tirsdag den 19. november 2013

Low carb/LCHF opskrift: Kiks a la Sund Digestive


En gang imellem har jeg bare lyst til en kiks som ikke smager alt for sundt, og meget af kerner og frø - altså jeg kan jo rigtig godt lide de her, og de kunne måske også laves mere almindelig kiks-agtige og knap så grove ved at blende det hele - men en gang imellem skal man jo også prøve noget nyt.
Så da jeg så opskriften på disse kiks på Facebook profilen Inspiration til en sund hverdag, så lignede de noget der godt kunne være helt rigtigt.

Jeg lavede dobbelt portion og udskiftede halvdelen af solsikkekernerne med hele hampefrø, som indeholder en masse proteiner og fedt, og meget få kulhydrater - ellers fulgte jeg opskriften.

Kiksene blev stukket ud med en rund udstikker i noget nær Digestive størrelse - og de ligner da meget godt, gør de ikke?

Sunde ostekiks:
ca. 20 stk. på størrelse med Digestive kiks

200 g mandler malet til mel (med skal)
30 g solsikkekerner malet til mel
30 g hele hampefrø malet til mel

60 g sesamfrø malet til mel 
2 æg 
2 spsk smeltet kokosolie eller evt. smør
1/2 - 1 tsk fint uraffineret havsalt 

Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.

Rør alle ingredienser sammen til det er en sammenhængende dej.
Rul dejen ud på et stykke bagepapir smurt med lidt olie (læg evt. et stykke bagepapir ovenpå også så dejen rulles ud mellem de to lag. Det gjorde jeg dog ikke - min silikonekagerulle kunne fint slippe dejen), til ca. 2-3 mm tykkelse, og skær eller stik kiksene ud i den ønskede form - jeg brugte en almindelig rund udstikkerring på størrelse med Digestive kiks.
Rul den overskydende dej ud igen og fortsæt med at skære/stikke kiks ud til der ikke er mere dej - jeg fik ca. 20 Digestive-størrelse kiks ud af det, plus et par mindre hjørner.
Flyt kiksene over på et nyt stykke bagepapir eller en silikonemåtte efterhånden som de stikkes ud, og bag kiksene midt i ovnen i ca. 20-25 minutter til de er let gyldne og føles hårde. Lad dem afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket beholder.

Konklusion:

Digestive er det selvfølgelig ikke - men de udgør et rigtig godt alternativ, hvis man lige mangler en rund kiks til en skive ost. Eller for den sags skyld smør og nutella (ja det er også prøvet på en af de knap så low carb dage).
Lækkermåsen smagte også, og syntes måske de manglede lidt salt - hvis man ved de kun skal bruges til salte ting som ost og pålæg, så kunne man godt rulle lidt flagesalt ind i dejen når den er rullet ud, eller man kan selvfølglig tilsætte en smule mere mens dejen røres sammen. Men skal de bruges til noget sødt som syltetøj, så bør man nok nøjes med den halve tsk salt.
Uanset saltmængde bliver de helt sikkert lavet igen.