onsdag den 2. oktober 2013

Low carb/LCHF opskrift: Burgerboller / sandwichboller med hørfrø, og hjemmelavet Chipotlemayonnaise


Oprindeligt postet på low carb bloggen 29.06.2012

I aften har menuen stået på noget så uopfindsomt som burgere - noget vi desværre jævnligt forfalder til, når fantasien ikke rækker til mere.
Som regel laver vi dem dog selv, og selvom der stadig godt kan komme nogle usunde ting i (som diverse dressinger af forskellig art), så bilder jeg mig ind at det stadig er bedre end at køre på Den Gyldne Måge.
Også selvom vi bruger færdigkøbte bøffer fra frost - Lækkermåsen gider nemlig ikke spise andet, da han synes hjemmeformede bliver for tørre.
Så får han sin vilje på det punkt.

Til gengæld ledte jeg efter et alternativ til den hvide burgerbolle, som hverken mætter eller gavner særlig meget. Jeg har flere gange selv bagt nogen, som fylder noget bedre i maven, men de sidste var spist, og jeg orkede ikke at skulle igang når jeg ikke engang selv ville spise dem.
Så en anden løsning måtte findes, og det ledte mig bla. til Food.com, og til en meget simpel opskrift der oven i købet kun tager ca. 5 minutter at lave - inkl. bagetid i mikroen.
Jeg var ret skeptisk på forhånd, da bollen kun indeholder smør, hørfrø, æg, salt og bagepulver - men det skulle have en chance.

Så er der fyldet - normalt har jeg spist temmelig meget ketchup når jeg skulle have burger, men favoritten Heinz indeholder ret mange kulhydrater, og da jeg endnu ikke har haft tid til at forsøge at lave ketchup selv, så undlod jeg det helt i dag.
I stedet kastede jeg mig ud i endnu et forsøg med at lave mayonnaise på den nemme måde med Bamix stavblenderen, så vi kunne få en gang chilimayo i burgeren.
Gordon Ramsey viser her hvor nemt det (tilsyneladende) er. Ikke desto mindre er det lykkedes mig at fucke det up to gange nu. Første gang brugte jeg past. æggeblommer - i dag prøvede jeg med et helt råt æg som han også viser. (Jeg er langt om længe kommet over min frygt for rå æg, nu hvor antallet af salmonellatilfælde er så lavt, og så længe vi kun er os selv tør jeg godt (har vi gæster får de at vide hvis der er rå æg i, og så må de selv tage stilling til om de vil spise det). Dog skolder jeg æggene i kogende vand inden jeg slår dem ud, og sørger for at vaske hænder efter jeg har lagt ægget i vandet, og inden jeg tager det op igen - så skulle risikoen gerne være minimal).
Selvom jeg syntes jeg gjorde som han viste, så blev det 4 dl tyndt ubrugeligt sjask jeg fik ud af det. Måske var det fordi jeg kun tilsatte æg og olie, og ville vente med resten, I don't know. Det hele havde stuetemperatur, som de fleste anbefaler.

Ind fra højre kommer Lækkermåsen så og vil da lige prøve en gang til - et køleskabskoldt æg, i med olie og de andre ingredienser, og vupti! Så havde han lavet mayonnaise.
Det kan han leve højt på pænt længe.

Eneste forskel ud over ingredienserne jeg kan komme på, var at han brugte et smallere bæger, og det må blive vejen frem.

I hvert fald kom der en (omend lidt tynd men der var ikke plads til mere olie i bægeret) pæn portion mayo ud af anstrengelserne, og den transformerede jeg om til chilimayo med noget chipotle fra dåse, og lidt pulver af samme chili.
Så var der serveret - low carb burger med chilimayo, salat, bøf, ost, tomat, agurk og bacon.
Ikke den ringeste måde at starte en weekend på.

Så kan det godt tilgives at jeg var nød til at prøvesmage jordbærisen jeg har lavet til i morgen, hvor vi har tilbudt at tage dessert med når vi skal i byen. To slags jordbæris og en med Nutella.
Men det gider i nok ikke høre om i et low carb indlæg.

Burgerbolle / sandwichbolle med hørfrø:
1 stk.

2 spsk smør
1 stort æg
et lille drys salt
4 spsk kværnede hørfrø (ca. 3 spsk rå frø)
1/2 tsk bagepulver

Start med at smelte smørret i en mikro-egnet skål/dyb tallerken, gerne med helt rund bund, da bunden kommer til at forme toppen på bollen.
Pisk ægget godt sammen med smørret i skålen, og bland salt, kværnede hørfrø og bagepulver i. Dejen skal ikke være helt tynd, så tilsæt evt. lidt mere hørfrø hvis den bliver for flydende - den skal have konsistens som en tyk kagedej.
Skrab dejen ned fra siderne, så der ikke sidder for meget, og glat den lidt ud i bunden af skålen.
Sæt skålen i mikroen ved fuld styrke i 1 minut og 10 sekunder - tag skålen ud og lad den stå i 1-2 minutter - vend derefter bollen ud på en rist til afkøling. Der skal nok lige bruges en kniv til at lirke den løs i kanten.
Når den er afkølet skæres den igennem med en brødkniv - den kan varmes igen i ovnen (sammen med de almindelige burgerboller hvis resten af familien skal have dem).
Brug den som burgerbolle med det sædvanlige fyld, eller som sandwichbolle til madpakken.

Chipotlemayonnaise:
ca. 3-4 dl

Til mayonnaise:

1 stort æg
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk Dijonsennep eller fuldkornssennep
1 tsk citronsaft
1/2 tsk salt
ca. 3-3 1/2 dl neutral olie (jeg brugte almindelig, ikke koldpresset, rapsolie)

Hvis mayoen laves med Bamix/anden kraftig stavblender, så hældes først æg, så resten af ingredienserne forsigtigt i et smalt plasticbæger. Nogen siger det hele skal have stuetemperatur - efter i dag siger jeg det betyder ikke en skid.
Sæt Bamixen med piskeskive med huller ned i bunden af bægeret og start på høj hastighed - lad den piske til massen begynder at ligne mayo, og bevæg den så langsomt op i toppen af bægeret til al olien er blandet ind i ægget.
Smag evt. til med mere eddike, sennep, citronsaft og salt.
Har du ikke en Bamix/kraftig stavblender med piskeskive, så lav den i blender hvor olien tilsættes i en tynd stråle, eller på samme vis med en elpisker/i røremaskine.

Til Chipotlemayoen brugte jeg pr. dl mayo ca. 1/2 tsk sauce fra en dåse Chipotle en adobo og et lille drys tørret Chipotlepulver, samt et lillebitte skvis agavesirup (kunne også være Sukrin eller andet sødestof). Pas på med chilien, for den bliver meget hurtigt meget stærk!

Konklusion:

Jeg var som sagt skeptisk mht. bollen, men jeg må indrømme at min skepsis blev gjort til skamme.
Sammen med bøffen og det andet fyld kan man stort set ikke smage bollen, og den har egentlig en fin konsistens.
Jeg har ikke brugt den til sandwich endnu, men jeg lavede en ekstra bolle som nok får lov at ende sine dage sådan i morgen. Ved bolle nr. to ville jeg eksperimentere lidt og puttede lidt FiberHusk i, men det ved jeg nu ikke helt om jeg vil anbefale. Den blev meget svampet i overfladen, hvor den første faktisk næsten ligner et meget groft brød.
Det er absolut ikke sidste gang jeg bruger dette som alternativ til den hvide burgerbolle, og især er det et stort plus at den er så hurtig at lave, så selvom du finder på en halv time før spisetid at nu vil du have burger, så er det ingen hindring med denne opskrift.
Mayoen (både naturel og med chili) blev supergod - på trods af den lidt tynde konsistens. Vi havde lige købt nogle bøtter MSC mærkede rejer i Lidl i dag, og der passer det jo som hånd i hose med hjemmelavet mayo til. Når ellers det lykkes på denne facon, så er det bedste næsten at det også er en ret billig måde at lave mayo på, hvis man bruger den almindelige billige rapsolie, som vel kan fås til ca. 10 kr. pr. liter. Normalt køber jeg Hellmanns som bruger æg fra fritgående høns, men den koster som regel i nærheden af 25 kr. for et glas.
Ren win-win.

Bloggen udvides med low carb og 5:2 faste

Beslutningen er taget - low carb delen flyttes herover til Heidis Verden, sammen med kommende indlæg der vedrører 5:2 fasten.
Alle indlæg der har med low carb/LCHF og 5:2 at gøre, vil blive tydeligt mærket så man kan springe over hvis det ingen interesse har.

Jeg forestillede mig at jeg ville kunne oprette indlæg her med samme dato som de var oprettet på low carb bloggen, så de ikke kommer væltende som nye indlæg - men det har vist sig at man så åbenbart ikke kan søge de indlæg frem i bloggens egen søgefunktion - og da jeg selv bruger den søgefunktion en del generer det mig. Derfor vil de indlæg der flyttes fra low carb delen, blive oprettet som nye her, så vær forberedt på at der kommer en del nyt her den næste tid - som så reelt ikke er så nyt alligevel.

Og slut så med de kedelige tekstindlæg - næste gang bliver det med noget spiseligt.
Det lover jeg.
Næsten.