lørdag den 22. januar 2011

Opskrift: Grove morgenmadsboller/kuvertbrød


I mandags til madkurset på Kongenshus blev der bagt nogle lækre grove kuvertbrød til forretten (Hanne K. har et billede af dem i sit indlæg her), og jeg var ret fascineret af hvor gode de blev, efter kun ca. 15 minutters hævetid (opskriften siger 2-3 timer, men det var der ikke tid til).
Da jeg stod og skulle bruge en ordentlig portion morgenmadsbrød i dag (Bonussønnen havde 3 venner til computerparty i aftes, og de skulle også fodres af her til morgen), bestemte jeg mig til at bage boller efter samme opskrift, men for at gøre det nemt, lavede jeg dejen fredag aften, skar ned på gærmængden og lod den hæve i køleskab natten over.
Jeg måtte dog lave lidt om på opskriften, da jeg for sent opdagede at jeg ikke havde grahamsmel nok, så noget af det blev skiftet ud med groft durummel og havregryn.

Grove morgenmadsboller/kuvertbrød:
ca. 48 stk.

1 liter iskoldt vand
1 kg godt hvedemel
700 g grahamsmel (her brugte jeg 300 g grahamsmel, 300 g groft durummel og 100 g havregryn)
1 pk. gær (jeg brugte kun 25 g - og det kan godt være man kunne have brugt endnu mindre)
25 g sukker
30 g salt

Alle ingredienser pånær salt røres sammen i røremaskine - det skal køre ca. 15-17 minutter på lav hastighed. Til sidst tilsættes saltet, som røres med et par minutter. Herefter har man så 2 muligheder:
1. Hvis man har brugt en hel pakke gær, sættes dejen til hævning på køkkenbordet (eller et andet lunt sted) i 2-3 timer.
2. Hvis man har brugt ½ pakke gær, sættes dejen til hævning natten over (eller ca. 8-10 timer) i køleskab, og hæver videre ved stuetemperatur i en times tid inden bollerne formes. (OBS: Dejen hæver til ca. dobbelt størrelse, i hvert fald i køleskabet ved så lang tids hævning, så sørg for at skålen er stor nok!)
Bordet drysses med lidt groft durummel (det sviner ikke så meget som hvedemel) og dejen hældes ud på bordet. Bollerne formes (må gerne gøres lidt rustikt, ved feks. at skære ud med en spartel eller kniv, og forme den løseligt på bagepladen), pensles med lidt mælk og drysses med groft durummel. Ovnen tændes på 185 grader almindelig varme, og mens den varmer op, hæver bollerne videre på bagepladen.
Bollerne bages i ca. 20-25 minutter (alt efter størrelse) til de er let gyldne og lyder hule når man banker på bunden.

Konklusion:

Gode og mættende boller, som altså fint kan bruges til både morgenbordet, og som kuvertbrød (så skal de nok laves en anelse mindre end de fleste af dem jeg lavede) - de måtte måske godt have haft en anelse mere salt, især hvis de skal bruges til kuvertbrød. Men hvis man putter pålæg på, opvejes saltmanglen fint af pålægget.
Det er også rart de er så nemme, og at dejen kan laves aftenen inden - så er der hurtigt boller klar til morgenbordet - og der er vel ikke ret meget der slår duften af nybagt brød om morgenen...

Billeder:

Den færdighævede dej - den fylder det meste af 6,7 liters skålen til røremaskinen


Dejen skæres ud 


Bollerne hæver færdig


Og så er det tid til at sætte tænderne i nybagt brød...