fredag den 27. januar 2012

Opskrift: Citron/appelsin vinaigrette


Efter succesen med æble/avocado salsaen er jeg igen faldet for en opskrift fra The Café Sucré Farine - især hendes salater er jeg helt pjattet med, og jeg har en vældig trang til salat lige i øjeblikket. Måske fordi jeg længes efter lysere og varmere tider, og den lette mad der følger med.

Da jeg så dressingen Chris havde lavet med Meyer citroner (en speciel slags sødere citron der stammer fra Kina, men som bliver dyrket meget i USA også - jeg har aldrig set dem herhjemme, men det er jo bare endnu en af de ting vi må undvære i vores madmæssige U-land), så var jeg nød til at prøve at lave den. Som i lige nu.
Meyer citroner havde jeg jo ikke, men Chris foreslog at erstatte noget af citronsaften med mere honning, eller evt. appelsinsaft - og det havde jeg. Jeg brugte halvt citron og halvt appelsin - derudover erstattede jeg almindeligt sukker med muscovadosukker - ellers fulgte jeg opskriften.

Jeg havde dog ikke læst opskriften helt til ende, og havde derfor ikke set hvor stor en portion det gav med 3 dl olie - jeg gik bare i gang. Så der stod jeg så pludselig, alene hjemme, aftensmaden var spist, og der var nu ca. ½ liter dressing i køleskabet.
Heldigvis skulle den kunne holde sig et par uger i køleskabet, og kan også bruges som marinade til feks. skaldyr eller kylling.
Jeg forudser en del salat, og muligvis kylling, på menuen de næste to uger.

Citron/appelsin vinaigrette:
ca. ½ liter

1 1/4 dl citronsaft og appelsinsaft (regn med ca. 2/3 citron og 1/3 appelsin)
2 spsk rødvinseddike
2 fed hvidløg
1 spsk fuldkornssennep
i alt 1 spsk tørrede krydderurter (jeg brugte basilikum, timian og merian)
2 spsk flydende honning
1 spsk mørk muscovado sukker
½ tsk groft salt
3 dl god olivenolie

Alle ingredienser hældes i en blender og blendes grundigt sammen - egentlig skulle olivenolien have været tilsat til sidst i en tynd stråle for at sikre at dressingen emulgerer ordentligt - men det gik nu fint med denne metode. Hvis den skal stå i længere tid og måske begynder at skille lidt, får den bare en ny tur i blenderen (eller en hurtig rystetur i lukket beholder - alt efter hvor mange armkræfter man vil bruge på det).

Konklusion:

Skøn og smagfuld dressing, som er rigtig lækker på en salat. Jeg har ikke prøvet den som marinade endnu, men det kommer forhåbentlig.
Den kunne måske godt have tålt liiiige lidt mere citronsmag - jeg var bange for den blev for syrlig med de almindelige citroner så derfor lavede jeg den 50/50, men den kunne godt klare citron/appelsin i forholdet 2:1 i stedet for 1:1 tror jeg.
Næste gang laver jeg også lige lidt mindre portion.

Opskrift: Ristede croutoner / croutons / brødterninger - med hvidløg og / eller krydderurter


Ristede croutoner (som overskriften antyder har de flere navne, men nu kalder jeg dem croutoner i resten af indlægget, for nemheds skyld) er noget af det nemmeste at lave selv, det er billigere end at købe de færdige, og man undgår alle mulige mærkelige tilsætninger af usundt fedt. Samtidig er det en fantastisk måde at få brugt noget halvgammelt tørt brød på, som man måske ellers ville have smidt ud

Jeg har allerede lavet flere portioner med hvidløg i løbet af de sidste par uger - en enkelt aften kom jeg til at sidde og spise dem direkte fra glasset jeg opbevarer dem i (ja jeg kan spise dem som chips), og det fik beholdningen til at synke betragteligt.
Derfor blev der lavet en ny portion i onsdags, og så synes jeg det var på tide den kom med på bloggen.

Alle former for hvidt/halvgroft/kernebrød/endda rugbrød kan bruges - hvis man kun har en enkelt skive tilovers, så saml sammen i en pose i fryseren til der er nok til en bradepande- eller et fadfuld. Så sparer man lidt på strømmen til ovnen.
Jeg napper nogle gange de overskydende skiver med hjem fra arbejde, hvor vi får franskbrød i formiddagspausen, og så bliver de anvendt til dette formål - alternativet er at de bliver smidt ud, og det har jeg meget svært ved at kapere i disse stop-spild-af-mad-tider.

Croutonerne kan som sagt spises som en snack hvis man ikke lige har andet i skabet - de er fantastiske oven på en salat (som feks. den her til højre) og er også gode oven på en grøntsagssuppe (feks. en hvidløgssuppe der kommer et indlæg om snart).

Jeg har indtil nu lavet flest med hvidløgspulver og salt, men denne gang kom der også timian og chiliflager i fadet.

Ristede croutoner/croutons/brødterninger - med hvidløg og/eller krydderurter:

brød i skiver, gerne nogle dage gammelt (denne gang brugte jeg ca. 175 g hvidt brød)
olivenolie (en stor ½ dl til de 175 g brød)
flagesalt
hvidløgspulver (det er meget nemmere at bruge end frisk hvidløg, og giver en meget autentisk hvidløgssmag)
tørrede krydderurter (feks. timian, oregano, basilikum, rosmarin)
chiliflager

Brødet skæres eller rives i mindre stykker (hvis skorpen er for grov, så skær den fra og læg den ud til fuglene - eller tør den for sig selv i ovnen og blend den til rasp) - det må gerne se lidt rustikt ud, så pæne lige firkanter er ikke nødvendigt. Faktisk er det rustikke pænest.
Læg brødstykkerne i et ovnfast fad eller en bradepande, evt. med bagepapir - tænd ovnen på 100 grader varmluft og sæt fadet/bradepanden i ovnen. Lad croutonerne tørre i ca. 5 minutter til de begynder at blive en smule hårde.
Hæld nu olivenolie over og bland godt sammen - det er svært at sætte mængde på olien, men den skal være godt fordelt, uden at brødet bliver fuldstændig søbet ind.
Drys salt, hvidløgspulver og/eller tørrede krydderurter/chili på, bland godt, og lad croutonerne tørre færdig til de er helt sprøde (afhænger af både ovn og størrelsen på croutonerne, men regn med ca. 20-30 minutter i alt). Køl dem helt af, evt. på fedtsugende papir, og opbevar dem i en kagedåse eller et glas med skruelåg.

Konklusion:

Det er jo sådan set allerede sagt - de smager skønt og er supernemme at lave. Man kan få den smagsvariant man gerne vil have. Og det føles godt at få brugt noget der ellers ville være gået til spilde.
Prøv det.