Efter succesen med hvidløgssuppen lavet på bagte hvidløg fornylig, fik jeg lyst til suppe igen. Hvis temperaturen fortsætter med at kravle sådan opad (min. 14-15 grader målt i denne uge på de varmeste steder), så er suppesæsonen vist snart slut, og så er det jo med at udnytte at det trods alt stadig er lidt køligt om aftenen (og at det tilsyneladende bliver vinter igen i næste uge).
Jeg har gemt opskrifter på flere tomatsupper, men bestemte mig til at bruge denne udgave fra The Kitchen Witch.
Der bruges soltørrede tomater i Rhondas udgave, men jeg brugte i stedet mine hjemme-semi-tørrede tomater. Jeg brugte kun 1 hvidløg da jeg kun havde to tilbage og gerne ville gemme det ene, og der røg desuden ½ peberfrugt i som trængte til at ende sine dage. Endelig smagte jeg til med lidt sirup og eddike, og kunne ikke modstå fristelsen til at putte lidt spicyness i også, i form af cayennepeber - men ellers fulgte jeg da næsten opskriften.
Jeg dryppede lidt trøffelolie på og pyntede med hakket basilikum og croutoner.
Tomatsuppe med bagte hvidløg:
ca. 2 personer
1 helt hvidløgshoved og et par dryp olivenolie
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
1 lille grofthakket løg
½ rød peberfrugt i små tern
1 1/1 dl grofthakkede semi-tørrede tomater
1 ds hakkede tomater
ca. 5-7 dl vand + 2 spsk Oscar øko hønsebouillonpulver
2 spsk tomatpuré
1 1/4 dl piskefløde
1 spsk lys agavesirup
½ spsk æblecidereddike
en knivspids cayennepeber
Start med at bage hvidløget - pil al den løse skal af men uden at skille fedene fra hinanden, og skær toppen af hvidløgshovedet. Dryp olivenolie ud over hvidløget og pak det ind i staniol. Bag det ved 200 grader i ovnen i ca. 45 minutter til hvidløgsfedene er møre og bløde. Lad hvidløget køle lidt af, og pil derefter fedene ud af deres skal. Hak dem groft. (Rhonda skriver som tip at hun som regel bager flere hvidløg end hun skal bruge (for at spare ovnvarme), og det hun ikke skal bruge nu og her, blendes med lidt olie og gemmes i et skoldet glas, dækket med olie, i køleskabet i ca. en uge. Man kunne sikkert også fryse hvidløgene, men jeg ved ikke hvordan smagen bliver).
Varm olie op i en gryde og smelt smørret i den varme olie.
Svits løg og peberfrugt i fedstoffet ved medium varme i ca. 4-5 minutter, til løgene begynder at blive møre, men uden at tage farve. Tilsæt de bagte hvidløg og svits i ca. 1 minut. Tilsæt de semi-tørrede tomater.
Sigt væden fra de hakkede dåsetomater over i en skål eller et målebæger der kan tage ca. 3/4 liter - hæld tomaterne i gryden, og hæld vand i målebægeret til der er i alt 3/4 liter tomatvæde og vand. Hæld væden i gryden.
Tilsæt bouillonpulver (eller terning hvis du bruger det) og tomatpuré, og lad nu suppen koge i ca. 20 minutter, til grøntsagerne er helt møre.
Blend suppen direkte i gryden med en stavblender, eller brug en blender, men tag små portioner af gangen hvis suppen er varm.
Når suppen er blendet helt jævn, tilsættes fløde, den koges op igen, og der smages til med salt, peber, sirup, eddike og evt. cayennepeber.
Server suppen rygende varm med et dryp olie, et grønt drys og brødcroutoner.
Konklusion:
Suppen har ikke så gennemtrængende en tomatsmag som andre tomatsupper jeg har smagt, hvilket uden tvivl bla. er pga. det bagte hvidløg. Og jeg kan faktisk godt lide at den ikke er så tomat-agtig.
Hvidløget smager igennem (dog ikke så meget som i hvidløgssuppen), og suppen har en god syrlighed som jeg godt kan lide, men den er stadig blød og lækker cremet.
Alt i alt en skøn tomatsuppe som samtidig også føles ret mættende.
Og så kan den også sagtens spises kold.