mandag den 11. januar 2010

Miniature/dukkehus


Selvom jeg (efter alderen at dømme) er voksen, er jeg altså ikke færdig med at lege med dukkehuse.
For efterhånden mange år siden (omkring 1997) fik jeg sammen med min mor interessen for miniatureverdenen, og vi havde en drøm om at få lavet vores eget dukkehus i skala 1:12, som er det format de "rigtige" huse og tilbehør laves i.
Selvom vi havde en tegning til et hus og fik købt træet til at lave det af, er det aldrig blevet til noget, for i 1998 fik jeg min første computer - og så fik miniaturetingene lov at ligge i skuffen.
Lige indtil i lørdags - min mor havde, for efterhånden et par år siden, købt et samlesæt til et hus i Harald Nyborg, og nu skulle det altså være, så lørdag besøgte vi mine forældre for at hjælpe med at få det samlet.

Da det stod færdigt på bordet i udestuen, kunne vi jo ikke helt lade være med at finde alle de ting frem vi i sin tid havde købt/lavet (vi købte møbelsamlesæt fra Mini Mundus, som jeg så malede og samlede), og jeg havde helt glemt hvor fascinerende jeg egentlig synes det er.

Huset skal først have tapet, gulve og lofter, og derefter kan vi gå i gang med den rigtige indretning, og finde ud af hvad vi mangler - men jeg synes lige jeg vil vise et par billeder af det vi nåede at putte i huset.

Samlesættet inden vi gik i gang


Så er huset delvist møbleret - øverst til venstre et meget stort badeværelse - nederst køkkenet - øverst til højre soveværelset (himmelsengen var gået lidt i stykker, så husets beboere må nøjes med madrassen på gulvet indtil videre) - og nederst spisestuen


Så vidt jeg husker kan der faktisk tændes op i komfuret - det er utroligt flot lavet


Og et billede bagfra (vi venter med at sætte bagbeklædning på til der er tapetseret)

Opskrift: Stegte kyllingelår med ovnkartofler og spinat/rødbedesalat med grønne linser


Flere billeder længere nede

Endnu en portion Familie Journalen blev hjembragt fra min mor i lørdags, og i nr. 03/2009 fandt jeg en opskrift på en spinat-rødbedesalat der passede perfekt til søndagens menu, da vi havde både friske babyspinatblade og rødbeder der snart skulle bruges.
Så var det sådan set bare at kigge i fryser-listen og se at der var nogle kyllingelår med overlår som kunne bruges, og med en gang ovnkartofler, og lidt ekstra fyld i salaten var menuen på plads - uden at måtte købe en eneste ting.

Stegte kyllingelår:

6 store kyllingelår med overlår
salt, friskkværnet peber og barbecuekrydderi

Lårene skylles og tørres, lægges på en rist over et fad, og steges i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time (jeg brugte varmluft da kartoflerne stod i bunden, og så fik de kun 190 grader).

Ovnkartofler:

6-8 store kartofler, skrællede og skåret i store tern
olivenolie
flagesalt
friskkværnet peber
frisk og tørret rosmarin, finthakket

Kartoflerne blandes med olien og krydderier i et ovnfast fad - steges i ovnen ved 200 grader (190 grader varmluft) i ca. en time - vendes jævnligt så de ikke brænder fast i fadet.

Spinat/rødbedesalat med grønne linser:

ca. ½ bakke babyspinatblade, skyllede og afdryppede
3 store rødbeder
vand til kogning
1 lille rødløg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
en skive god fetaost fra blok pr. portion
2 dl grønne tørrede linser
5 dl vand til kogning
1 tsk salt
1 tsk Oscar grøntsagsbouillonpulver
1 tsk tørret sød chili

Dressing:

1 spsk balsamicoeddike
½ spsk dijonsennep
1½ spsk olivenolie

Rødbederne koges i rigeligt vand i ca. 50 minutter, eller til de føles møre. Afkøles og skrælles, eller skindes gnubbes af med hænderne. Rødbederne skæres i tern og vendes i den sammenpiskede dressing, og derefter blandes rødløg og hvidløg i.
De grønne linser koges med vand, salt, bouillon og sød chili i ca. 30-40 minutter - tjek dem jævnligt så de ikke koger for meget ud (næste gang skal jeg prøve dem fra Puy - de skulle være mere kogefaste). Afkøles og blandes i rødbederne.
Feta i tern eller skiver lægges oven på salaten så den ikke tager for meget farve af rødbederne, eller også lægges en skive på hver portion på tallerkenerne.

Konklusion:

Kyllingen blev god med sprødt skind som for en gangs skyld smagte af noget.
Kartoflerne var lidt kedelige, men det er jo nok årstiden - det er altså bedre med nye kartofler på den måde.
Salaten var god synes jeg - jeg var den eneste af os tre der spiste linserne (husets herrer er ikke meget for den smattede konsistens), men jeg synes de smagte godt med de krydderier der var i kogevandet - næste gang må der dog gerne komme endnu flere i.

Billeder:

De kogte rødbeder i ternDen sammenpiskede dressing - den er umiddelbart ikke så nemt at få homogen, men hvis man virkelig giver den tæv med piskeriset, så kan det lade sig gøre


De kogte grønne linser - ja ja, de er lidt udkogte, men de er sunde!


Kartoflerne


Kylling på vej ind i varmen


Et færdigt lår - mmmm sprødt skind...


Min tallerken