torsdag den 15. december 2011

Opskrift: Sød lakrids med chokolade og lakridspulver (eller A-lakrids næsten som Johan Bülows), og anbefaling af lakridspulverDa jeg så Hanne K's lakridser, som er en efterligning af Johan Bülows A-lakridser, vidste jeg at jeg var nød til at gøre forsøget også på et tidspunkt.
Jeg skulle bruge en værtindegave til vores årlige julefrokost med naboerne her til weekenden, så heldigvis var der tid til at lege lidt i køkkenet i går, efter at de sidste par uger har budt på en del hjemmearbejde om aftenen.

Jeg gjorde mere eller mindre som Hanne, men brugte dog 57,8% mørk chokolade fra Callebaut, da jeg ikke havde noget lys. Det tror jeg nu heller ikke nødvendigvis de blev ringere af.

Chokoladen tørrer på den nye rist
Så fik jeg også samtidig indviet min nye runde bagerist, som Kop & Kande fik solgt mig sidste weekend. Jeg har længe gerne villet have en med dobbelte ribber, så små ting ikke så nemt falder igennem, men det eneste sted jeg har kunnet finde dem er i en netshop, og jeg har det skidt med at betale for fragten.
Så selvom den her er rund, og dermed måske ikke så stor som den fra Paderna, så må den gøre arbejdet indtil videre (synes i øvrigt det er fedt at K&K har fået så mange kageprodukter, pynt osv. - er lige før jeg kunne få lyst til at begynde at pynte kager).

Grunden til det overhovedet blev i går jeg kom i tanke om at lave dem, var at jeg i den lokale grønthandel fandt engelsk lakridspulver fra T.I. Krydderier, til den fyrstelige sum af 12 kr. for 60 gram (og skulle man være så letsindig at købe to poser, så kan man få dem for 22 kr. De har alverdens krydderier, så man behøver ikke engang bruge alle sine penge på lakridspulver - medmindre man har lyst).
Pulveret er helt fintstødt, hvilket jeg synes kan være et problem med Johan Bülows eget lakridspulver - altså at det ikke er helt fint, men har større "krystaller", som godt kan blive lidt for meget, hvis man bruger det til slik og konfekt.
Så det skulle prøves med sådan en pose, og jeg er meget positivt overrasket. Både over smagen, som jeg synes er mindst lige så god som Bülows (faktisk bedre, igen pga. konsistensen og at den er knap så intens), og selvfølgelig prisen.
Har du ikke en forretning i nærheden der sælger krydderier fra T.I., så kan der bestilles fra hjemmesiden - lakridspulveret findes under Krydderier - Diverse, og så ned under Lakrids pulver engelsk. Og de har også mange andre interessante ting, udover krydderier.

Sød lakrids med chokolade og lakridspulver:
ca. 300-350 g

De ligner nærmest sådan nogle salmiak-bolcher
200 g sød finsk lakrids
ca. 150 g mørk chokolade 57,8% (jeg brugte knapper - hvis man bruger pladechokolade, hakkes det i mindre stykker)
fintstødt lakridspulver

Lakridsen skæres evt. i mindre stykker, afhængig af størrelse (jeg delte dem i to, da jeg synes de var lige store nok).
Chokoladen smeltes over vandbad, eller ved at varme godt halvdelen i mikroen i intervaller på ca. 20 sekunder, og når det er ved at være smeltet, så røres resten i til det hele er smeltet. Bliver den for tyk, giver man lige hele portionen 10 sekunder mere.
Lakridserne dyppes i chokolade, og lægges derefter på bageristen, som står oven på et stykke bagepapir.
Lav ca. 6-8 stykker af gangen, og drys med lakridspulver inden chokoladen størkner. Hvor meget pulver der skal på er en smagssag - jeg dækkede overfladen mere eller mindre, men man kan selvfølgelig sagtens nøjes med mindre (jeg brugte i øvrigt en lille sigte, men en strødåse som Hanne nævner vil også være god).
Stil lakridserne køligt til chokoladen er stivnet, og vip dem derefter forsigtigt af bageristen (der kan godt hænge noget chokolade i rist-stængerne) - ryst dem rundt et par omgange i en skål med det overskydende lakridspulver (derfor det er en god ide med bagepapiret nedenunder, så er det nemt at hælde i skålen - og det pulver der bliver til overs og ikke hænger ved lakridserne, det kan sigtes og genbruges), og opbevar dem derefter i en dåse.
Hvis de når så langt.

Konklusion:

Det meget fine pulver
Jeg kan kun sige tak til Hanne for inspirationen - de smager forrygende. De bliver selvfølgelig ikke helt så pæne i faconen som dem man køber, men mon ikke de fleste kan abstrahere fra det.
Jeg har aldrig selv betalt for en bøtte af den rigtige A-lakrids (har kun fået dem som gave), men jeg tror heller aldrig jeg kommer til det, nu hvor denne løsning er fundet. Den er så tæt på originalen som næsten muligt (om man så vil bruge lys eller mørk chokolade kommer an på smag).
Alt i alt har en portion på ca. 300-350 g kostet mig ca. 20 kr. til lakrids, 12 kr. til chokolade, og næsten ingenting til  lakridspulver. Det giver en pris på ca. 10-11 kr. pr. 100 g.
Johan Bülows forhandlere skal have ca. 65 kr. for 175 g. You do the math.
Men så er hans lakrids også glutenfri.