torsdag den 27. januar 2011

Opskrift: Jordnødde satay nudler


Jeg følger med i en hel del blogs via Google Reader, og når jeg støder på en opskrift der ser spændende ud, og som jeg bilder mig selv ind at jeg måske kan tage mig sammen til at få prøvet en dag, så skriver jeg linket ind i mit opskriftsprogram, så jeg kan gå dem igennem en dag inspirationen mangler.

På den måde fandt jeg vej til en opskrift fra The Good Mood Food blog - en opskrift med nudler i en sauce af jordnøddesmør. Det var lige hvad jeg fik lyst til at lave, da jeg tirsdag aften forsøgte at finde på menuen til onsdag. Jeg ændrede lidt på mængderne og tilføjede desuden rester af sous vide kalkunen fra i søndags, for at tilfredsstille Kødæderen.

Jordnødde satay nudler (Crunchy peanut satay noodles):
ca. 4-5 personer

Jordnøddesauce:

1 spsk rapsolie
4 små fed finthakket hvidløg
1 stykke finthakket ingefær på størrelse med 2 tommelfingre
2 små røde finthakkede chili (halvdelen af kernerne fjernes, resten hakkes med)
1 stor dåse kokosmælk
4 spsk soyasauce
saft af 1½ lime (de var ret små dem jeg brugte - vil skyde på der var ca. 3 spsk saft i alt)
8 spsk crunchy jordnøddesmør

Varm olie op på en pande, og steg hvidløg, ingefær og chili i ca. 1 ved god varme - pas på hvidløget ikke branker.
Tilsæt kokosmælk, soyasauce, limesaft og jordnøddesmør, og varm saucen igennem til smørret er smeltet. Hold saucen varm ved svag varme til det øvrige tilbehør er klar.

Kød:

325 g tilberedt (eller råt) kalkunbryst (eller kyllingebryst) i tynde strimler
4 små fed finthakkede hvidløg
1 spsk soyasauce
saft af  ½ lime
1 lille finthakket rød chili

Kødet marineres med hvidløg, soja, limesaft og chili i ½-1 time, og steges derefter ved ret høj varme på en pande, i et par minutter til det er gennemvarmt (hvis man bruger råt kød skal det selvfølgelig være gennemstegt).
Hold kødet varmt indtil serveringen - hvis man bruger allerede tilberedt kød, passer det nogenlunde med at stege det samtidig med at nudlerne koger.

Nudler:

400 g tykke nudler

Koges efter anvisning på pakken i rigeligt vand tilsat salt.

Vandet hældes fra nudlerne, som blandes sammen med den varme jordnøddesauce (eller saucen serveres ved siden af, det afhænger af smag - nudlerne suger rigtig meget, så hvis man gerne vil have fornemmelsen af den cremede sauce intakt, bør man ikke blande nudler og sauce på forhånd, men lade folk gøre det ved bordet).
Anret nudler og sauce i tallerkener, og pynt med:

agurk i tynde skiver
forårsløg i tynde diagonale skiver
saltede grofthakkede jordnødder (jeg brugte dog saltede cashewnødder som jeg havde i forvejen, da jeg ikke lige var villig til at betalte en mindre formue for jordnødder)


Konklusion:

Saucen blev godt stærk af de røde chilifrugter, og den salte smag fra soya, den syrlige fra lime, og den cremede og lidt søde fra jordnøddesmørret fik det hele til at gå op i en højere enhed.
Kødet blev faktisk endnu bedre af marineringen, på trods af at det allerede var tilberedt - det var stadig saftigt og meget mørt, og den normalt kedelige kalkunsmag blev noget mere spændende. Måske man altid skulle tilberede kalkun to gange?
Jeg blandede nudler og sauce på forhånd, men en anden gang vil jeg kun gøre det portionsvis, så nudlerne ikke suger al saucen op. Jeg kan godt lide sauce. Derfor.

Billeder:

Det allerede tilberedte kød marineres


Gode sager steges på panden


Fed og fyldig jordnøddesauce - mmmmmmm.....


Kalkunen steger


Min tallerken