Vi skal holde fødselsdag næste lørdag, og til eftermiddags"kaffen" har jeg tænkt mig der skulle være både lidt sødt (småkager og snoller) og lidt salt (chips, oliven, måske kiks med lidt ost og tomatmarmelade).
Småkagerne skulle laves i dag - og valget faldt på chocolate chip cookies, eftersom jeg nu i flere år har haft en pose chocolate chips liggende i fryseren (begge mine forældre har arbejdet på småkagefabrik, og en gang imellem kunne de købe diverse overskudsprodukter billigt - det kom også mig til gode ind i mellem).
Jeg har aldrig prøvet at lave disse kager før, og derfor havde jeg heller ingen preferencer mht. en opskrift, så jeg lod tilfældet råde.
I min google reader søgte jeg på chocolate chip cookies, og fandt en version hos EatLiveRun som så god ud, så den blev det.
Jeg lavede dobbelt portion, og eneste ændring i opskriften var egentlig at jeg kun havde 5 dl chocolate chips, så jeg brugte desuden 1 dl tørrede blåbær, som blev hakket.
Jeg lavede også kagerne noget mindre end i opskriften - hun skriver ca. 3 spsk dej til en kage - jeg brugte kun godt 1 spsk, og endte ud med knap 70 kager af den dobbelte portion.
Chocolate chip cookies:
ca. 70 stk. på 3-4 bradepander
8 dl + 2 spsk hvedemel
1 tsk bagepulver
400 g usaltet smør
2,4 dl almindeligt sukker
3½ dl brun farin eller mørk muscovado (jeg brugte ca. halvt af hver)
2 tsk fint salt
4 tsk vaniljesukker eller korn af 2 stænger vanilje (ups - det glemte jeg at putte i! Og jeg har endda lige købt vaniljestænger! Skandale...)
2 store æg
2 store æggeblommer
6 dl chocolate chips eller grofthakket chokolade (jeg havde kun 5 dl, så jeg brugte desuden 1 dl tørrede blåbær hakket i mindre stykker)
Varm 350 g smør i en pande ved medium høj varme (jeg brugte trin 6-7 af 9). Lad smørret smelte og rør i det konstant, mens det bruser op og begynder at brune. Så snart smørret er gyldenbrunt og dufter lidt nøddeagtigt, tages panden af varmen, og det smeltede smør hældes over resten af det kolde smør i en stor skål eller dejfad. Det kolde smør røres ud i det smeltede. (Se evt. den originale opskrift for bedre forklaring, på engelsk).
Tilsæt almindeligt sukker, brun farin og/eller muscovadosukker, vanilje og salt til smørret, og pisk det sammen med elmixer. Tilsæt hele æg og æggeblommer, og pisk igen til blandingen er jævn. Lad dejen hvile i 3 minutter, pisk i 30 sekunder mere - gentag dette to gange mere, til dejen er tyk og skinnende.
Bland mel med bagepulver i en separat skål, og hæld melet i smørblandingen, hvor det blandes forsigtigt, til dejen er jævn og uden klumper. Vend chocolate chips og tørrede blåbær i.
Form dejen til små klumper á ca. 1 spsk størrelse, og placer klumperne med ca. 4-5 cm afstand på bagepladen - dejen flyder meget ud under bagningen. Bag hver plade i ca. 10-14 minutter midt i ovnen ved 190 grader almindelig varme (12 minutter var passende i min ovn), og vend evt. pladen eller bagepapiret halvvejs hvis ikke din ovn bager jævnt over det hele (det gør min feks. ikke - den varmer mest foran).
Kagerne skal være gyldentbrune og faste i kanten, men stadig lidt bløde i midten.
Tag pladen ud af ovnen og lad kagerne køle af et par minutter på pladen, før de flyttes til en bagerist hvor de køler helt af, inden de puttes i kagedåser.
Konklusion:
Super gode - jeg ærgrer mig dog noget over at jeg glemte vaniljen, men jeg ved reelt ikke hvor stor forskel det ville have gjort med smagen.
Lækkermåsen ville gerne have haft dem mere bløde i midten efter de var kølet af, men det er den her type altså ikke - men hvis man kan lide sprøde småkager og hvis man kan lide chokolade, så tror jeg man kan lide dem her.
Billeder:
Smørret smeltes og hældes over det andet smør
Dejen piskes
Og chokoladechips kommes i sammen med blåbær - og nej, det er ikke hvid chokolade jeg har puttet i, de er bare blevet lidt grå efter at have ligget i fryseren i nogle år
Den færdige dej - blød, fedtet og lækker
Kagerne klar til ovnen
De færdige kager
Så fik jeg endelig brug for kagedåserne jeg købte i Rema for et stykke tid siden