lørdag den 28. august 2010

Opskrift: Chocolate chip cookies / chokoladesmåkager



Vi skal holde fødselsdag næste lørdag, og til eftermiddags"kaffen" har jeg tænkt mig der skulle være både lidt sødt (småkager og snoller) og lidt salt (chips, oliven, måske kiks med lidt ost og tomatmarmelade).
Småkagerne skulle laves i dag - og valget faldt på chocolate chip cookies, eftersom jeg nu i flere år har haft en pose chocolate chips liggende i fryseren (begge mine forældre har arbejdet på småkagefabrik, og en gang imellem kunne de købe diverse overskudsprodukter billigt - det kom også mig til gode ind i mellem).
Jeg har aldrig prøvet at lave disse kager før, og derfor havde jeg heller ingen preferencer mht. en opskrift, så jeg lod tilfældet råde.
I min google reader søgte jeg på chocolate chip cookies, og fandt en version hos EatLiveRun som så god ud, så den blev det.
Jeg lavede dobbelt portion, og eneste ændring i opskriften var egentlig at jeg kun havde 5 dl chocolate chips, så jeg brugte desuden 1 dl tørrede blåbær, som blev hakket.
Jeg lavede også kagerne noget mindre end i opskriften - hun skriver ca. 3 spsk dej til en kage - jeg brugte kun godt 1 spsk, og endte ud med knap 70 kager af den dobbelte portion.

Chocolate chip cookies:
ca. 70 stk. på 3-4 bradepander

8 dl + 2 spsk hvedemel
1 tsk bagepulver
400 g usaltet smør
2,4 dl almindeligt sukker
3½ dl brun farin eller mørk muscovado (jeg brugte ca. halvt af hver)
2 tsk fint salt
4 tsk vaniljesukker eller korn af 2 stænger vanilje (ups - det glemte jeg at putte i! Og jeg har endda lige købt vaniljestænger! Skandale...)
2 store æg
2 store æggeblommer
6 dl chocolate chips eller grofthakket chokolade (jeg havde kun 5 dl, så jeg brugte desuden 1 dl tørrede blåbær hakket i mindre stykker)

Varm 350 g smør i en pande ved medium høj varme (jeg brugte trin 6-7 af 9). Lad smørret smelte og rør i det  konstant, mens det bruser op og begynder at brune. Så snart smørret er gyldenbrunt og dufter lidt nøddeagtigt, tages panden af varmen, og det smeltede smør hældes over resten af det kolde smør i en stor skål eller dejfad. Det kolde smør røres ud i det smeltede. (Se evt. den originale opskrift for bedre forklaring, på engelsk).
Tilsæt almindeligt sukker, brun farin og/eller muscovadosukker, vanilje og salt til smørret, og pisk det sammen med elmixer. Tilsæt hele æg og æggeblommer, og pisk igen til blandingen er jævn. Lad dejen hvile i 3 minutter, pisk i 30 sekunder mere - gentag dette to gange mere, til dejen er tyk og skinnende.
Bland mel med bagepulver i en separat skål, og hæld melet i smørblandingen, hvor det blandes forsigtigt, til dejen er jævn og uden klumper. Vend chocolate chips og tørrede blåbær i.
Form dejen til små klumper á ca. 1 spsk størrelse, og placer klumperne med ca. 4-5 cm afstand på bagepladen - dejen flyder meget ud under bagningen. Bag hver plade i ca. 10-14 minutter midt i ovnen ved 190 grader almindelig varme (12 minutter var passende i min ovn), og vend evt. pladen eller bagepapiret halvvejs hvis ikke din ovn bager jævnt over det hele (det gør min feks. ikke - den varmer mest foran).
Kagerne skal være gyldentbrune og faste i kanten, men stadig lidt bløde i midten.
Tag pladen ud af ovnen og lad kagerne køle af et par minutter på pladen, før de flyttes til en bagerist hvor de køler helt af, inden de puttes i kagedåser.

Konklusion:

Super gode - jeg ærgrer mig dog noget over at jeg glemte vaniljen, men jeg ved reelt ikke hvor stor forskel det ville have gjort med smagen.
Lækkermåsen ville gerne have haft dem mere bløde i midten efter de var kølet af, men det er den her type altså ikke - men hvis man kan lide sprøde småkager og hvis man kan lide chokolade, så tror jeg man kan lide dem her.

Billeder:

Smørret smeltes og hældes over det andet smør


Dejen piskes



Og chokoladechips kommes i sammen med blåbær - og nej, det er ikke hvid chokolade jeg har puttet i, de er bare blevet lidt grå efter at have ligget i fryseren i nogle år



Den færdige dej - blød, fedtet og lækker



Kagerne klar til ovnen



De færdige kager



Så fik jeg endelig brug for kagedåserne jeg købte i Rema for et stykke tid siden

Opskrift: Hjemmelavet müsli vers. 2 med tørrede frugter - luksusudgaven






 



Efter tirsdagens lidt mislykkede müsli eventyr (som nu egentlig ikke smager så skidt endda), tog jeg udfordringen op igen i torsdags - jeg havde nævnt müslien på facebook, hvilket inspirerede en FB-ven til også at lave en portion, og hun linkede til en opskrift som så lidt bedre ud mht. at undgå det brændte.
Jeg gik derfor ud fra denne opskrift, men ændrede lidt i mængderne og ingredienserne, så det passede med hvad jeg havde, og hvad Superbest havde at byde på i dag - der kom bl.a. nogle tørrede frugter og bær i.

Hjemmelavet müsli med tørrede frugter:ca. 1250 g


400 g grovvalsede havregryn
200 g speltflager
75 g solsikkekerner
75 g hørfrø
75 g græskarkerner
50 g grofthakkede valnødder
75 g grofthakkede mandler
25 g kokosspåner
75 g finthakkede tørrede dadler
50 g finthakket tørret mango 
50 g grofthakkede tørrede blåbær


Sukkerblanding:


75 g (1 dl) mørk muscovadosukker
50 g (½ dl) ahornsirup
1½ dl vand


Havregryn og speltflager hældes i en bradepande beklædt med bagepapir. Stilles i en kold ovn som tændes på 160 grader almindelig varme, og bages i 15 min. (regnet fra det øjeblik man stiller den i ovnen).


Imens koges vand op med sukker og sirup, til sukkeret er opløst.
Når de første 15 min. er gået, hældes sukkerblandingen over grynene, og der røres godt rundt så sukkerblandingen fordeles jævnt.
Bag i 15 minutter mere.

Tilsæt solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner, og rør godt rundt. Bag i 15 minutter mere.

Tilsæt til sidst valnødder og mandler, og bag i endnu 15 min.

Efter de sidste 15 minutter, hældes blandingen i en stor skål til afkøling, og kokosspåner, dadler, mango og blåbær blandes i, hvorefter müslien køles helt af, inden den hældes i en lufttæt beholder.

Konklusion:

Meget bedre denne gang - det eneste der blev en smule brændt var kokosspånerne, som var mere brune end hvide (uden at de dog smager brændt), og dem havde jeg tilsat så de fik de sidste 15 min. med i ovnen - men jeg tror det er bedre at putte dem i "rå" sammen med de tørrede frugter til allersidst, så derfor har jeg skrevet det sådan i opskriften - og jeg puttede lidt ekstra i efter bagningen, og det hjalp på smagen.
Det vigtigste i denne opskrift er at overholde tiderne, samt hvornår man tilsætter de forskellige ting - så kan det vist ikke gå helt galt.
Lækkermåsen fik en lille portion oven på A38 til aftensmaden (da lysten til rugbrødsmadder, som menuen ellers stod på, ikke var tilstede), og han sagde også god for den, hvilket egentlig overraskede mig lidt - han plejer kun at gide müsli som enten indeholder chokolade, eller enorme mængder sukker.
Jeg har selv spist den oven på A38 de sidste par dage, uden ekstra sukker, og jeg er faktisk meget begejstret for den, så den bliver helt sikkert lavet igen. Måske med andre tørrede bær og frugter næste gang - der ligger en grønthandler tæt på mit arbejde, som har alverdens forskellige slags tørret frugt, så mulighederne er mange - men det fungerer rigtigt godt med det jeg puttede i denne gang.

Opskrift: Grønne boller


En af mine kolleger har flere gange haft nogle boller med i madpakken, som så rigtig gode ud - de er med både spinat og gulerødder så de har en rigtig flot farve, og grøntsagerne er også med til at holde dem saftige.
Opskriften er fra Femina.
Fordelen er at dejen ikke skal æltes, men bare røres sammen og lægges på pladen med en ske - det er noget vi kan li', ja det er, for jeg hader at ælte dej med hænderne. (Eller - hader er måske så meget sagt - min au pair mor sagde engang at man kun kan elske mennesker - alt andet kan man synes godt om, holde meget af osv., men "elske" er forbeholdt mennesker - og da hade vel må siges at være det modsatte af elske, så kan man nok også kun hade mennesker, og ikke ting eller begreber. Så derfor synes jeg meget meget lidt om at ælte dej med hænderne).
I morges fik jeg langt om længe taget mig sammen til at gøre forsøget selv - jeg lavede et par ændringer, da jeg brugte friske babyspinatblade i stedet for frosne kugler, A38 i stedet for Cultura, jeg tilsatte hørfrø, brugte tørgær i stedet for frisk, og brugte vist knap så meget mel (jeg målte dog af i gram i stedet for dl, så jeg ved ikke lige hvor mange dl det svarede til). Jeg puttede desuden en ekstra ½ dl vand i, da jeg syntes den virkede lidt for tør til sidst.
Min version er som følger:

Grønne boller:
11-12 stk.

1 pose tørgær (eller 50 g frisk)
3 dl lunkent vand
100 g frisk grofthakket babyspinat
1 dl Cheasy A38
2 tsk. fint salt
200 g revne gulerødder (3 stk. - jeg brugte minihakker)
2 spsk. rapsolie
1 dl solsikkekerner
2 spsk hørfrø
1½ dl rugmel
ca. 400 g hvedemel

Opløs tørgæren i lunkent vand, tilsæt spinat, A38 og salt, og rør godt rundt.
Hæld de revne/hakkede gulerødder, olie, solsikkekerner, hørfrø og rugmel i, og bland godt.
Kom hvedemelet i lidt ad gangen til dejen stadig er klistret, men ikke våd, og rør godt rundt i et par minutter. Lad dejen hæve under et viskestykke i 15 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme, tag et par skeer og form bollerne med disse, uden at bruge hænderne, direkte på bagepladen med bagepapir. Drys evt. med lidt mel eller solsikkekerner (det gjorde jeg dog ikke). 
Lad bollerne hæve tildækket i 20 minutter, og bag dem midt i ovnen i 20-25 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Afkøles på en rist, og fryses evt. ned i lukket frysepose, mens de stadig er lidt lune.

Konklusion:

Fine boller som virker meget bløde og saftige - jeg lavede et par små boller til smagsprøver, som jeg spiste med ost og tomatmarmelade, resten røg i fryseren så der er til madpakken.
Jeg havde kun kommet 1½ tsk fint salt i, hvilket er lige i underkanten, så skal de laves igen, bliver det med 2 tsk, som jeg også har skrevet i opskriften.

Billeder:

Spinat hakkes


Mel hældes i


This little piggy - didn't make it into the bowl


Klar til ovnen


De færdige boller



Havarti ost og tomatmarmelade på mini-boller