lørdag den 25. januar 2014

Opskrift: Fully loaded/fyldte knuste kartoflerVi får ikke særlig tit kartofler her om vinteren - jeg er vokset op med kogte kartofler til aftensmad stort set hver dag, og det gør nok bare at jeg ikke synes det er særlig spændende. I hvert fald ikke med vinterkartofler - nej så hellere gemme de kogte kartofler til om sommeren, hvor de nye lækre kartofler gør det lidt mere interessant.

Hvis der skal kartofler på bordet om vinteren skal det derfor være efter lidt mere spændende fremgangsmåder, og nogle af mine favoritter er helt klart de knuste kartofler med eddike og rosmarin, og så Heston Blumenthals ovnkartofler.

Men efter at have set Annes fully loaded hasselbackkartofler, så stod de højt på listen over kartoffelvarianter der skulle prøves. Jeg nåede det dog ikke før jeg også så Closet Cookings loaded smashed potatoes - samme princip som hasselbackkartoflerne, hvor man topper op med ost, creme fraiche, bacon og forårsløg, men i stedet for at lave hasselbackkartofler som skæres næsten igennem (og lad mig bare lige nævne en af mine kæpheste her - det hedder hasselBACK-kartofler - ikke hasselbaGTE kartofler, vel?), koger man bare kartoflerne med skræl, og maser dem let, ligesom de knuste kartofler med eddike og rosmarin, inden man steger/bager dem i ovnen med olivenolie.

Det blev derfor den knuste model der kom på menuen en lørdag aften, sammen med en god bøf af oksefilet, lun rosenkålssalat og et godt brød fra bageren.

Kartoflerne kan sagtens koges i god tid og gøres klar i en bradepande eller et stort fad - så er det bare at poppe dem i ovnen en halv times tid før der spises, og gøre toppings klar.
Så er der lækker kartoffel.

Fully loaded/fyldte knuste kartofler:

så mange kartofler man kan spise (vi fik 2 medium størrelse pr. person)
olivenolie
flagesalt
friskrevet cheddarost
creme fraiche 38%
sprøde bacontern
forårsløg i tynde ringe (eller evt. purløg)

Kog kartoflerne netop møre og køl dem evt. af. Læg dem på en bradepande med bagepapir, eller i et stort fad, mas dem lidt ud med en gaffel, dryp med olivenolie og drys med lidt flagesalt. Alt dette kan gøres i god tid.
Tænd ovnen på 220 grader almindelig varme, og bag kartoflerne i ca. 20-30 minutter, til kanterne begynder at blive gyldne og sprøde (de nåede ikke at blive helt så sprøde, som jeg godt kan lide, denne gang, men der var heller ikke så meget olie på, som når jeg laver dem med eddike og rosmarin).
Server kartoflerne med toppings så man selv kan vælge hvad man vil have på.
Og nyd.

Konklusion:

Favoritten er stadig udgaven med eddike og rosmarin, men den her version er god som afveksling, og jeg tror Lækkermåsen godt kan lide at der skal ting ovenpå. Han var i hvert fald begejstret.
Med tilstrækkelige mængder toppings kan den faktisk udgøre en ret i sig selv, hvis man ikke er så sulten - evt. med lidt salat til.
Uanset hvad, bliver den klart lavet igen - og gerne med endnu mere topping på.