mandag den 25. november 2013

Opskrift: Rå rødkålssalat med valnøddedressing


Da vi fik ande confit Mortens aften, lavede jeg også en rå rødkålssalat, der ligner den jeg normalt laver (jeg puttede dog lidt andre kåltyper i denne gang også, og udelod til gengæld appelsinfileter). Jeg foretrækker efterhånden den rå udgave fremfor den kogte/syltede man normalt får til julemaden, og den gør også det meget fede måltid en smule sundere.

Normalt laver jeg en dressing af appelsinsaft, olivenolie og honning, men denne gang blev den lavet med valnøddeolie, valnøddeeddike, appelsinsaft og honning, og valnøddesmagen fra både olien og eddiken giver virkelig noget godt til salaten.
Valnøddeolie kan man få flere steder herhjemme, men eddiken har jeg ikke set andre steder end i Tyskland - kan du ikke få fat i den herhjemme, så prøv evt. at blende lidt valnødder fint og hæld dem i dressingen inden den blandes i salaten - det må give noget af den samme smag.

Normalt putter jeg også valnødder i salaten, men denne gang brugte jeg pecannødder i stedet - men de fleste typer nødder vil kunne bruges.

Rå rødkålssalat med valnøddedressing:
ca. 4-6 personer, afhængig af hvad man får den til

ca. 250 g snittet rødkål
Fin rød spidskål
ca. 150 g snittet rød spidskål
ca. 100 g snittet rosenkål
1 stort æble i små tern
1 lille rødløg i tynde ringe
ca. 250 g grønne vindruer i halve, uden sten
et par håndfulde grofthakkede pecannødder
1 dl friskhakket persille
kerner af 1 granatæble

Dressing:

2 spsk appelsinsaft
1 spsk valnøddeolie
1 tsk flydende honning
1 tsk valnøddeeddike
salt og friskkværnet peber

Alle ingredienser til salaten blandes sammen og overhældes med den sammenpiskede dressing, som er smagt til med salt og peber. Må gerne trække på køl nogle timer, men tages ud af køleskabet 1/2-1 time inden servering, så den ikke er iskold.

Konklusion:

Rigtig god salat, som passer fantastisk godt til den fede and (og SOVS), men som også sagtens kan spises til frokost feks med et stykke kylling til, eller bare brød. Eller helt uden andet tilbehør.
Jeg tror valnøddedressingen bliver fast tilbagevendende til denne salat, og jeg kan kun anbefale at lede efter en valnøddeeddike i Tyskland.