tirsdag den 20. juli 2010

Miniferie i Nordjylland - del II med Tversted is, tangspisende sæler og en Hjørring-burger

Søndag havde vi egentlig ikke andet på programmet end at vi skulle til Tversted for at få en vaffelis i Det Blå Ishus, som skulle være berømte både for deres store is, men også deres hjemmelavede guf.
Der blæste en strid vind fra vest da vi ankom, og temperaturen var noget lavere end på østkysten - men ikke desto mindre var der en del mennesker i området der sad og spiste is.Jeg bestilte en med 3 kugler (blåbær, kokossorbet og grøn æblesorbet) og guf - Henrik fik 4 kugler.
Alle tre smagte rigtig godt, især æblesorbeten, som var rigtig frisk. Guffet var også - guf. Og det smagte hjemmelavet.

 
Vi gav 23 kr. for 3 kugler og 27 kr. for 4, og det må siges at være rimeligt i forhold til flere andre steder i både Frederikshavn og Skagen - og så var guf med i prisen.

Da vi ville videre fra Tversted, kiggede vi lidt på et kort vi havde fået på hotellet, og så fandt vi på at køre til Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, som bla. er kendte for deres klumpfisk. For nogle år siden døde den de havde under en brand, men efterfølgende er der kommet nye i det kæmpestore akvarie.
Vi overværede en fodring af klumpfiskene, og de andre fisk som lever sammen dem i akvariet, bl.a. sild, hornfisk, hajer og makreller - der var en dykker nede i vandet som fortalte en masse om fiskene, samtidig med at man på tv-skærme kunne følge det kamera han havde med dernede.

Klumpfisken er en spøjs størrelse - det ligner nærmest at den mangler den bagerste halvdel af kroppen, og den har ikke ingen hale den kan svømme med, så det foregår med to finner, en øverst og en nederst, som den bevæger i samme takt.Vi brugte desuden en del tid på at kigge på sælerne i deres bassin. Der var lidt slåskamp mellem en af de helt store hunner (som i øvrigt er næsten 30 år gammel - jeg vidste ikke de kunne blive så gamle) og en af de unger der blev født i starten af juli. De jagtede hinanden og piskede rundt i bassinet, men vi kunne ikke helt finde ud af om det bare var leg, eller om de var fjendtlige overfor hinanden.

En sæl der svømmer på ryggen - for at de bedre kan holde øje med bytte på bunden, læste vi os frem til


Tangen i bassinet havde en flot grøn farve


Dagens grin kom da en af sælerne tog en ordentlig mundfuld tang i gabet, og derefter spyttede det ud igen og rystede gevaldigt på hovedet - tilsyneladende fordi det var en lidt for stor mundfuld...

Da vi ikke gad at kigge mere på fisk og andre havdyr, kørte vi en tur rundt i Hirtshals - hvilket var ret hurtigt overstået. Vi var inde i en eller anden tøjbutik, som reklamerede med Danmarks billigste tøj - det var nu mest arbejdstøj og læderjakker vi fandt, så det var ikke voldsomt imponerende...

Sulten var efterhånden ved at melde sig, så vi blev enige om at sætte kursen mod Hjørring, hvor vi fandt en cafe der havde åbent - Cafe Chic.
Vi valgte begge en USA burger med hjemmelavet hakkebøf med chili og hvidløg, og bacon og ost i en god og sej bolle, med stegte kartofler, mayo og ketchup til.Den mættede godt - og da klokken efterhånden var blevet 3 om eftermiddagen, endte det faktisk også med at vi ikke fik ordentligt aftensmad den aften, men "bare" købte lidt snoller i Brugsen i Strandby, og så hyggede vi os på hotellet med en bog (til mig), og Flight Plan i fjernsynet...

Miniferie i Nordjylland - del I med lidt fisk, Gren og en skidt parasol

I lørdags vendte vi bilen nordpå og kørte til Strandby lidt nord for Frederikshavn, hvor vi havde lejet et værelse på Divan Hotel i 3 dage.
Planen var at vi skulle til Frederikshavn og Skagen, og derudover hvad vi kunne finde på undervejs i området.

Vi ankom lørdag kl. 11, eftersom bookingen gennem booking.com sagde det var muligt at tjekke ind allerede det.
Det viste sig imidlertid at være en fejl, da værelset først var klart kl. 13. Nå men vi havde jo heller ikke noget vi skulle nå, så vi kørte den korte tur ned til havnen, og fandt Søstjernen hvor vi kunne få frokost.

Jeg bestilte en gang buffet med forskellige slags fisk mv., og Henrik bestilte et stjerneskud.

Det er vist det største stjerneskud jeg endnu har set - eller i hvert fald det med de fleste rejer!


I buffeten var der bl.a. fiskefrikadeller med remoulade, to slags sild med karrysalat, lidt forskellige grøntsager/salat (jeg tog kun lidt af en slags broccolisalat), hele jomfruhummmere, varmrøget laks og en fiskepate.


Fiske-dellerne var rigtig gode - jeg har endnu tilgode at prøve at lave dem selv, men jeg tror det skal prøves engang, med hjemmelavet remoulade også. Den røgede laks var også god - patéen var ikke så meget mig.

Jeg fik også ris med kylling i karry og mørbrad og grøntsager i sauce. Begge dele udmærkede, men da var jeg ved at være mæt.


Så fandt vi på at vi ville hejse den parasol der stod ved siden af vores plads, så solen ikke skulle bage for meget på vores mad.


Det gik ikke så godt. Det gik faktisk skidt.
Henrik stod og baksede med snoren og stængerne og pludselig lød der et knæk - den ene af stængerne var brækket, fordi den stødte imod rækværket. Kom ikke og sig at jeg ikke er gift med en stærk mand.

Så kunne man jo godt føle sig mest fristet til at bare at tage benene på nakken og ikke vise sin røv for bare skosåler - men vi spiste færdigt, og da vi gik ned for at betale, fortalte Henrik det som det var til tjeneren - at det var noget skidt.
De tog det meget pænt, og sagde at det skulle vi ikke tænke på, de havde en god forsikring - og i øvrigt var der også så meget hærværk.
Så selvom vi tilbød at give dem vores navn og adresse, så slap vi med regningen på ca. 250 kr.

Således opmuntrede vendte vi tilbage til hotellet lidt i kl. 13, og fik vores værelse.


Ikke særlig prangende, men umiddelbart var der det der skulle være - dobbeltseng, fjernsyn, badeværelse og gratis internet.

Vi fik os installeret, og kørte derefter mod Skagen, hvor vi havde planlagt en tur med Sandormen ud til Grenen. Som sagt så gjort.


Der var pænt mange mennesker derude


Jeg har været på Grenen som barn, men det er nu stadig en spøjs oplevelse at stå i vandet og at se vandet slå ind fra begge sider.


Vi tog en gåtur inde i Skagen, ned gennem gågaden og ned på havnen, inden vi vendte næsen mod hotellet. Der skulle lige en lur til, før vi kunne klare mere.

Om aftenen kørte vi ind til Frederikshavn og delte en pizza, og derefter vendte vi lige forbi Palmestranden, som man jo næsten skulle se, når nu man var i området.


Der står grill-tønder til fri afbenyttelse - hvilket er en rigtig god ide, så man slipper for engangsgrillerne i sandet, og risikoen for at nogen kommer til skade.


Og ristene er endda mærkede!


Resten af aftenen blev tilbragt i sengen med fjernsyn og en bog...