torsdag den 26. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavet Marshmallow Fluff


Jeg fandt i dag en opskrift jeg er helt syg efter at prøve, hvor der skal bruges Marshmallow Fluff.
Kender i ikke det når man finder en opskrift man bare MÅ have afprøvet nu og her?

Problemet er bare at Fluff ikke er sådan lige at opdrive i nærmeste omegn. Bedste bud var Superbest i deres amerikanske afdeling, men ak, ingen Fluff. I hvert fald ikke i den Superbest jeg var tættest på.
What to do, what to do, når man nu bare gerne vil have fingre i det. Så er der jo ikke andet for end at lave det selv.

Det er der heldigvis nogen der har prøvet før, så jeg forlod mig på at denne opskrift var lige så god som anmeldelserne antyder.
Det skal siges at jeg har aldrig smagt færdigkøbt Fluff, så jeg ved ikke hvordan den korrekte smag er - men amerikanerne bør vel vide det, om nogen, så jeg stoler på dem.

Jeg halverede opskriften da det lige passede med et bæger past. æggehvide - ellers lavede jeg ikke om på noget.

Fluff'en kan farves og gives anden smag med feks. frugtsaft og madfarve - den kan opbevares i køleskab en uges tid, men endnu bedre, fryses ned i passende portioner og tages op efter behov. Jeg har ikke regnet på hvad det koster at lave sådan en omgang, og ved heller ikke hvad det koster i butikkerne, men jeg er ret sikker på det er billigere end at købe den færdiglavede. Og så tager det kun ca. 10 minutter.

Det er så ekskl. den tid det tager at gøre alt det klistrede køkkengrej rent bagefter.

Hjemmelavet Marshmallow Fluff:
ca. 6½ dl

1½ æggehvide/1 bæger past. æggehvide (hvis du vil være på den sikre side, og Fluff'en ikke skal opvarmes når den skal bruges)
2½ dl glucosesirup
1/4 tsk fint salt
2½ dl flormelis
½ spsk vaniljeekstrakt

Hæld æggehvide, sirup og salt i skålen til en køkkenmaskine, eller brug en god håndmixer. Pisk blandingen ved høj hastighed i ca. 10 minutter, eller til "marengsen" er meget tyk (jeg brugte køkkenmaskinens piskeris - det tog kun ca. 5-6 minutter før den kunne stå selv).
Tilsæt flormelis og kør ved lav hastighed til flormelisen er godt blandet med resten (her skiftede jeg til dejkrogen, og skrabede Fluff'en ned fra siderne flere gange - det er MEGET bøvlet at få færdig Fluff ud af piskeriset til køkkenmaskinen). 
Tilsæt vaniljeekstrakt og mix igen til vaniljen er godt blandet i Fluff'en. Rør evt. en ekstra omgang med en dejskraber, så det hele bliver godt blandet.
Brug Fluff'en med det samme, eller opbevar den i lukket beholder i køleskabet i op til en uge - eller frys den ned i mindre portioner.
Hvis den får lov at stå i køleskabet, eller bliver frosset, skal den lige røres godt igennem med en ske, når den skal bruges.
Hvis den skal røres op med en smags- eller farvetilsætning, kan den blødgøres 20-30 sekunder i mikrobølgeovnen i en egnet beholder - så bliver den nem at røre igennem.

Konklusion:

Som sagt har jeg ikke smagt den ægte vare - men den her udgave smager fint, og ligesom jeg forestiller mig Fluff skal smage. Og med nogle få ingredienser i køkken/køleskabet kan man lave det næsten når som helst man har brug for Fluff.
Jeg kan næsten ikke vente med at få det brugt første gang i løbet af weekenden.

Opskrift: Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æbler og blåbær


På mange af de amerikanske blogs jeg læser, laver de jævnligt Baked Oatmeal - som jeg ikke har kunnet finde noget egentligt dansk navn for, men det korrekte må næsten være en slags bagt havregrød, eller havrekage, som Lise fra Det skal smage af noget foreslår her.
Det kan laves i mange varianter og spises typisk som morgenmad eller snack - det kan laves i forvejen, stå i køleskabet eller fryses, og varmes op igen i mikro. Så nu skulle det altså prøves.
Jeg lavede ½ portion efter denne opskrift fra This Chick Cooks i mandags da jeg havde fri, og stillede den i køleskabet til morgenmaden de næste 4 dage (jeg havde allerede fået smoothie og havregrødsknækbrød den dag).

I mikroen to minutter med et stykke, serveret sammen med lidt frisk frugt og/eller en klat Skyr med lidt vaniljeekstrakt - så er der hurtig og lækker morgenmad.

Udover blåbær puttede jeg to æbler i, som var ved at være lige så bløde som kiwierne der lå ved siden af - det passede også godt sammen med kanelen. Desuden erstattede jeg smeltet smør med rapsolie for at få det sunde fedtstof med (og fordi det var nemmere end at skulle smelte smør).

Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æble og blåbær:
4 portioner

3/4 dl + 3/4 dl ægte blåbær (fra frost)
2 æbler, udkernet og skåret i tynde skiver (med skræl)
2½ dl grovvalsede havregryn
½ tsk bagepulver
3/4 tsk stødt kanel (kan godt sættes op til 1 tsk næste gang)
1/4 tsk fint havsalt
2½ dl skummetmælk
1 medium æg
½ spsk rapsolie
1 tsk vaniljeekstrakt
2 spsk ahornsirup

Tænd ovnen på 190 grader almindelig varme.
Hæld 3/4 dl blåbær i et smurt ovnfast fad på ca. 20x20 cm og læg æbleskiverne taglagt ovenpå.
Bland havregryn, bagepulver, kanel og havsalt i en lille skål.
Pisk mælk sammen med æg, olie, vaniljeekstrakt og ahornsirup i en større skål - bland de tørre ingredienser i og hæld blandingen ovenpå blåbærene/æblerne.
Drys resten af blåbærene ovenpå, og bag det hele i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.
Spis kagen mens den stadig er lun, evt. sammen med frisk frugt og et mælkeprodukt, eller køl den af, skær den i stykker og sæt på køl, eller frys ned separat på en plade eller i et fad, og pak de frosne kagestykker i frysepose.
Hvis de er frosne tøes/varmes de op i mikroen - jeg har ikke prøvet endnu fra frost, så prøv dig frem mht. tiden, med ca. 30 sekunder ad gangen.

Konklusion:

Dette er en noget mere spændende måde at få havregrød på om morgenen, end den almindelige grød - selvom den også smager godt. Æblerne passer godt til kanelen, og blåbærene er jo altid gode uanset hvordan man bruger dem.
Når man alligevel er i gang, er det også nemt at lave en større portion og fryse ned, så man har til en uges tid i fryseren.
Jeg har i hvert fald ikke fortrudt at jeg prøvede, og jeg har følt mig godt mæt de sidste 3 dage, i hvert fald indtil formiddags-knækbrødet på arbejde et par timer senere.
Næste gang skal der leges med andre smagstilsætninger.