mandag den 28. maj 2012

Opskrift: Græsk-inspireret salat med brune ris


I går eftermiddag kom vi hjem fra en skøn uge på Kreta, og vi var så heldige at vores rejsekammeraters naboer tog imod os alle med en kold drink, mexicansk aftensmad, og en Velkommen-hjem hilsen hos både vores rejsevenner og os.
Det var en skøn ting at komme hjem til - så slap vi for at tænke på aftensmad med et næsten tomt køleskab, og vi fik afsluttet ferien på en god måde.

I dag er der blevet provianteret i en grønthandel og hos Fakta - Lækkermåsen har sat sig for at ville tabe sig, og guderne skal vide at det også er tiltrængt her, så man må jo sige at det er den rigtige årstid at gøre det på, med alle de lækre frugter og grøntsager vi kan få det næste stykke tid.

For ikke at slippe Kreta og Grækenland helt, blev menuen i dag lidt græsk inspireret - vi fik en salat serveret dernede som jeg arbejdede lidt videre på ved at tilsætte brune ris for at give noget fylde. Dertil nogle kyllingefileter og en alternativ form for tzatziki, som kommer i et andet indlæg.

Kreta-turen kommer der også meget mere om senere - men først skal den 1. arbejdsdag efter ferien vist lige overstås i morgen...

Græsk-inspireret salat med brune ris:
ca. 4 personer

2 spsk olivenolie
1 stor finthakket frisk rød chili, uden kerner
250 g brune ris
6 dl vand
1 spsk Oscar øko bouillonpulver

Olien varmes op i en gryde, og chilien svitses deri et par minutter - risene tilsættes og svitses med til de er dækket af olien. Hæld vand og bouillon på, og lad risene koge iht. anvisningen - her var det 35 minutter. Hæld risene i en skål og lad dem køle af under jævnlig omrøring, inden de blandes med resten af salaten:

1 squash i tynde skiver
1 rødløg i tynde både
1 håndfuld sorte oliven (jeg brugte nogle små tørrede nogle vi købte på Kreta sidste år, men hvilken som helst slags kan bruges)
ca. 50 g god fetaost i tern
2 spsk citronsaft
3 spsk olivenolie
salt og friskkværnet peber

Bland squash, løg, oliven og feta i en skål, hæld citronsaft og olie på, og bland godt så squash skiverne kan marinere i dressingen.
Når risene er kølet af, blandes de i salaten, som smages til med salt og peber.
Serveres kold.

Konklusion:

Meget enkel men velsmagende og sommeragtig salat, som jeg også bilder mig selv ind er ret sund, hvis man lige ser bort fra fetaosten. Men den giver til gengæld nogle proteiner som er med til at mætte, og den gør salaten cremet og får den til at hænge sammen.
Lækkermåsen var også begejstret, og det var lidt ligesom stadig at være på Kreta.
Vi snakker allerede om næste tur.