søndag den 11. november 2012

Low carb/LCHF opskrift: Grønkåls- og rosenkålssalat med mayodressing


Da vi havde madklub sidste lørdag, fik vi sammen med svinekæberne og mosen en skøn og frisk efterårssalat, lavet af flere ting der lå og bad om at blive brugt.
Udgangspunktet var en rest grønkål, nogle lidt trætte rosenkål, et par æbler der også havde set bedre dage, og inspirationen til at sylte det hele ind i mayonnaise og creme fraiche kom fra Klidmosters grønkåls-slaw.
Det kom jeg ikke til at fortryde.
(P.S. Salaten er ikke streng low carb, da den indeholder tørrede bær og friske æbler - men der skrues godt op for fedtet i dressingen, og det hjælper med at holde blodsukkerstigningen nede).

Grønkåls- og rosenkålssalat med mayodressing:
ca. 4-6 personer

4-5 stilke frisk grønkål
ca. 2-300 g rosenkål
en håndfuld ristede og afskallede hasselnødder (rå nødder kan også bruges, men dem har jeg det ikke så godt med)
en håndfuld tørrede tranebær (dem jeg har brugt indtil nu har været sødet med sukker, men jeg har kig på nogle fra Healthysupplies, som er sødet med økologisk æblejuice - de ryger i kurven næste gang der skal bestilles fra England)
2 madæbler
3-4 spsk god mayo (her bruges som sædvanlig Hellmanns, hvis ikke den er hjemmelavet)
3-4 spsk creme fraiche (gerne en fuldfed, men jeg havde kun Skyr Fraiche 8,5%, og den fungerer fint)
1 spsk mild fuldkornssennep (her er det ikke ligegyldigt hvilken type der anvendes - jeg har i lang tid haft en meget mild grov sennep fra et mærke jeg ikke kan huske, men mener den havde rødt låg - efter den blev brugt op, har jeg ledt efter den uden held, og var derfor nød til at købe en fra Bähnke, som er meget stærkere - så hvis ikke du har den milde slags stående, så start ud med lidt og smag dig frem)
evt. lidt citronsaft
salt

Vask og tør grønkålen grundigt, og skær den fri fra stokken. Pil de yderste grimme blade af rosenkålen og skær enden af.
Hak både grønkål og rosenkål ret fint i en foodprocessor eller minihakker og hæld det hele i en skål.
Hak nødderne groft med en kniv og bland dem i salaten sammen med grofthakkede tranebær.
Skær æblerne i små tern (behold gerne skrællen på) og læg dem i en skål med vand og citronsaft i nogle minutter - det forhindrer dem i at blive brune alt for hurtigt. Si dem fra vandet og bland dem i salaten.
Rør mayo, creme fraiche, sennep og evt. citronsaft sammen og bland det grundigt i salaten så al kålen er dækket - smag evt. til med mere citronsaft og salt.
Opbevar på køl indtil ca. 30 minutter før servering - æblerne er bedst hvis de ikke er alt for kolde.

Tip til variationer som jeg har forsøgt mig med:

granatæblekerner i stedet for tranebær
hakkede mandler/pecannødder/cashewnødder i stedet for hasselnødder

Det kunne også være lækkert med:

ristede bacontern
rødløg i tynde både

Konklusion:

Virkelig lækker salat, der passede perfekt til svinekæberne. Den var dejlig frisk og syrlig til den lidt søde flødesovs, og skålen blev tømt - selvom nogen i selskabet havde det lidt svært med at vide at der var rosenkål i.
Men heldigvis er de dage ovre, hvor rosenkål er noget der bliver kogt sønder og sammen og tvunget i halsen på sagesløse børn (Lækkermåsen har traumer over selvsamme ting - men er nærmest blevet fan af rosenkål, først efter at have fået det sammen med den evige vinder - hvidløg og bacon - og efterfølgende i denne type salat).

Hvordan har du det med rå rosenkål?