tirsdag den 13. marts 2012

Opskrift: TUC-kage med alkoholiserede nødder og mandler (og noget ekstrakt der ikke blev som forventet)Jeg ved ikke hvorfor jeg kom til at tænke på mandelessens i midten af januar - men det affødte tanken om hvorvidt man mon selv kunne producere noget der lignede - om ikke essens, så ekstrakt (jeg har ikke gidet sætte mig ind i hvad forskellen mellem disse to betegnelser er, så eftersom alt andet jeg har lavet med vodka-der-skal-trække-smag-ud-af-noget er blevet kaldt ekstrakt, så bliver det samme tilfældet med dette).
Mandelessens er noget af det kunstige stads der meget hurtigt kan blive for overvældende, hvis der kommer for meget i. Og jeg har specielt et lidt anstrengt forhold til det, efter at have smagt en Niederegger marcipanlikør, der lugter gennemtrængende af lige netop mandelessens.
Men hvis man nu kunne lave en ekstrakt der var lidt mere anvendelig, og som måske også kunne bruges i ris a la manden, så var jeg villig til at give det et forsøg.

Nu hvor tanken var opstået, så var det nærliggende at gå videre til hasselnødderne - og selvfølgelig var den idé heller ikke ny - men så slap jeg jo også for selv at finde frem til fremgangsmåden.


Andre havde heldigvis fået idéen før mig, så jeg fandt en del fremgangsmåder på engelsk. Fælles for dem var at der blev brugt ca. 1 del mandler/nødder og 2 dele spiritus - enten vodka eller cognac. Da vi ikke ejer cognac, men til gengæld en del vodka, så var valget nemt.

Her skulle der så have været en opskrift/fremgangsmåde på hvordan jeg bar mig ad - men nu ca. 7-8 uger efter projektet blev sat i gang, og ekstrakterne skulle være færdige, må jeg indse at det blev et af de projekter der ikke blev vellykkede.
Sidste weekend fik jeg siet begge blandinger, og stod tilbage med to flasker indeholdende vodka, godt nok med en aroma af henholdsvis mandler og nødder, men uden den store smag, udover vodka.
Jeg ved ikke om det vil kunne bidrage med noget smag i feks. kager eller kaffe - men da jeg prøvede at putte noget med nød i min skyr til morgenmaden, så smagte det af skyr og vodka. Ikke andet.
Håber ikke der var nogen der blev mistænksomme på arbejde.

Jeg har ikke hældt det ud - om ikke andet kan det vel bruges i en drink, hvor det ikke gør noget der er lidt nødde- eller mandelsmag.

Efter ekstrakterne blev siet, stod jeg jo så med en stor portion hakkede mandler og nødder, som jeg ikke kunne få mig selv til at smide ud (stop-spild-af-mad er blevet en stor del af hverdagen her, selvom det ikke lykkes 100% at efterleve det). Men hvad laver man lige med sådan en portion, der stinker heftigt af sprut?

Jeg kom til at tænke på en nødde-kage som min mor tit har lavet - meget simpel kage med hakkede nødder, sukker og æggehvider. Gad vide om de kunne bruges til sådan en?
Samtidig kom jeg til at tænke på en fødselsdag vi var til i familien i vinters, hvor vi fik en nøddekage med TUC kiks i - og da vi tilfældigvis havde TUC i skabet, så var missionen klar - en TUC kage med nødder og mandler - og forhåbentlig ikke alt for meget vodka-smag.

Jeg søgte lidt på TUC kage og fandt denne her i Din Debat - men jeg havde en del flere nødder og mandler og mindre æggehvide, så det endte med at jeg brugte alle nødder og mandler, til æggehviderne ikke kunne trække mere, og så prøvede jeg mig lidt frem med sukkermængden.
Der kom desuden chokoladeknapper i, og så lavede jeg en lille tærte i min yndlings-metalform med løs bund, og resten som portionskager i min nye Mini-Gugelhupf form som jeg fik i værtindegave fornylig. Det gav nogle små fine kager med et hul i midten der kan fyldes med gode sager.
Hvis man har nogen.

Tærten blev frosset ned.
Gugelhupf'erne var væk næste dag.

TUC-kage med nødder og mandler:

2½ æggehvide (jeg brugte pasteuriserede)
150 g sukker
450 g mandler og/eller nødder
12 knuste TUC kiks
2 spsk vaniljesukker
75 g mørk chokolade (knapper 57%)
1 spsk bagepulver

Varm ovnen op til 175 grader almindelig varme.
Æggehviderne piskes stive og sukkeret piskes med til det begynder at blive opløst.
Vend mandler, nødder, kiks, vanilje, chokolade og bagepulver forsigtigt i til det hele er netop blandet.
Smør formen(e) med sprayfedt eller smør og hæld dejen i. Bag kagerne i ca. 30 minutter til de er gyldne og virker faste.
Kagerne tages forsigtigt ud af formene og køler af på en rist. Serveres feks. med is, eller frisk frugt og flødeskum.

Konklusion:

Jeg var jo allermest spændt på om alkohol-dunsten ville forsvinde under bagingen - noget tydede på det, da jeg halvvejs henne i bagningen åbnede ovnlågen, og var ved at indånde en promille på 1.0. Lad os bare sige at der var en kraftig vodka-aroma i luften.
Jeg var også spændt på om mængdeforholdet af de forskellige ting ville passe sammen, når jeg nu havde sjusset mig en del frem til det - men det hele var en positiv overraskelse.
Kagerne smagte rigtig godt, og IKKE af alkohol. Man kunne dog ikke rigtig smage TUC kiksene, så der må gerne komme flere i en anden gang.
Altså ikke at jeg planlægger at lave flere vodka-befængte nødder og mandler igen foreløbig - men jeg kunne godt finde på at bage kagen igen.
Bare med helt almindelige nødder og mandler.
Som er ædru.