søndag den 11. april 2010

Opskrift: Bananmuffins med chokolade



Flere billeder længere nede

Som om der ikke var lavet nok i køkkenet i dag (jeg nævner i flæng tørrede tomater, mangosorbet og aftensmad på grillen), så skulle der også lige laves kage som Bonussønnen skal have med i skole i morgen. Han skulle egentlig selv have været med til at lave den, men pga. svømning nåede han det ikke - så han skylder mig en tjeneste i stedet.


Jeg så at Hanne K. havde lavet bananmuffins den anden dag efter Grydeskeens opskrift, og det var jo en rimelig nem ting at gå i gang med, så den blev det - det er også nemmere at have en pose muffins med i bussen, end en hel form med kage.


Jeg puttede lidt citronsaft i, i stedet for appelsinsaft som Hanne gjorde - ellers fulgte jeg opskriften ret nøjagtigt. Dog lavede jeg 1½ portion for at være sikker på der blev en kage til alle i klassen (plus smagsprøver til os selv).


Bananmuffins med chokolade:
ca. 30 stk.


4½ modne bananer, mosede med en gaffel (jeg brugte 5 da de var ret små)
3 æg
300g sukker
450g mel
75 g olie, fx. solsikkeolie eller vindruekerneolie (jeg brugte rapsolie - og nu hvor jeg sidder og retter opskriften til, kommer jeg til at se at jeg glemte at gange portionen op fra 50 g - så er det måske ikke så sært at dejen var lidt tyk at røre til sidst...)
½ stang vanilje (jeg brugte 1 tsk hjemmelavet vaniljesukker)
115 g kokosmel
en lille smule salt
150 g god mørk chokolade, hakket
1 spsk bagepulver
muffinsforme - jeg brugte både silikone- og papirsforme


Varm ovnen op til 200 grader almindelig (ca. 190 ved varmluft). Hak chokoladen så fint eller groft som du ønsker den. Jeg hakkede den ret groft. 
Rør de mosede bananer med sukker, æg, mel, olie, salt, kokos og vanilje. Rør derefter bagepulveret og chokoladen i.
Put dejen i muffinsforme - de skal være ca 3/4 fyldte.
Bag dem på den midterste rille i ovnen i ca 20-25 minutter, til de er let brune ovenpå. Serveres lune, eller afkølede.


Konklusion:

Udover at glemme at gange oliemængden op, så har jeg åbenbart haft en total hjernenedsmeltning og også glemt at læse fremgangsmåden ordentligt igennem - jeg syntes godt nok at muffins'ne blev temmelig brune ovenpå, meget hurtigt - og den ene jeg har smugspist mens Lækkermåsen og BS er til svømning var også lige en anelse til den crispy side i skallen. Og det viser sig jo så at det nok var fordi jeg ikke havde set at ovntemperaturen var 200 ALMINDELIGE grader - ikke 200 VARMLUFT - fjols (altså mig).
Jeg har en mistanke om at det har noget at gøre med kun ca. 5 timers søvn efter madklub aftenen i går, og en sengetid der hed 2.30 - det er jeg åbenbart ved at være for gammel til, selvom jeg faktisk var ædru så jeg kunne køre hjem.
Nå men decideret brændte er de dog ikke, og de smager også udmærket - forhåbentlig er BS og hans klasse enige, så jeg ikke bliver kendt som hende pap-moren der laver muffins der også smager af pap.

Billeder:


Muffins klar til ovnen



Muffins færdige fra ovnen - gad vide hvor en af dem i papirsform er forsvundet hen




Opskrift: Moink balls (oksekødboller í baconsvøb)


 Flere billeder længere nede

På en af grillklubberne var der en der havde lavet Moink balls for et par dage siden - noget jeg aldrig havde hørt om før. Men det så interessant ud, og vejret var jo perfekt at grille i i dag (vi var til madklub lørdag, ellers havde vi nok lavet dem der).
Moink balls er, kort fortalt, en sammentrækning af Mooh og Oink - for de uindviede kan jeg fortælle at det er de lyde henholdsvis en ko og en gris kommer med.
Man laver nogle kødboller (eller køber dem færdige, som amerikanerne vist er slemme til) af hakket oksekød (heraf Mooh) og evt. krydderier og bindemiddel, ruller dem til kugler og vikler bacon om (heraf Oink), og så griller man dem og glaserer med BBQ sauce undervejs, og tilføjer gerne lidt røgetræ til grillkullene.

Tilbehør blev rester af southwest salsa (som vi fik igen i fredags sammen med nogle frosne færdigmarinerede kyllingespyd).

Moink balls:
ca. 20 stk.

1 kg hakket oksekød ca. 12% fedt
1 spsk løgpulver
1 spsk hvidløgspulver
1½ tsk sellerisalt
friskkværnet peber
3 spsk Weber Hot and Spicy BBQ sauce (eller hvilken som helst anden BBQ sauce man har lyst til at bruge - evt. suppleret med lidt chilisauce, hvis ikke den er stærk og man gerne vil have det)
lige så mange skiver bacon som man laver boller

Rør kødet sammen med krydderier og sauce og form farsen til boller lidt mindre end frikadeller. Klip baconskiver midt over, fold en halv baconskive rundt om bollen, og fold den anden halve baconskive rundt på den anden led, så begge samlinger er under bunden. Baconen behøver ikke dække farsen helt.
Lad bollerne hvile på en tallerken ca. en halv time mens grillen tændes op - vi brugte trækul i kuglegrill, men gasgrill kan også bruges hvis der kan grilles indirekte - så kan der bare ikke nødvendigvis tilsættes røgetræ.

Når grillen er tændt op, lægges et par stykker røgeflis på kullene, som er lagt op i siderne af grillen, så bollerne griller i midten ved indirekte varme.
Læg bollerne på grillen og luk låget - temperaturen reguleres til ca. 150 grader.
Når baconen er begyndt at blive sprød, glaseres bollerne med en BBQ sauce, og dette gentages efter ca. 20 minutter. Når BBQ saucen har "sat sig" er bollerne færdige - det er svært at angive tid da det afhænger af hvor godt man rammer temperaturen i grillen, men jeg tror de fik i alt omkring 1½ time.

Konklusion:

Baconen var ikke helt så sprød som den godt måtte have været, så hvis de skal laves igen, får de lige lidt længere inden der kommer BBQ sauce på. Smagen synes jeg var god - den afhænger jo af hvad man putter i kødbollerne, og dermed om man helst vil have en naturel oksekødssmag, men den var fint spicy til min smag. Røgen gav også lige et lille pift - det der altså ikke havnede ovre hos naboerne og i mit tøj, som lugter som et røgeri nu.
Lækkermåsen syntes dog bollerne var for tørre indeni, men de ligger også forholdsvis lang tid på grillen, selvom det ikke er ved så høj varme - en mulighed kunne være at bruge lidt federe oksekød, eller måske at putte en klump ost inden i kødbollen - mon ikke det ville kunne holde lidt på saften.
Hvis man gerne vil gøre det nemt, kunne jeg i øvrigt forestille mig at man kunne klargøre bollerne med bacon og så fryse dem ned i et lag (så de ikke fryser sammen) - så er de nemme lige at tage op af fryseren hvis man får lyst til dem en dag. Hvis man smider dem på grillen inden de er helt tøede op, kunne det måske også være med til at holde lidt på kødsaften indeni.

Billeder:

Kødboller viklet ind i oink-mesterens eget krydderi


Moink balls på grillen



Efter den første halve times tid



Første gang BBQ glasering



Og nin tallerken der vender forkert



Opskrift: Semi-dried/semi-tørrede tomater i ovnen


Flere billeder længere nede

Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave semi-tørrede tomater - for mange år siden kunne man i Føtex i delikatesseafdelingen købe nogle semi-tørrede af slagsen, som var sådan lidt syrlige i det, og jeg har drømt om dem lige siden. Jeg ved ikke om man stadig kan få dem, men det er de bedste semi-tørrede tomater, og tørrede i det hele taget, jeg nogensinde har fået, så selvom jeg tvivler på jeg finder den rigtige opskrift på lige netop dem, så ville jeg alligevel gerne prøve at lave dem selv.
Hvis det bliver en succes, så har jeg fået lovning på drivhusplads til et par planter hos to af vores dejlige naboer, og så skal der semi-tørres til den store guldmedalje når tomatsæsonen kommer!

Der findes mange metoder på nettet, men jeg fik en afprøvet fremgangsmåde af Miss Muffin den anden dag (se under kommentarer), efter at hun havde postet nogle billeder. Det var det der gav mig skubbet, så tak MM :-)
Samtidig har jeg også kigget lidt på Camilla Plums udgave, så det endte med at blive lidt en mellemting - plus at jeg så forsøger mig med at bruge lidt balsamicoeddike også, for måske at opnå den lidt syrlige smag fra Føtex-tomaterne.

Semi-dried/tørrede tomater:

500 g cocktailtomater, skyllede, tørrede og skåret i kvarte (eller halve)
olivenolie
salt og peber
sukker
tørret timian
balsamisk tomateddike (eller anden balsamico - jeg syntes det var meget passende at bruge tomat, når jeg nu havde det)

Tomaterne lægges i en bradepande med bagepapir. Der hældes olie og eddike over (så meget så tomaterne kan dækkes af blandingen - jeg fik nok brugt lidt for meget olie), og drysses med salt, peber, sukker og timian. Tomaterne vendes rundt så de bliver dækkede bedst muligt af olie og krydderier. Jeg ved ikke om det var nødvendigt, men jeg lagde dem alle med skindsiden nedad inden bagningen, så jeg var sikker på at kernerne blev inde i tomaten.
De bages i ovnen ved 80 grader varmluft i ca. 5 timer til de begynder at blive en smule seje i det, og lidt sprøde omkring kernerne.
Tomaterne tages ud af ovnen og lægges i glas med olivenolie - jeg varmede et henkogningsglas op ved 130 grader i ovnen i ca. 5 minutter, før jeg hældte tomater og olie i, for at sikre et nogenlunde sterilt miljø. Jeg tror ikke denne portion holder ret længe, men hvis jeg får gjort alvor af en stor portion engang, så vil jeg nok lige have undersøgt den helt korrekte metode at gemme dem på.

Konklusion:

Det blev ikke Føtex-materiale - men de blev gode! Jeg valgte at tage dem ud efter 5 timer i stedet for 6, så de stadig var lidt bløde og saftige, selvom kerne"huset" var begyndt at blive en smule sprødt. Jeg tror måske der lå for meget olie på bagepapiret til at skind-siden kunne tørre ordentligt, så næste gang vil jeg bruge mindre mængde olie, og så måske lidt mere tomateddike.
Men de har en rigtig god og intensiv tomatsmag, og jeg tror jeg ramte nogenlunde plet med krydderier og balsamicoen. Så nu mangler jeg sådan set bare en ordentlig røvfuld tomater så jeg kan få lavet et par bradepander eller 3 på en gang...

Billeder:

Tomaterne klar til ovnen


Efter 1 time



Efter 3 timer



Efter 5 timer - de fylder ikke meget på bradepanden