torsdag den 23. december 2010

Julekonfekt 2010

Jeg plejer ikke at få det helt store gjort ud af konfektproduktionen, og slet ikke de år hvor vi ikke holder jul hjemme.
Men i år havde jeg sat mig for at der skulle prøves noget nyt, og siden vi både skal holde jul, og havde julefrokost for de nærmeste naboer i starten af december, så gik jeg så småt i gang i starten af måneden.

De sidste ting har jeg fået lavet i dag, så det hele er nu klar til min familie kommer i morgen. Jeg har ikke rigtig fået skrevet nogle opskrifter ned, så det bliver mest en ingrediensliste der kommer.


Daddel-chokolade-marcipanstænger:



dadler
smeltet mørk chokolade
marcipan
kokosmel

Dadlerne hakkes i minihakker eller med en kniv, og blandes med smeltet chokolade og finthakket marcipan.
Stilles på køl til chokoladen er stivnet lidt, og trilles til stænger som skæres i mindre stykker på skrå, og rulles i kokosmel.

Fin smag af både chokolade og marcipan - dadlerne kan ikke smages helt specifikt, men de giver sødme og en god "snasket" konsistens.

Bailey-marcipankugler med blød nougat, chokolade og valnødder:


marcipan
Baily
blød nougat
smeltet mørk chokolade
hakkede valnødder

Den ønskede mængde marcipan æltes med Baily til passende konsistens - hvis den bliver for våd, æltes lidt flormelis i.
Deles i små stykker som trykkes flade - der lægges et lille stykke blød nougat i, og marcipanen foldes omkring og trilles til kugler. Der hældes smeltet chokolade over i tynde striber og drysses med hakket valnød.

Jeg har faktisk ikke smagt en endnu - kun lige en bid af marcipanen der var æltet med Bailey. Det var ikke udpræget at det var Baily der var i, men der var lige en snert af noget karamelagtigt, og med chokolade og valnødder ovenpå går det nok ikke helt galt.

Det var i øvrigt en god anledning til at få brugt min Lékué Decopen! (Beklager det chokolade-oversmurte billede - der havde sat sig et lille stykke valnød fast ude i spidsen, så da jeg trykkede for at få chokolade ud, var det på vej ud gennem låget...)


Hvid chokoladetrøffel med tørret papaya, valnødder og mørk chokolade:



180 g hvid chokolade
80 ml piskefløde
½ vaniljestang
grofthakket tørret papaya
hakkede valnødder
smeltet mørk chokolade

Chokoladen hakkes fint, og fløden koges op med vaniljestangen, som tages op igen. Den varme fløde hældes over chokoladen, som røres sammen indtil det hele er smeltet - den må vist ikke røres for længe, hvis det skal være helt rigtigt - jeg var dog nød til lige at smelte det sidste i mikroen for at få det hele med. (Der findes en masse gode forklaringer på nettet mht. hvordan man laver den rigtige tempererede chokolade, men jeg havde ikke tid til at gå så meget op i det, så det blev som det blev).
Hakket papaya røres i, og massen stilles kølig en times tid. Den sprøjtes derefter ud i toppe på bagepapir, og står køligt til næste dag (hvis man ikke vil bruge en sprøjtepose, kan man også sagtens gøre det med et par teskeer).
Toppene trilles nu til ensartede kugler, som vendes i valnødder, og der hældes striber af chokolade over (igen kom Decopen'en til sin ret)

Trøflerne er meget søde - og man skal ikke spise mere end et par stykker - men de smager godt, hvis man da kan lide hvid chokolade.

Chokoladeovertrukne flødekarameller, og salmiak"fudge":



Jeg brugte Anne au Chocolat's opskrift på karameller. Jeg erstattede honning med æblesirup, da den flydende honning jeg havde ikke smager godt - ellers fulgte jeg opskriften.
Dog dryssede jeg med en lille smule flagesalt oven på chokoladen - jeg havde læst mig frem til at nogle putter lidt salt i karamelmassen, men det glemte jeg, så i stedet fik de det salte drys.
Da karamelmassen var klar, hældte jeg i øvrigt halvdelen i en form med bagepapir som beskrevet. I den anden halvdel, som stadig var i gryden, hældte jeg lidt knust bolchepulver fra nogle Tyrkisk peber-agtige bolcher jeg havde fundet i Lidl. Jeg havde nemlig en ide om at ville lave en slags lakridskarameller, men det lakridsrodspulver jeg havde fået købt, syntes jeg ikke helt egnede sig til det - så i stedet fandt jeg på det med bolcherne, og det skulle så blive til en slags salmiak-karameller i stedet.
Konsistensen viste sig imidlertid at ændre sig lidt efter bolchepulveret kom i - da den var stivnet blev den nærmest fudge-agtig - så på den måde kom der noget helt andet end beregnet ud af dét.

Karamellerne blev ret bløde i det - måske lige en anelse for bløde til min smag, men omvendt så vil selv min mor kunne spise dem, tror jeg, og hun er ellers ikke meget for karameller, da hun er bange for at miste et par plomber i tænderne.
Smagen er fin, og saltdrysset giver en super kontrast til det søde.
Da jeg åbnede dåsen med kondenseret mælk, skulle jeg i øvrigt lige smage hvordan det smagte, da jeg aldrig har brugt eller prøvet det før, og med det samme var der bare et eller andet der virkede bekendt - men jeg kunne virkelig ikke komme i tanke om hvad det var. Først da jeg næsten var færdig med karamellerne slog det mig - Mathilde creme!! Er der nogen der stadig kan huske dessertcremen i de orange halv-liters kartoner? Den er siden blevet erstattet af en Arla vaniljecreme, men jeg mener nu altså ikke at smagen er den samme.
Den kondenserede mælk smagte næsten ligesom Mathilden gjorde - dét bragte minder fra barndommen frem!
Nå men de fudge-agtige salmiakkarameller blev egentlig også udmærkede - de er ikke stærke på nogen måde, men har lige et snert af salmiakken.
Jeg har droppet at pynte dem, da jeg ikke lige syntes chokolade passede så godt til - og fudge får man jo normalt også bare i klodsede firkanter (omend de plejer at være noget tykkere end mine).
Den nederste kugle på billedet var lige for at vise forskellen mellem karamelmassen, og fudge-firkanterne til højre.

Salmiakmarcipankugler:



Til den sidste rest marcipan jeg havde, ville jeg også lige prøve med bolche-pulveret - så det blev til marcipan æltet med pulver, og derefter trillet i samme.
Det smager faktisk overraskende godt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar