tirsdag den 26. januar 2010

Opskrift: Gisou/Gissou - eller bare Hakket oksekød i karry


** Opdatering 14.02.2012: I dag har jeg helt tilfældigt (via et link på Facebook) fundet ud af, at denne ret minder temmelig meget om noget der kaldes Gisou/Gissou, så derfor har jeg opdateret navnet. Sjovt efter så mange år at finde ud af, at en ret faktisk har et navn! **

I søndags var vi til dobbelt fødselsdag hos to af Henriks nevøer, og da snakken rundt om bordet på et tidspunkt falder på mad, nævner min svigerinde at de tit spiser en ret med hakket oksekød der er svitset i karry, og så med bl.a. gulerødder, hvidkål og paprika i. Det lød grangiveligt som en ret vi jævnligt fik i mit barndomshjem (kæft jeg kommer til at lyde gammel når jeg skriver sådan), bare med lidt variation. En rigtig husmands-ret (men jeg er jo også et landmands-barn).
Under alle omstændigheder er det rigtig længe siden jeg sidst har lavet det, så det kom på menuen i dag, men i en tilrettet udgave, som jeg tror bliver standarden fremover.

Gisou/Gissou - eller Hakket oksekød i karry:
ca. 6-8 personer
 
2-3 spsk olie eller Becel
2-3 spsk mild karry
1 kg hakket oksekød
3 store løg i halve tynde både
500 g gulerødder i små tern
500 g fintsnittet hvidkål
1 l vand
2½ dl madlavningsfløde 18%
3 spsk paprika + 1 spsk røget paprika (eller bare 4 spsk almindelig)
1 knivspids stærk chilipulver
1 spsk + 1 tsk salt
masser af friskkværnet peber

Karry brændes af i fedtstoffet, og oksekødet og løg svitses i karryen til kødet er helt smuldret.
Tilsæt gulerødder og  hvidkål, og svits indtil hvidkålen er faldet lidt sammen.
Tilsæt vand, fløde og krydderier, og lad koge ved svag varme i ca. 30 minutter, eller til gulerødderne er møre, men stadig med lidt bid i. Smag endeligt til med salt, peber og paprika.
Serveres med løse ris og evt. en salat.

Konklusion:

I den oprindelige opskrift, som jeg har fra min mor, er der også kartofler, og risen koges desuden med så den opsuger det meste af væden. Der er heller ikke hverken fløde eller chili i.
Jeg havde dog ikke lyst til kartofler i den i dag, og lavede risen ved siden af, da jeg elsker den tynde sauce - men ellers er den egentlig som jeg husker den. Den har en god smag af karry (jeg brugte 2 spsk men vil vove pelsen med 3 næste gang) og paprika, og fløden giver lige et lille pift.
Klar anbefaling herfra, og så er det nemt at lave en kæmpe portion når man alligevel er i gang, og så fryse ned i mindre portioner til travle dage (der er det nok en fordel ikke at have hverken kartofler eller ris i).