søndag den 20. juni 2010

Opskrift: Verdens Bedste Brød - nu som no-knead flutesJeg har tidligere forsøgt mig med Verdens Bedste Brød, også  med lidt variationer i meltyperne.
Denne weekend havde jeg sat mig for at prøve igen, og det blev denne gang til en slags flutes-version i stedet, for at se om det kunne udgøre en  værdig erstatning for de dyre købe-brød/flutes.
Jeg fulgte samme opskrift som i ovennævnte link, men fremgangsmåden er ændret lidt i forhold til at lave et helt brød, så opskriften kommer igen her.


Verdens Bedste Brød - nu som no-knead flutes:
2 stk.


ca. 7 dl mel 
1/4 tsk tørgær
1 1/4  tsk salt
ca. 3,75 dl lunkent vandBland mel, salt og gær i en stor skål, tilsæt vand og rør det hurtigt sammen med en grydeske. 
Lad dejen hæve på køkkenbordet i 12-18 timer tildækket med plasticfilm, så fugten i dejen bevares (eller i 6 timer hvis man bruger dobbelt mængde gær. Jeg bruger i øvrigt en plasticbadehætte til at sætte over skålen så den lukker tæt).
Bemærk at dejen hæver temmelig meget, så brug en stor skål!
Hæld dejen ud på et meldrysset bord (brug evt. groft durummel, da det ikke hænger så meget i bordet, og desuden giver et lidt rustik udseende til brødene), og fold den sammen ind over sig selv 3-4 gange med en stor dejskraber.
Lad den hvile tildækket i 15 minutter.Her er 1 1/2 portion af dejen delt i 4
til brød der skulle bruges til bruschetta
 - de er skåret med en skarp kniv og drysset med oregano
Del forsigtigt dejen i to eller tre, form delene løseligt til flutes uden at ælte for meget, læg dem på en meldrysset bageplade, og dæk til. Her skal de hæve endnu 2 timer.
Grillen (eller ovnen) varmes nu op til ca. 250 grader (alt efter hvor højt den kan komme op) - bruger man ovnen varmer man en ekstra bageplade op i ovnen - bruger man grill, varmer man en bagesten og bageplade op i grillen (har man en bagesten til ovnen bruger man bare den) - og når temperaturen er nået og hævetiden er gået, sættes bagepladen med flutes ovenpå den varme bageplade, og bager i ca. 20-30 minutter, til de har en pæn brun farve og sprød skorpe. De kan evt. pensles med lidt mælk for at få en lidt mere blank overflade.
Flutes'ne tages af bagepladen og køler af på en rist. Jeg forsøger mig denne gang med at fryse dem begge, og de var stadig en smule lune da jeg kom dem i posen og lukkede til, men jeg ventede med at putte dem i fryseren til de var næsten helt kolde.


Konklusion:


Super lækre flutes, som har de helt rigtige "lufthuller", som man normalt kan betale i dyre domme for. Jeg tror allerede at næste lørdag/søndag er afsat til at bage en ordentlig skudefuld, så der kan komme flutes i fryseren til resten af sommerens (hvis der kommer nogen) grill-menuer.
Jeg vil næsten vove at påstå at disse flutes er fuldt på højde med feks. de koldthævede baguettes man kan købe i Bilka, og som jeg synes er rigtig gode - og så koster de kun en brøkdel af penge i forhold til, og tager næsten ingen effektiv tid at lave.
Jeg håber de dyre købeflutes er kommet i kurven for sidste gang!

Opskrift: Grillede kyllingelår med nye løvstikke-kartofler og grov tzatziki med mandler og chili


I onsdags snusede jeg en tur rundt i Lidl på jagt efter noget til aftensmaden, og valget faldt på en bakke ferske kyllingelår, en pose nye Samsøkartofler, og tzatziki af almindelig 1,5% yoghurt (Lidl havde, lidt overraskende, både græsk 10% yoghurt og almindelig 1,5%, så valget faldt altså på den mest fedtfattige udgave). Jeg havde lyst til at prøve lidt nyt mht. tzatzikien, så der røg lidt rød chili i, sammen med nogle hakkede mandler.

Grillede kyllingelår:

1 bakke friske kyllingelår
krydderi efter ønske (jeg brugte en Weber kyllinge-blanding, købt i USA)

Lårene krydres på begge sider, evt. bare med salt og peber, og lægges på en rist over en foliebakke eller et fad.
Grilles ved god varme i ca. en time, til skindet er sprødt og kødsaften klar.

Løvstikke-kartofler:

1 pose nye kartofler (ikke for store)
2-3 stængler løvstikke skåret i mindre stykker
salt
olivenolie

Kartoflerne skrubbes/skylles rene, og koges sammen med rigeligt salt og løvstikkestænglerne i 5-6 minutter.
Lægges derefter i et fad eller foliebakke sammen med løvstikkestænglerne, lidt olie og groft/flagesalt, og grilles færdige i ca. ½ time ved god varme. Vendes jævnligt så de bliver jævnt brune.

Grov tzatziki med mandler og chili:

½ liter yoghurt naturel 1,5%
3/4 agurk, delvist skrællet og revet på den grove side af rivejernet (delvist skrællet, fordi jeg gerne vil have den mørkegrønne farve med, men samtidig ikke for meget af den lidt seje skræl)
1-2 tsk salt til udvanding af agurkerne
2 fed finthakket hvidløg
2 små finthakkede røde chilifrugter, evt. uden kerner
2 håndfulde grofthakkede mandler (evt. ristet på panden eller i ovnen først - hvis man er allergisk overfor birkepollen lige som mig, og dermed heller ikke er for gode venner med rå mandler og nødder, kan det være en god idé med opvarmningen først - men jeg tog dem som de var denne gang, og spiste ikke for meget af tzatzikien)
salt og friskkværnet peber

Den revne agurk lægges i en sigte og drysses med salt - sættes til afdrypning en times tid.
Det sidste vand presses let ud af agurkerne, og de blandes i yoghurten sammen med de øvrige ingredienser.
Trækker på køl til serveringen, gerne 1-2 timer, og smages endeligt til med salt og peber.

Konklusion:

Kyllingelårene blev faktisk temmelig gode - skindet blev ikke 100% sprødt, men det har jeg nu aldrig haft meget held med, så det forventede jeg heller ikke. Men kvalitetsmæssigt var det de bedste lår vi har fået i et stykke tid, så dem tør jeg godt købe igen.
Kartoflerne fik (jeg fristes til at sige som sædvanligt - der er bare et eller andet med mig og kartofler, hvad enten det er kogning eller stegning, der ikke spiller for godt sammen) for meget - det er lige med at få afpasset tiden på grillen sammen med kyllingen, og det lykkedes altså ikke helt denne gang. Men de smagte ok, selvom de var noget bløde indeni.
Jeg fik tippet med at koge/stege dem med løvstikke på Weberklubben, og det giver altså en fantastisk smag jeg slet ikke havde forventet. Eller - nu var det 2. gang jeg lavede dem, så jeg vidste det godt denne gang. Men sådan et par stængler løvstikke giver meget smag, og når man steger det med i fadet, bliver de nærmest friturestegt pga. olien - og jeg kunne derfor spise løvstikkebladene med stor fornøjelse - prøv det!
Tzatzikien fik godt med bid - både konsistensmæssigt med mandlerne, og smagsmæssigt med chilien - og det var en velkommen variation af den almindelige udgave, så den kan jeg sagtens finde på at lave igen. Næste gang måske oven i købet med lidt mere chili. Jeg valgte ikke at afdryppe yoghurten pga. tidsmangel, så selvom den blev noget tyndere end hvis den var lavet med græsk yoghurt, så synes jeg ikke det gjorde noget. Det er trods alt smagen der er hovedsagen, og ikke om den er tynd eller tyk (lidt ligesom at det er det indre der tæller, og ikke udseendet på mennesker, iggå).

Billeder:

Krydrede kyllingelår


Grov og farverig tzatziki


Løvstikkekartofler


Min tallerken


Man kan næsten se hvor sprøde løvstikkebladene bliver (nogle af dem blev dog lidt for sorte, men dem der stadig var grønne smagte godt)


Grill-arrangement med tigerrejer i chili og hvidløgsolie, fyldt svinemørbrad med bagte kartofler, pastasalat med soltørrede tomater, fetadip og hvidløgssmør, og grillede æbleringe med marcipan og chokolade

I fredags lagde vi hus til et før-sommerferie-afslutnings-arrangement for Lækkermåsens nærmeste kolleger. Der kom 11 personer (udover os selv - hvilket vil sige at vi sad 13 til bords. Gisp! Men som den ene af dem sagde, så havde han kun en halv hjerne, så det gik nok alligevel...), og vi havde fastlagt en grill-menu, som Lækkermåsen og en kollega købte ind til. Alle hjalp desuden lidt til med madlavningen, så det var nogenlunde overkommeligt (hvis man lige ser bort fra at vi har knoklet hele ugen for at blive færdige med indkørsel, få ryddet op, gjort have pæn og gøre rent indenfor - men så er det da gjort, og vi holder fri resten af weekenden med god samvittighed!)

Forretten blev:

Grillede tigerrejer i olie:
13-14 personer1200 g rå tigerrejer, optøede og afskallede, men med hallefinnen tilbage (vi brugte princip! rejer, da vi har prøvet dem før, og vidste at de var gode i smag og konsistens)
7-8 fed finthakket hvidløg
4-6 små stærke røde chilifrugter, finthakkede
en god portion olivenolie så rejerne var næsten dækkede i fadet

Rejerne blandes godt med olie, hvidløg og chili i et grill-egnet fad, og grilles ved god varme i 10-15 minutter, til de skifter farve og bliver lyserøde.
Serveres med godt brød, en citronbåd og noget af olien til at dyppe i.

Hovedret var:Fyldt svinemørbrad - vi lavede 3, og der var en hel i overskud

Bagekartofler - vasket, kryds skåret i toppen og bagt ved 200 grader varmluft i knap 1½ time


Hjemmelavet hvidløgssmør - som jeg ellers synes jeg har postet en opskrift på en gang, men nu kan jeg ikke finde den. Men jeg brugte:
1 pakke blødgjort smør
saft af ½ limefrugt
en håndfuld friskhakket basilikum
2 fed finthakket hvidløg
friskkværnet peber
en stor finthakket soltørret tomat i olie
Blandes godt og fyldes i små skåle, eller rulles til en rulle, som stilles på køl til serveringen.

Pastasalat med soltørrede tomater - fulgte nogenlunde samme opskrift, men brugte basilikum i stedet for persille i dressingen. Jeg lavede dobbelt opskrift til ca. 1½ pose pasta á 500 gram - og der var aaaaalt for meget! Men det var nok også fordi der var bagekartofler til.

Fetadip:
1 hel blok god fetaost
ca. 1½ dl mælk
2-3 store håndfulde finthakket purløg
friskkværnet peber
Fetaost blendes med mælk til det har en passende konsistens. Purløg blandes i, enten finthakket på forhånd, eller også skal det være i en blender/minihakker, som ikke kværner purløget helt i smadder. Så risikerer man nemlig at den bliver bitter i smagen, og det oplevede jeg sidste gang, hvor den blev blendet til osten blev helt grøn.
Men der var flere der snakkede om at den ville de selv prøve at lave, og skålen blev tømt, så denne gang var den en succes.

Desserten fandt vi i en brochure fra Odense Marcipan, og den findes også online her:

Grillede æblesandwich:2 skiver æble pr. person på ca. 1-1½ cm tykkelse (opskriften siger 4, men vi nøjedes med 2 da folk var ved at være godt mætte). Hvis man stikker kernehuset ud først, risikerer man at chokoladen smelter igennem hullerne, så man kan evt. lade kernehuset være, og så "spise udenom" dem
1 skive marcipan pr. person på ca. 1 cm tykkelse
en skive pålægschokolade pr. person - deles i to

Ovenpå en skive æble lægges en halv skive chokolade, derpå marcipanskiven, så chokolade igen, og til sidst endnu en skive æble. "Sandwichen" smøres med smeltet smør på den ene side, som lægges nedad på grillristen, og derpå smøres den anden side med smør.
Æblerne grilles i ca. 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse, til de er møre og chokoladen begynder at smelte.
Serveres med vanilleis.

Konklusion:

Forret: Det er første gang vi selv laver rejerne på denne måde, men vi har dog smagt dem før. De er under alle omstændigheder gode - og olien kan man uden problemer bruge til at dyppe noget brød i bagefter. Ikke fordi jeg stod og gjorde det i køkkenet, efter at fadet var sat ind, eller noget.
Hovedret: Mørbraden blev god som (næsten) altid. Bagekartoflerne smagte jeg ikke, men pastaen og fetadippen og hvidløgssmøret var også som det skulle være.
Dessert: Nem og lækker dessert, som sagtens kan klargøres i god tid - dog skal man passe på ikke at skære æblerne i for tykke skiver, da de så er noget længere om at blive møre. Som nævnt vil jeg nok overveje ikke at fjerne kernehuset hvis jeg skal lave dem igen, da der så noget nemmere kan fyldes mere chokolade i.