torsdag den 26. januar 2012

Opskrift: Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æbler og blåbær


På mange af de amerikanske blogs jeg læser, laver de jævnligt Baked Oatmeal - som jeg ikke har kunnet finde noget egentligt dansk navn for, men det korrekte må næsten være en slags bagt havregrød, eller havrekage, som Lise fra Det skal smage af noget foreslår her.
Det kan laves i mange varianter og spises typisk som morgenmad eller snack - det kan laves i forvejen, stå i køleskabet eller fryses, og varmes op igen i mikro. Så nu skulle det altså prøves.
Jeg lavede ½ portion efter denne opskrift fra This Chick Cooks i mandags da jeg havde fri, og stillede den i køleskabet til morgenmaden de næste 4 dage (jeg havde allerede fået smoothie og havregrødsknækbrød den dag).

I mikroen to minutter med et stykke, serveret sammen med lidt frisk frugt og/eller en klat Skyr med lidt vaniljeekstrakt - så er der hurtig og lækker morgenmad.

Udover blåbær puttede jeg to æbler i, som var ved at være lige så bløde som kiwierne der lå ved siden af - det passede også godt sammen med kanelen. Desuden erstattede jeg smeltet smør med rapsolie for at få det sunde fedtstof med (og fordi det var nemmere end at skulle smelte smør).

Bagt havregrød/havrekage/Baked Oatmeal med æble og blåbær:
4 portioner

3/4 dl + 3/4 dl ægte blåbær (fra frost)
2 æbler, udkernet og skåret i tynde skiver (med skræl)
2½ dl grovvalsede havregryn
½ tsk bagepulver
3/4 tsk stødt kanel (kan godt sættes op til 1 tsk næste gang)
1/4 tsk fint havsalt
2½ dl skummetmælk
1 medium æg
½ spsk rapsolie
1 tsk vaniljeekstrakt
2 spsk ahornsirup

Tænd ovnen på 190 grader almindelig varme.
Hæld 3/4 dl blåbær i et smurt ovnfast fad på ca. 20x20 cm og læg æbleskiverne taglagt ovenpå.
Bland havregryn, bagepulver, kanel og havsalt i en lille skål.
Pisk mælk sammen med æg, olie, vaniljeekstrakt og ahornsirup i en større skål - bland de tørre ingredienser i og hæld blandingen ovenpå blåbærene/æblerne.
Drys resten af blåbærene ovenpå, og bag det hele i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.
Spis kagen mens den stadig er lun, evt. sammen med frisk frugt og et mælkeprodukt, eller køl den af, skær den i stykker og sæt på køl, eller frys ned separat på en plade eller i et fad, og pak de frosne kagestykker i frysepose.
Hvis de er frosne tøes/varmes de op i mikroen - jeg har ikke prøvet endnu fra frost, så prøv dig frem mht. tiden, med ca. 30 sekunder ad gangen.

Konklusion:

Dette er en noget mere spændende måde at få havregrød på om morgenen, end den almindelige grød - selvom den også smager godt. Æblerne passer godt til kanelen, og blåbærene er jo altid gode uanset hvordan man bruger dem.
Når man alligevel er i gang, er det også nemt at lave en større portion og fryse ned, så man har til en uges tid i fryseren.
Jeg har i hvert fald ikke fortrudt at jeg prøvede, og jeg har følt mig godt mæt de sidste 3 dage, i hvert fald indtil formiddags-knækbrødet på arbejde et par timer senere.
Næste gang skal der leges med andre smagstilsætninger.

4 kommentarer:

 1. MUMS. Hvor ser det lækkert ud. Jeg sidder her og savler. Jeg er tosset med desserter til morgenmad :)

  SvarSlet
 2. Tak skal du have :-) Jeg er også ret begejstret for den - især fordi der kan laves en stor portion så det kun lige skal varmes om morgenen...

  SvarSlet
 3. Jeg har lige afprøvet denne opskrift i dag - det blev med brombær da det var hvad jeg lå inde med. Det blev virkelig godt, så vil bare sige tak for opskriften! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Karina: Jeg siger selv tak - nu er det et stykke tid siden jeg har lavet den sidst, men i en periode spiste jeg den hver morgen i flere uger, og den er rigtig god :-)

   Slet