onsdag den 9. maj 2012

Opskrift: Røget laksemousse / laksecreme / laksesalat


For at få udnyttet det absolut sidste af laksen jeg fandt som datovare i Rema, lavede jeg en laksemousse/laksecreme/laksesalat, som kunne serveres på samme måde som makrelsalaten for ikke så længe siden - med lidt salat på ristet brød.
Jeg havde mest lyst til en helt jævn konsistens uden større stykker fisk, så jeg blendede det hele grundigt sammen - men man kan selvfølgelig sagtens nøjes med at hakke laksen med en kniv, eller blende den knap så grundigt, hvis man gerne vil have lidt mere bid i den.

Jeg brugte nogle af de samme smagstilsætninger som i makrelsalaten, men fik desuden også udryddet et par osterester - almindelig flødeost og lidt ricottaost, som var på absolut sidste forbrugsdato.

Sådan en koldrøget laks kan godt blive lidt for fed og ... ja undskyld, vammel i smagen, så der skal noget syre og noget sprødhed til. Syre kom i form af citronsaften og kapers, og det sprøde i form af salat som bund, det ristede brød og peberfrugten der både kom i moussen, og ovenpå som pynt.

Det er en god måde at få brugt sådan en rest fisk på, og bruger man fedtfattige versioner af flødeost og creme fraiche, så behøver den ikke være så usund.

Vi spiste moussen på brød en aften, men der var stadig rester, som jeg tog til frokost dagen efter ovenpå meget groft knækbrød. Det var heller ikke dårligt - og måske oven i købet lidt sundere end (fuldkorns)toast.

Så var der heller ikke mere fisk tilbage, eller noget andet af datovarerne fra den uge.

Røget laksemousse/laksecreme/laksesalat:
ca. 3-4 personer

200 g koldrøget laks
100 g flødeost (jeg brugte en fuldfed, men man kan sagtens bruge en mere fedtfattig)
3 spsk Cheasy fraiche 6%
1 spsk Ricotta ost (eller lidt mere flødeost eller Cheasy Fraiche)
1 lille finthakket løg
1/2 rød peberfrugt i små tern (gem lidt til pynt)
1 1/2 spsk citronsaft
1 spsk mild grovkornet sennep
2 tsk finthakkede kapers
1 spsk tørret dild (eller frisk, i hvilket tilfælde det kunne være pænt at bruge noget til pynt også - her brugte jeg lidt persille som pynt sammen med peberfrugten)
friskkværnet peber

Laks, ost og fraiche blendes sammen, eller fisken hakkes med kniv og røres i osten/fraichen. Rør løg, peberfrugt, citronsaft, sennep, kapers og dild i. Smag til med citronsaft, friskkværnet peber, og evt. en smule salt, afhængig af hvor salt fisken er.
Anret på ristet brød ovenpå salat og pynt med peberfrugt og dild/persille.

Konklusion:

Som skrevet andetsteds synes jeg godt sådan en røget fisk kan blive lidt for blød og konsistensløs (det var så en anden måde at udtrykke det på end vammel), men det hjælper når der kommer lidt syre og sprødhed til. Smagen fejler i hvert fald ikke noget - og jeg synes jeg fik udnyttet de fine stykker fisk fuldt ud.
Næste gang bliver det dog nok makrel igen - den kan jeg nu engang bedre lide end laks.