søndag den 12. december 2010

Low carb/LCHF og almindelig opskrift: Luksus frugtsalat


Så tænker du måske - "hvem fanden har brug for en opskrift på frugtsalat - det er da bare flødeskum og frugt!!"
Og ja, det har man jo lov at mene - men hvis den samtidig skal smage godt (og af noget), så kræver det altså lidt mere i min bog.
Vi var til julefrokost hos mine forældre i går, og vores opgave var at tage frugtsalat med - så hvorfor ikke lige få skrevet ned, hvordan den (næsten) perfekte udgave i mine øjne ser ud - og da den pga. den stundende højtid fik et skud marcipan,  får den også lige betegnelsen Luksus med på vejen...

OBS: Jeg har rettet opskriften til så den også kan laves i en lidt mere low carb version uden almindeligt sukker. Uanset hvilken udgave du laver, vil jeg love at den smager godt.

Luksus frugtsalat:
ca. 6-8 personer

½ l piskefløde pisket til blødt skum
2 spsk sigtet flormelis (low carb version: brug samme mængde sigtet kokossukkermelis (blendet kokossukker) eller evt. Sukrin melis - jeg har ikke forsøgt mig med Sukrin melis, så prøv dig frem mht. hvor meget der skal bruges - endelig kunne man også bruge nogle dråber koncentreret flydende Stevia af god kvalitet)
100 g hakket mørk chokolade af god kvalitet (gerne min. 70% - i low carb versionen, gerne 85%)
2 store clementiner, så meget af det hvide fjernet som muligt og hver båd skåret i halve (eller 1 stor appelsin)
2 små sharonfrugter i små tern (med skræl)
2 bananer i små tern
1 stort æble i små tern, gerne inkl. skræl
ca. 250 g blå druer uden sten, skåret i halve
kerner af 1 granatæble
6 knuste/grofthakkede makroner (i low carb versionen undlades disse, og erstattes evt. af en håndfuld valnødder der har ligget i blød i koldt vand nogle timer)
ca. 75-100 g revet marcipan (lav en hjemmelavet portion marcipan uden sukker og brug den i low carb versionen - eller se igennem fingre med sukkermængden fra marcipanen)

Flødeskummet vendes med den sigtede flormelis og den hakkede chokolade. Noget af chokoladen må gerne være ret finthakket, så flødeskummet nærmest bliver brunt af det.
Al frugten (undtaget nogle granatæblekerner til pynt), makroner/valnødder og marcipan vendes i, og den færdige frugtsalat stilles på køl til serveringen. Pyntes med de sidste granatæblekerner.
OBS: Hvis man får fløden pisket for hårdt og vender for meget rundt i salaten for hver gang man blander frugt i, kan den godt ende med at blive lidt for stiv - men er det sket, så kan den redes med en smule fløde eller mælk, som vendes forsigtigt i lige inden servering, til den har en passende blød konsistens.

Konklusion:

Sådan skal en frugtsalat være efter min mening - hvilken frugt man blander i er selvfølgelig et spørgsmål om smag og der kan bruges meget forskelligt - det må bare ikke være for blød eller overmoden frugt, så det smatter helt ud i flødeskummet.
Det der gør en verden til forskel i mine øjne er, at man lige får noget ekstra sødt blandet i, nemlig flormelisen, makronerne og/eller marcipanen.
Er man mere til det syrlige, så kan det godt være man vil synes det er for meget - men jeg synes den er god, og den fik da også ros fra det øvrige selskab...