Den første bog er:

"5:2 Kurens Kogebog" 

- en opfølger til  Michael Mosley og Mimi Spencers bog ”5:2 Kuren”, skrevet af Mimi Spencer og Dr. Sarah Schenker, med forord af Michael Mosley.

Jeg skal indrømme at jeg ikke selv har fået læst den første bog, men af det jeg har nået at læse af Kogebogen, så indeholder den også en del relevant info om baggrunden for fastemetoden, og tips og tricks, udover deciderede opskrifter.

I pressebrevet fra Politikens Forlag står der bl.a.:

5:2 Kurens kogebog er skrevet af Mimi Spencer, der sammen med lægen og videnskabsjournalisten Michael Mosley står bag den danske og internationale bestseller 5:2 KUREN. 5:2 er den nye, revolutionerende og videnskabeligt baserede måde at spise på, som gør brug af let faste.

Kogebogen er en opfølger til kuren og indeholder 150 forslag til lækre retter fulde af næring og med lavt kalorieindhold, som gør det superlet at indarbejde 5:2 princippet i sin dagligdag ved at begrænse sit kalorieindtag til 500-600 kalorier to dage om ugen og spise normalt ugens øvrige dage.

Opskrifterne i bogen spænder fra enkle morgenmadsidéer til mættende, velafbalancerede aftenmåltider, alle kalorieberegnet af diætisten Dr. Sarah Schenker. Bogen har også en måltidsplan til både mænd og kvinder for en hel måned og et helt afsnit med hurtige retter til særligt travle hverdage.

Denne kogebog er perfekt at have ved hånden for alle, der enten allerede er gået på 5:2 kuren eller har lyst til at begynde.

Du kan læse lidt mere om bogen her hos feks. Saxo (har ikke kunnet finde den på forlagets egen side).

Den anden bog er:

"Sund og Slank med 5:2"

- med gode råd, skøn mad og masser af tips til dagene med let faste, skrevet af Louise Bruun og Birdie Bjerregaard

I pressebrevet fra Politikens Forlag står der bl.a.:

Revolutioner din krop med 5:2

De imponerende resultater af at spise mindre to dage om ugen har taget verden med storm.

Den danske ernæringsterapeut Louise Bruun har i flere år arbejdet med det revolutionerende 5:2 princip, som i al sin enkelhed går ud på at spise normalt 5 dage og ugen og faste let de sidste 2 dage.

5:2 er en fleksibel og effektiv vej til en slank og velholdt krop og et langt liv. Oveni får du mere energi, stærkere hjerneceller og sundere kredsløb.

I denne bog guider hun sammen med konsulent Birdie Bjerregaard læsere i gang med de to ugentlige fastedage. Bogen er fuld af opskrifter og praktiske råd og tips. Du får:

·         En 4 ugers kickstart
·         Råd om hvordan man gør 5:2 til en varig og sund livsstil
·         Tricks fra danskere, som lever godt med 5:2
·         Viden om, hvad faste gør ved kroppen
·         Tips om søvn, motion og mad på fastedagene
·         65 lækre opskrifter til fastedagene

Du kan læse lidt mere om bogen her hos Politikens Forlag.

For at deltage i konkurrencen om en af de to bøger, skal du bare opfylde følgende:

1. Læg en besked/kommentar til dette indlæg senest søndag den 19.01.2014 kl. 18.00, og fortæl hvilken bog du helst vil vinde - bogen skal kunne sendes til en adresse i Danmark, da jeg selv betaler portoen
2. Hvis du ikke selv har en blog som du linker til via din profil, eller hvis du skriver fra en anonym profil, så husk at nævne din email adresse så jeg kan få fat på dig hvis du vinder 

Jeg trækker to vindere (1 af hver bog) søndag den 19. januar om aftenen.

Good luck!

P.S. Jeg har kun nået at læse en smule af den første bog, så der kommer et eller to separate indlæg om bøgerne senere.

Opskrift: Chokolademousse med appelsin, og kandiserede nødder


Nu skriver vi 2014, og jeg er sprunget let og elegant hen over både jule- og nytårshilsner her på bloggen - de fleste fridage i de to uger omkring jul og nytår (som der heldigvis var en del af, da vi ikke har ret mange aftaler i forbindelse med julen, og jeg også havde taget et par ekstra fridage) blev nemlig tilbragt i total blogfri tilstand i lænestolen, i selskab med Mad Men på Netflix og DVD (vi klarede alle 6 sæsoner på de to uger - det svarer til ca. 55 timer, hvis nogen kan bruge den info til noget).
Forrige jul var det Modern Family vi gik ombord i, og det kan godt gå hen og blive en tradition, med en ny serie hver jul - Lækkermåsen er ellers ikke den store serie-kigger, men lige i juleferien spiller det bare, når der skal slappes totalt af.

Vi fik dog også fejret både jul (hos mine forældre, da vi ikke havde Bonussønnen), og nytår (hos nogle venner 2 minutter herfra) - og det er nytårsdesserten det kommer til at handle om nu, da det var vores bidrag til middagen, udover diverse snacks og dips. (Som forret fik vi i øvrigt en lækker cremet svampesuppe med kalvebacon og brød, og hovedretten var langtidsstegt oksemødbrad vendt i urter og trøffelolie, små kartofler i ovnen, en salat med mango, papaya, tomat, persille og limesaft, og portvinssauce lavet på hjemmelavet oksefond, der havde stået og simret i næsten et døgn - 12 liter fond blev til ca. 6-7 dl sauce. Dét er kærlighed!)

For to år siden holdt vi nytår med de samme venner, hvor jeg lavede nøddekurve med forskellige slags is, og jeg kunne se på blogstatistikken op til dette nytår, at nøddekurve var ret eftersøgt - det er også en flot måde at anrette en dessert på, men det var jo prøvet, så der skulle noget andet til.

Det blev til en chokolademousse med appelsin, som vi første gang fik hos nogle genboer, som havde fundet opskriften hos Arla. Det skulle angiveligt være en ret børnevenlig mousse, forudsat at man ikke bruger den mørkeste chokolade, men jeg lavede den lidt mere voksen-agtig ved at bruge en blanding af 70% og 80% chokolade.
Jeg brugte lidt færre æggeblommer da jeg løb tør, flormelis i stedet for sukker så der ikke var risiko for knas, og lidt mere appelsinskal, men ellers fulgte jeg nogenlunde opskriften (pyntede dog med kandiserede nødder i stedet for chokolade, da dette også var pynten hos genboerne). 
Jeg har skrevet den som Arla laver den, bortset fra at sukker er udskiftet med flormelis, så smag dig frem mht. mængden af både flormelis og appelsinskal, så den rammer din smag bedst muligt.

Chokolademousse med appelsin:
ca. 4 personer

100 g mørk chokolade - jeg brugte ca. 2/3 70% og 1/3 80%
3 past. æggeblommer
2 spsk flormelis
1 tsk fintrevet øko/usprøjtet appelsinskal
2 past. æggehvider
1 1/2 dl piskefløde

pynt:
flødeskum
kandiserede nødder

Halvdelen af chokoladen smeltes over vandbad (jeg brugte knapper så jeg gjorde ikke yderligere ved dem, men bruger du pladechokolade, så hak det i mindre stykker) - jeg brugte en glasskål over en gryde, hvor kanten af skålen går helt ud over grydekanten, så man ikke risikerer damp/vand nede i chokoladen.
Tag skålen af varmen og rør resten af chokoladen i til det hele er smeltet.
Æggeblommer, flormelis og appelsinskal røres nu i chokoladen.
Æggehvider piskes stive, og fløden piskes til næsten fast skum. Vend æggehvider og flødeskum i chokoladen til det er jævnt fordelt, men uden at al luften røres ud.
Fordel moussen i 4 portionsglas eller skåle (lav evt. portionerne forholdsvis små, og hæld resten i en skål som man kan tage af bagefter - så går der ikke noget til spilde, hvis gæsterne ikke kan spise så meget) og sæt moussen på køl i mindst et par timer, og gerne natten over.

Lige inden servering pyntes der med flødeskum og hakkede, kandiserede nødder (som du må finde opskriften på et andet sted, for det mislykkedes for mig - sukkeret ville ikke smelte ordentligt, så jeg endte med at hælde fløde i, så det mere fik konsistens som karameller. Det smagte fint, men var jo ikke lige hensigten).

Konklusion:

Dette bliver en meget lækker og fyldig mousse, som mætter virkelig meget - og det var heller ikke os alle der kunne spise en hel portion.
Appelsinsmagen passer rigtig godt til chokoladen, men bryder man sig ikke om den, kan man selvfølgelig undlade at tilsætte appelsinskal.
Den skal nok blive en succes, med eller uden.