tirsdag den 20. november 2012

Opskrift: Tørrede bananer i dehydratorMange har nok smagt de "tørrede" bananchips man kan købe de fleste steder med et større udvalg af tørret frugt - imidlertid er det nok lidt forkert at kalde dem tørrede (deraf anførselstegnene), da de typisk er dyppet i sukker eller honning, og derefter friteret i olie.
Vil man have et sundere alternativ, så kan man tørre dem helt naturel - enten i ovn eller dehydrator.
Konsistensen bliver ikke sprød og knasende som de friturestegte, men derimod mere blød og sej, næsten som en mellemting mellem vingummi og karamel.
Det var i hvert fald resultatet efter næsten to døgn i dehydratoren her.

Har man ikke en dehydrator, så kan de sikkerts sagtens tørres i ovnen, hvis man nogenlunde stoler på temperaturen - men en dehydrator bruger mindre strøm, så har man sådan en, bruger man selvfølgelig den. Så er ovnen også fri til andre ting.

Hvor mange grader bananerne skal tørres ved, er så spørgsmålet - vil man holde sig til raw udgaven, så må temperaturen ikke komme over 42 grader, men så tager det selvsagt længere tid.
Går man ikke op i raw, så kunne jeg forestille mig at 100 grader ville være passende - men tiden har jeg så ikke styr på.

Jeg gjorde under alle omstændigheder sådan her.

Tørrede bananer i dehydrator:

så mange modne bananer som der er plads til på bakkerne (skær evtentuelle brune pletter væk)

Bananerne skæres i skiver på ca. 1/2 cm og lægges på bakkerne med trådnettet på, så der kommer luft nedefra også.
Tør bananerne i dehydratoren ved ca. 42 grader til bananerne er gennemtørre - ca. 2 døgn tog det her.
Køl bananskiverne helt af, og opbevar dem i et lukket glas et mørkt og køligt sted.
Hvor længe de kan holde sig tør jeg ikke sige endnu - men de har da i hvert fald klaret skærene i en uges tid nu, så mon ikke de kan klare sig et par måneder også.

Konklusion:

De klistrer lidt fast i tænderne - men de smager af det de er - tørrede bananer.
Forventer man samme smag som de friturestegte, så bliver man måske skuffet, men regner man med en koncentreret og naturligt sød banansmag, så kan det ikke blive bedre.
Brug dem som snacks når den søde tand skriger højt på tilfredsstillelse - brug dem som "drys" på morgenmad, feks. i yoghurt eller i grød hvis man ikke lige har friske bananer liggende, eller hak dem og brug dem i en hjemmelavet müsli.