søndag den 5. juni 2011

Opskrift: Limoncello/citronlikørSidste år var vi på Weber Camp i Give, og en af grillvennerne havde selv lavet limoncello, som vi fik smagsprøver af. Vi prøvede den både ren, og blandet med cola, og det var faktisk ikke så ringe.
Siden dengang har jeg derfor selv haft i tankerne at forsøge mig, og nu hvor vi har fået ismaskinen og jeg har fundet flere opskrifter på is, der foreslår tilsætning af limoncello, så var det jo oplagt at gå i gang.

Derfor startede jeg op i forrige uge, med den første del af processen, efter at have fundet denne opskrift - nemlig at sætte citronskal og vodka til at trække (der er godt nok noget om, at en stærkere type alkohol er bedre til at trække alle smagsstofferne og olien ud af citronskallen, men selvom vi endda har den rigtige type til at stå (Alcool 95%), så synes jeg at jeg ville starte ud med en lidt mildere udgave. Desuden bruger jeg Alcool'en til at sterilisere sylteglas med. Der er nok ikke meget der kan overleve sådan en gang ren ethanol).

Vi har en masse sprutrester til at stå, og helt tilfældigt var der også en citronvodka (det regner jeg da i hvert fald med det var, at dømme ud fra billedet af en citron på flasken) - så hvad var mere nærliggende at bruge end det.
Efter at vodka har trukket smag og farve ud af citronskallen i en uges tid, er det tid til at tilsætte sukkersirup - og så har man limoncello. Meget nemmere kan det vel nærmest ikke være.

Limoncello - citronlikør:
ca. ½ liter

2 øko citroner
2,3 dl vodka
1 dl sukker
2,3 dl vand

Skallen skrælles af citonerne - der må gerne hænge lidt af det hvide ved skallerne.
Put skallerne i feks. et sylteglas sammen med vodka, luk det til og lad det trække et køligt sted i min. 4 dage - gerne en uge. Ryst glasset et par gange om dagen - efterhånden vil skallerne miste farven, og farven trækker ud i alkoholen.
På 5. dagen (eller senere), laves en sirup af sukker og vand - den må ikke koge helt, men sukkeret skal bare lige smeltes. Afkøl siruppen, sigt citron/alkoholblandingen over i en skål (gennem en fin sigte, eller et stykke ubleget lærred). Bland alkoholen med sirup, hæld det på flaske, og lad det stå i min. 2-3 dage - gerne længere (jeg har ladet mig fortælle at smagen bliver bedre hvis der går lidt længere tid).
Serveres koldt som en aperitif - eller feks. sammen med cola som en drink.

Konklusion:

Den færdige drik har stået og trukket i 3-4 dage, før vi har smagt på den her til aften - både ren og blandet med cola.
Ren er den faktisk ganske udmærket - den "smager" lidt af vodka - selvom vodka jo ikke burde smage af noget, men har ellers en frisk citronsmag, uden at være for sød.
Sammen med cola er den rigtig god - og smager egentlig bare af cola med citronsmag!

Jeg har beholdt citronskallerne og sat dem til at trække igen sammen med lidt Alcool, for at trække den sidste farve og smag ud - når det har stået nogle dage, bliver det blandet sammen med den første portion, sammen med en anelse mere sirup - og så regner jeg med den bliver helt perfekt.
Fin måde at få udnyttet citronskaller på, hvis man alligevel køber økologisk, og måske ikke bruger dem så meget i mad.
Og lidt blæret at kunne servere en hjemmelavet likør.