søndag den 17. oktober 2010

Opskrift: Forloren hare med skysovs, kartofler og waldorfsalat, samt blomme crumble med rørt vaniljeis

Jeg har i lang tid haft lyst til at lave forloren hare, som jeg med skam aldrig har prøvet at lave selv før. Jeg tror vitterligt ikke jeg har fået det siden jeg boede hjemme, og det er immervæk noget tid siden.
Derfor var jeg også noget spændt på om det kunne leve op til forventningerne da jeg endelig fik det lavet i går, og jeg havde brugt en del tid på at kigge opskrifter igennem, og notere det bedste fra dem alle, så jeg kunne lave min egen version.
Jeg brugte primært disse to opskrifter som inspiration, samt ikke mindst de kommentarer der er skrevet til dem begge.


Tilbehør blev kartoffelbåde der blev forkogt i 5 minutter, og derefter stegt færdige på grillen (jeg manglede ovnplads), SOVS (og rigeligt af den) af stegeskyen, og waldorfsalat.
Sidstnævnte lavede jeg også min egen version af, med lidt fra flere forskellige steder - nogen bruger ren mayonnaise til dressingen, andre bruger flere slags creme fraiche, og nogen bruger også flødeskum - men jeg valgte to slags creme fraiche og en god mayo.
Eftersom jeg, ligesom Signe i dette link, har en bladselleri-udfordret mand, så valgte jeg ligesom hende at putte jordskokker i, og servere bladselleri ved siden af.


Vi endte med at invitere vores enke-nabo til spisning, og derfor fandt jeg også på en dessert - blommebåde fra fryseren med crumble dej, og rørt vaniljeis (jeg ville ønske jeg havde en ismaskine så jeg selv kunne have lavet den, men da det (endnu) ikke er tilfældet, så købte jeg en god flødeis fra Vebbestrup).


Vi havde en hyggelig aften, og hold op hvor blev vi mætte!! Lige om lidt skal vi have rester, og jeg glæder mig - igen.


Forloren hare:
ca. 6-8 personer


1 kg hakket kalv og flæsk
1½ tsk groft salt
3 æg
200 gram bacontern, grofthakket
2 dl danskvand
ca. 5 spsk rasp 
2 små fintrevne løg
1 dl smuldret blåskimmelost (feks. Danablu)
3 spsk ribsgelé (jeg brugte halvt rønnebærgelé)
18 knuste enebær (svarer til ca. 1 tsk)
friskkværnet peber


lidt rasp til at "rulle" haren i
ca. 1½ pakke baconskiver


Til stegning:


4 dl sødmælk
4 dl vildtbouillon (lavet med 1½ spsk Oscar vildt bouillonpulver)


Sovs:
ca. 6-8 personer


al den siede væde fra haren
2½ dl kogevand fra kartofler
2 dl kaffefløde 9%
3 spsk ribsgelé
1 spsk blåskimmelost
1 dl rødvin
1 tsk dijonsennep
salt
peber
maizena udrørt i koldt vand
kulør

Kødet røres sejt med salt (jeg brugte røremaskine). Æg røres i 1 ad gangen, og derefter tilsættes hakket bacon, danskvand, rasp, løg, ost, gelé og krydderier.
Et stort ovnfast fad drysses med rasp i bunden, farsen formes til jævn størrelse i fadet og drysses med lidt rasp, og baconskiver lægges henover så de dækker hele haren.
Haren brunes i ovnen på midterrillen i 15 minutter ved 225 grader - herefter dæmpes varmen til 160 grader, og mælk og bouillon hældes i fadet (mælk og bouillon kunne med fordel koges op inden, så det ikke køler haren ned, men det tænkte jeg først over bagefter).
Steg haren færdig ved de 160 grader, til farsen er gennemstegt, dvs. ca. 70 grader i midten. (Her kiksede opskriften så noget for mig, for der stod det ville tage ca. ½ time, men den fik i hvert fald en time før temperaturen nåede derop, plus jeg hævede temperaturen til 170 grader og satte den på varmluft i stedet for almindelig varme. Jeg ved ikke om det var fordi min hare var større end i opskriften, men jeg var glad for at det var nogle faste kartofler jeg havde i grillen, for ellers havde de da været total mos da vi endelig spiste...)
Læg haren over på et fad og tilbage i ovnen på eftervarmen, eller dæk den med staniol, og lav derefter sovsen.


Sovs:
Si al stegeskyen/væden op i en gryde, og pres så meget saft som muligt ud af "snasket" i sien. Varm skyen op og tilsæt kogevand fra kartoflerne, fløde, gelé, ost, rødvin og sennep, og smag til med salt og peber, og evt. mere ost/rødvin/sennep/bouillonpulver, alt efter hvilken smag man ønsker fremhævet.
Jævn med majsstivelse udrørt i koldt vand, kog den igennem og tilsæt kulør lidt ad gangen, til sovsen får den ønskede farve.


Waldorfsalat:
4-5 personer


1½ dl creme fraiche 38%
1 dl Cheasy Fraiche 9% (eller andet produkt med samme fedtprocent)
1 spsk lyst rørsukker (eller almindeligt sukker)
3 små Cox Orange æbler i tern (jeg skrællede dem ikke)
ca. 250 g blå vindruer i halve, uden kerner
4 skrællede og finthakkede jordskokker (ca. 100 g)  
50 g grofthakkede ristede valnødder
evt. bladselleri
salt og peber
hele valnødder til pynt 

Rør creme fraiche og Cheasy Fraiche med sukker til sukkeret er opløst.
Tilsæt æbletern, vindruer, jordskokker, valnødder og evt. bladselleri, og rør salaten godt igennem. Smag til med lidt salt og evt. peber.
Trækker på køl i nogle timer, så den kan sætte sig lidt (dressingen bliver lidt tykkere).
Tag den ud af køleskab lidt før serveringen, og pynt med valnødder og evt. en grøn dusk fra bladsellerien.


Blomme crumble:
3 personer


500 g blommer i både
50 g revet marcipan
50 g hvedemel
50 g havregryn
50 g brun farin
1 knivspids fint salt
50 g hakkede mandler
50 g smør


Læg blommerne i et ovnfast fad, eller i 3 portionsskåle (jeg gjorde det sidste). Fordel revet marcipan over.
Bland mel, havregryn, farin og salt i en skål, smuldr smøret i og arbejd det ind i de tørre ingredienser med en kniv, til smørret  ligger i små klumper.
Fordel blandingen over blommerne, og bag dem i ovnen ved 185 grader i ca. 15-20 minutter, eller til crumble dejen begynder at blive gylden, og sukkeret er smeltet.
Serveres med rørt vaniljeis.


Konklusion:


Det blev bare RIGTIG godt - det var næsten ligesom at spise hjemme hos min mor :-)
Farsen havde rigtig god smag af både bacon og de øvrige tilsatte ting, og den var saftig og lige som den skulle være. Eneste anke var at jeg havde hakket løg sammen med enebær i minihakkeren - næste gang vil jeg måske nok sørge for at knuse enebærene endnu mere, for der var enkelte lidt større stykker i farsen, som smagte lidt for meget igennem. Men det burde kunne løses med min anden minihakker, som er noget mere finthakkende.
Sovsen kunne måske godt have tålt en anelse mere ost og evt. gelé, og måske en anelse mindre rødvin, men den blev faktisk ret vellykket (i betragtning af hvor uerfaren jeg er med sovs fra bunden) - og waldorfen blev også god. Det er længe siden jeg har fået waldorfsalat sidst, så jeg kan ikke rigtig huske hvordan det "skal" smage, men i betragtning af første forsøg, var det vist bestået.
Blommerne var en anelse sure (i hvert fald hvis man spørger manden) - jeg vælger at kalde dem en dejlig syrlig kontrast til den søde dej og vaniljeisen. Vi havde svært ved at spise det hele, men så er det jo godt at det er tilladt at levne, når det er portionsanretninger.
Forloren hare bliver helt klart lavet igen!


Billeder:


Haren er klar til ovnenHaren er færdigstegt og venter på sovsenWaldorfsalatMin tallerkenHaren er rød inden i pga. baconterneneBlommer med revet marcipanDet er ikke müsli - men crumble dejDen færdige crumble serveret med is