søndag den 25. april 2010

Opskrift: Grillet lammeryg, ovnstegte nye kartofler med krydderurter, citrontimian gulerødder, og aioli - og så lidt havearbejde


 Flere billeder længere nede

Sikke en hyggelig og produktiv dag vi har haft i dag.
Der har både været tid til havearbejde (mere om det længere nede), og til den store søndagsmiddag - grillet lammeryg med nye ovnstegte kartofler, citrontimian gulerødder og aioli (de to sidste ting har jeg tyv-lånt fra Hanne K)

So without further ado - her kommer der opskrifter...


Grillet lammeryg:

1 hel lammerygsteg på 1800 gram

Marinade:

6 små fed hvidløg
nåle fra 5 små stilke frisk rosmarin
1 spsk citronsaft
skal af ½ citron
2 frisk røde chili, de fleste af kernerne fjernede
3 spsk olivenolie

Alle ingredienser til marinaden blendes, og der skæres nogle små lommer i kødet. Jeg skar desuden noget af fedtlaget på oversiden af ryggen til side.
Marinaden gnides ind i kødet og godt ind i lommerne, fedtlaget lægges ind over igen, og kødet lægges i køleskab til marinering, gerne i 4-5 timer.

Stegen grilles på to-brænders gasgrill (Q320) på direkte varme i stegholder, med midterbrænder på low, og yderbrænder på high (temp. ca. 200 grader) i 20 minutter - derefter ca. 30 minutter med midterbrænder slukket, og yderbrænder regulerer temperaturen til 200 grader.
Lammekød skulle være rosa ved 68 grader og gennemstegt ved 72, og kødet tages af grillen 3 grader før den ønskede temperatur og trækker under viskestykke til den ønskede temp. er nået (ca. 15 minutter)
Jeg tog den af ved 66 og lod den hvile til den var 69.

Ovnstegte nye kartofler med krydderurter:

ca. 1 kg nye kartofler, rengjorte med skræl (jeg fandt nogle spanske i Superbest)
4 spsk olivenolie (jeg løb godt nok tør for olivenolie undervejs, så det blev halvt oliven, halvt rapsolie)
nåle fra 4 store stilke rosmarin og ca. 10 hele stilke frisk timian (blanding af alm. og citrontimian)
flagesalt og friskkværnet peber

Kartoflerne halveres og koges i 5 minutter, og overbruses med koldt vand. De hældes i et fad eller en bradepande, blandes med olie, krydderurter og salt og peber, og steges færdige i varmluftsovn ved 200 grader i ca. en time (evt. lidt højere temperatur til sidst, hvis man gerne vil have dem ekstra sprøde).

Citrontimian gulerødder:

5-6 store gulerødder i strimler
5 bananskalotteløg i tynde både
en håndfuld frisk citrontimian
evt. fintrevet citronskal (jeg havde ikke mere, så det bliver næste gang)
3 spsk olivenolie
1 spsk flydende honning
1 spsk citronsaft
salt og friskkværnet peber
et par klatter smør (det glemte jeg faktisk, men det husker jeg næste gang)

Gulerødder og løg blandes med timian, olie, honning, citronsaft og salt og peber, og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Rør rundt i blandingen et par gange undervejs. Efter ca. 45 min. lægges et par smørklatter ved gulerødderne, og der blandes godt rundt.

Aioli:

2 past. æggeblommer
1 knivspids salt
2 fed revet hvidløg
1 spsk dijonsennep
½ spsk hvidvinseddike
2 dl smagsneutral olie (jeg brugte raps)
1 tsk citronsaft
salt og friskkværnet peber

Alle ingredienserne tages ud af køleskab et par timer før tilberedning, så det hele har stuetemperatur.
Pisk først æggeblommer seje med en knivspids salt (jeg brugte køkkenmaskinens piskeris til al piskningen, da jeg så slap for at holde ved håndmixeren imens), og tilsæt derefter hvidløg, sennep og eddike.
Tilsæt olien - først dråbevis, imens der stadig piskes kraftigt, og når blandingen begynder at tykne hældes olien i, i en tynd stråle under fortsat piskning. Bliv ved med at piske til al olien er mixet ordentligt ind i blandingen.
Til sidst røres citronsaft i efter smag, og der smages til med salt og peber.

Konklusion:

Lam: Mørt, tilpas rosa (kunne dog nok godt finde på at tage den af en grad eller to lavere en anden gang) og med en smule smag fra marinaden.
Kartofler: Det er ikke danske nye kartofler - men i mangel af disse det næstbedste. Jeg kan spise dem som slik hvis de er tilpas sprøde og saltede...
Gulerødder: Anderledes og lækker måde at lave gulerødder på - selv Lækkermåsen var enig, og det siger ikke så lidt. Næste gang skal der dog prøves med både citronskal og smør også - hvis jeg husker det.
Aioli: Føj den er god! Det er første gang i mit liv jeg har prøvet at lave en mayonnaise fra bunden i det hele taget, så jeg var noget spændt på hvordan det skulle gå. Men med de rigtige forberedelser gik det perfekt, og den smager bare så godt. Det lyder ulækkert, men jeg tror næsten jeg kunne spise den med ske...
Alt i alt - superlækker aftensmad, efter en uge med flere nemme løsninger.


Billeder:

Ingredienser til lamme-marinade


Den blendede marinade


Lammeryggen inden fedtet bliver skåret delvist til side


Klar til køleskabet


Færdig fra grillen


Og udskåret


Gulerødder klar til ovnen


Gulerødder færdige fra ovnen


Kartofler færdige fra ovnen


Deltagerlisten til aioli bliver tempererede - jeg VIDSTE at alle mine små Margretheskåle ville vise deres eksistensberettigelse


Der piskes i Kenwood'en - faktisk så hurtigt at man ikke kan se piskeriset


Solgul aioli - hvordan kan noget så smukt være så skidt for ens lårbasser?


Min tallerken
Haven:

I morges kørte vi i Bilkas havecenter for at kigge på nogle tofarvede hortensia, som Lækkermåsen havde forelsket sig i. Sidste år havde vi to store hortensia stående ude foran, og de var så flotte som aldrig før.


Men de er frosset næsten helt ned i vinter, og selvom de er begyndt at skyde en smule fra bunden igen, så mente Lækkermåsen altså det var på tide med nogle nye. Så vi købte to pink med hvid kant.

Jeg snuppede også tre krydderurter, for der skulle bruges timian til aftensmaden, og den fra sidste år er gravet op og smidt ud - den var også frosset væk. Så det blev til en almindelig timian, en esdragon og en Hot & Spicy oregano (har aldrig hørt om den før).
Så kørte vi i Plantorama for at kigge lidt, og der faldt vi over tilbud på rhododendron-sphagnum. 5x300 liter til 500 kr. Man ved jo aldrig hvornår man får brug for lidt sphagnum.

Endelig gik turen til Vinkel Planteskole, hvor vi er stamkunder hver sommer. Vi har stort set altid været heldige med kvaliteten derudefra (en enkelt misser med en syrisk rose, som stod for længe i potten inden den blev plantet ud, og som vi ikke fik givet nok vand og gødning efter udplantningen, og som derfor resulterede i en for tidlig død, skal ikke ligge dem til last), og har fundet mange gode ting. Så jeg ville gerne lige tjekke deres udvalg af krydderurter, så whiskeytønderne kunne blive fyldt op.
Det endte med to almindelige timian (pænt meget større end dem i Bilka, omend de også var lidt dyrere - men prisen værd), to forskellige citrontimian, og en stor krybende rosmarin. Sidstnævnte bliver altid brugt til nye kartofler, samt madbrød om sommeren, og sidste års opstammede version kunne ikke helt følge med efterspørgslen, så denne gang skulle der en en mere leveringsdygtig udgave til. Der er i hvert fald nok af stængler på.

Efter at have købt de 1500 liter sphagnum snakkede vi lidt om i bilen, at vi måske skulle overveje at flytte nogle af de store rhododendron vi har foran huset, så de tilbageblivende kan få lidt luft. Det ville betyde fældning af det sidste grantræ i haven, samt en stor taks-busk, for at give plads til (endnu) et rhodo-bed, men det ville egentlig være fint nok.
I Vinkel havde de så lige tilfældigvis en stak blandede udsalgs-rhodoer stående, til 75 kr. pr. stk., og det kunne Lækkermåsen ikke stå overhørig. Så udover krydderurter røg der også lige 6 nye rhodoer med i bilen hjem.
Han havde egentlig lovet at han ville nå at fælde begge træer, fjerne rødder, grave bedet ud, vande sphagnum igennem og flytte/plante rhodoer i dag - men nu er klokken over otte, og jeg kan se det kommer til at knibe....

Men i hvert fald er planen lagt for hvordan det skal se ud, og nogenlunde hvilke planter der skal flyttes. Så vi mangler bare lige en rendegraver til at fjerne et par rødder. Nogen der er friske?

Krydderurtebjørnet på køkkenterrassen er nu også næsten komplet - jeg mangler bare lige basilikum som det sidste. Men det tør jeg altså ikke før jeg ved med 200% sikkerhed, at Frk. Frost er taget på sommerferie.

Så nu ser hjørnet sådan ud:


I den venstre tønde er der krybende rosmarin bagerst, og tre almindelige timian forrest. I den højre tønde er der purløg, en gammel oregano som måske, måske ikke kommer frem igen, og den nye Hot & Spicy oregano.

I potten til venstre esdragon - i baljen to slags citrontimian, og så to potter med purløg (dem går der også meget af, når vi laver fetadip med purløg). Den tomme potte er til basilikum når den tid kommer.

Jeg elsker at have krydderurter!