onsdag den 29. februar 2012

Opskrift: Blåbærcurd/blåbærsmørJeg vil ikke lægge skjul på at vi har meget mad i skabene. Som i rigtig meget.
Faktisk tror jeg at vi uden større problemer kunne overleve minimum en måned med det vi har, hvis ellers vi var ligeglade med friske grøntsager, frugt, mælk osv.
Nogle vil sikkert mene det er unødvendigt med så meget mad på lager, men det fede ved det er, at når man så pludselig finder en opskrift man bare MÅ afprøve nu og her, så kan man gøre det - fordi man har sagerne. (Det er også grunden til den overdimensionerede krydderiskuffe).

Det her var et af de tilfælde. Jeg så opskriften på blåbærcurd hos Beantown Baker - og så måtte den bare prøves.
Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave lemoncurd (eller måske endda orangecurd, som Tante Sød har lavet her), men nu blev det så blåbærversionen der vandt første runde. Den fantastiske blå/lilla farve måtte bare genskabes.

Jeg lavede kun halv portion i forhold til opskriften da jeg lige ville teste den før jeg brugte for mange af de dyrebare blåbær - der skulle så have været 1½ æg i, men jeg brugte kun 1 æg, og det fungerede fint.
Desuden smagte jeg lige til med en smule citronsaft for at gøre den en anelse mindre sød.
Opskriften kommer i fuld version, men hvor jeg har ændret æggemængden til 2 stk.

Blåbærcurd/Blueberry Curd:
ca. 2½ dl

2½ dl blåbær (jeg brugte ægte blåbær fra frost)
1 spsk vand
2½ dl sukker (jeg brugte lys rørsukker)
4 spsk smør - ca. 50 g
2 hele æg, let pisket sammen
1 spsk citronsaft

Bland blåbær og vand i en kasserolle og bring i kog - lad blåbærene simre til de er meget møre, ca. 10 minutter, eller lidt mere hvis de er frosne.
Hæld bærene i en sigte over en skål og pres al saften ud med en ske - hæld saften tilbage i kasserollen.
Tilsæt sukker, smør og æg og pisk blandingen sammen - varm blandingen op ved medium varme og lad den simre i ca. 5-7 minutter, til den tykner. (Den bliver tykkere når den er kølet af). 
Smag evt. til med citronsaft.
Hæld curd'en i et skoldet og evt. spiritusskyllet glas, og opbevar i køleskab, hvor den skulle kunne holde i ca. 2-3 uger, hvis man er god med hygiejnen hver gang man tager af den (læs: brug en ren ske eller kniv hver gang).
Brug den som fyld i kager, oven på boller (især engelske muffins skulle passe godt til curd), blandet i yoghurten til morgenmaden, oven på is - eller spis den direkte fra glasset med ske.

Konklusion:

Den er stadig ikke helt kølet af, men jeg kan allerede sige at den smager fantastisk - fed, cremet blåbærsmag. Ummenum.
Jeg ved ikke helt hvad jeg skal have den brugt til, for der går lige et par uger inden vi skal have gæster igen - men måske blandet i en gang Skyr i stedet for den sædvanlige vaniljeekstrakt, sammen med den bagte havregrød/baked oatmeal, som jeg stadig spiser minimum 5 dage om ugen til morgenmad.
Er det snart morgen?