torsdag den 5. januar 2012

Low carb/LCH og almindelig opskrift: Anderilette


Der var rigeligt kød tilovers fra de confiterede lår nytårsaften, og selvom vi spiste reste-bix om søndagen, var der stadig overskud.
Noget af det blev pillet af og kom i fryseren - resten endte dagene i en portion anderilette.
Ja altså jeg ved godt at julen er overstået - men der er vel ingen der siger, at man ikke kan spise rilette den 5. januar. Så det er hvad jeg gjorde.

Jeg har skelet til Fjordrejens version - ikke fordi der er nogen voldsom videnskab i ingredienserne, men for lige at få en idé om blandingsforholdet.
Jeg nøjes i øvrigt med at gå ud fra at man allerede har noget tilberedt kød når man finder på at lave rilette - vil du have fremgangsmåden helt fra bunden (evt. med et alternativ hvor man koger i fond i stedet for fedt), så tjek Fjordrejens link - eller min opskrift på  confiterede andelår (jeg bilder mig ind at lår er bedst, da kødet ikke så nemt bliver tørt. Men i øvrigt kogte jeg et bryst med i fedtet til nytårsaften for lige at teste hvordan det blev i forhold til lårene, og det bliver i hvert fald bedre i andefedt, end det hidtil er lykkedes mig at lave på pande eller i ovn).

OBS: Jeg har ikke ændret på noget i opskriften for at gøre den low carb, for det er den så rigeligt i forvejen - derfor hører den både ind under low carb og almindelige opskrifter - eneste forskel er om man spiser den på rugbrød eller kernebrød uden mel, og om man bruger sukker-syltede agurker/rødbeder.

Anderilette:
ca. 325 g

ca. 200 g mørt andekød, enten fra skroget (det behøver ikke nødvendigvis blive kogt, men så er du sikker på det er mørt) - eller feks. rester af confiterede lår, som altid er meget møre
ca. 125 g smeltet andefedt - gem lidt til at toppe op med (jeg har i sin tid købt 2 kg andefedt hos Allégården, og det fedt renser jeg hver gang det er brugt til confit, og fryser ned igen - derfor har jeg altid fedt i fryseren, men ellers bør der smelte nok fedt af en and der laves i ovnen over en bradepande, til at bruge til rilette - den afsmeltede væske i bradepanden sies og køles af, og så kan fedtet nemt skrabes af da det flyder ovenpå - og resten af væsken kan bruges til fond, hvis ikke den er for salt)
ca. 2 g fint salt (ca. 10-12 g pr. kg)
friskkværnet peber
tørret timian

Findel kødet med to gafler, eller lad røremaskine klare arbejdet med K-spaden. Kødet skal være så findelt som muligt.
Bland det smeltede andefedt i (kan også med fordel gøres i røremaskinen) og smag til med salt og peber og timian.
Fyld riletten i spiritusskyllede glas (hvis den skal gemmes) og pres det godt sammen - lav et låg af andefedt, så der ikke kommer ilt til riletten.
Gem i køleskab. 
Server på rugbrød (eller kernebrød uden mel hvis det skal være low carb) med syltede agurker og/eller rødbeder (opskrifterne på disse indeholder sukker, men de kan selvfølgelig købes sukkerfrit - eller evt. syltes med Sukrin, men det har jeg ikke prøvet).
Kan holde i hvert fald en lille uges tid i køleskab selvom der er taget af den, og fedtlåget dermed ikke længere er intakt.

Konklusion:

Jeg kan kun fortryde at jeg ikke lavede dette sidste år til jul, hvor der alligevel var gang i de confiterede lår. Men bedre sent end aldrig.
Dette er jule-pålæg af bedste slags - fed, fyldig og forrygende.
Selv den bedste hjemmelavede sylte kan til hver en tid godt gå hjem og lægge sig.
Jeg stemmer på riletten fremover.

Gud ved om man ikke kunne gøre det samme med pulled pork - og så bruge baconfedt?

Opskrift: Ovnbagte falafler og mellemøstlig yoghurtsauce


Sidste gang jeg lavede et bidrag til SRC i december, var der i min gruppe en opskrift på ovnbagte falafler.
Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave falafler, men friturestegningen har afholdt mig lidt fra det - jeg gider ikke stå og makke med kogende olie, medmindre det er strengt nødvendigt.
Så en ovn-kreeret version var jo en velkommen lejlighed til at se, om falafler overhovedet er noget ved. Altså jeg har smagt dem færdiglavede før, men ikke friske fra frituren.
Konklusionen måtte derfor blive, at hvis en ovnbagt version blev en succes, så kan det også være jeg engang gider prøve med olien.

Jeg fulgte mere eller mindre opskriften fra Cairns Manor, men tilføjede lidt ekstra ingredienser (fulgte bla. Klidmosters råd om at bruge lidt rå kartoffel), og gangede portionen lidt op.
De blev serveret i nogle pandebrød, sammen med en yoghurtsauce (opskrift længere nede - kommer fra samme kilde som falaflerne), rå løg og sød chilisauce.

Ovnbagte falafler:
ca. 15-20 stk.

½ kg kogte kikærter - gerne kogt med en masse krydderier så de får smag i sig selv (og jeg vil mene de skal være kogte, da de ikke bliver tilberedt på samme måde i ovnen, som de gør i friture eller ved kogning - det største problem med kogte kikærter ved friturestegning skulle også være at kuglerne vil smuldre - det behøver man ikke være bange for i ovnen)
1 stort løg
ca. 75 g rå kartoffel
1 dl frisk persille
3 spsk frisk koriander
1½ tsk salt
1-1½ tsk røde chiliflager
5 fed finthakket hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 spsk sesamfrø
2 tsk bagepulver (kan nok godt udelades - jeg synes ikke jeg kunne se den store forskel, og når der ingen væske er i massen, og den heller ikke kommer i forbindelse med olie eller vand, har bagepulveret vel ikke noget at gå i forbindelse med. Eller hvad?)
ca. 1½ dl mel


Kør alt fra kikærter til og med koriander i foodprocessor eller mini-hakker (evt. i mindre portioner) - hæld det i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Hold evt. lidt igen med chiliflagerne.
Lad massen hvile i køleskab en times tid - kan også stå længere om nødvendigt. Smag evt. til med mere salt, peber og chiliflager (eftersom der ingen æg er i, sker der ikke noget ved at smage på den "rå" fars) - men pas på med chiliflagerne. Dem jeg brugte var ret stærke, og 1½ tsk var i overkanten, selv til min halv-hærdede mund.
Test om der kan formes små frikadeller uden at de falder fra hinanden - tilsæt evt. lidt mere mel hvis ikke farsen er sammenhængende nok.
Tænd ovnen på 190 grader almindelig varme - smør en bageplade med olivenolie, og form frikadeller af farsen som sættes på pladen - jeg brugte en isske for at få dem nogenlunde ens i størrelse - lidt mere end 2 spsk pr. falaffel.
Pensl overfladen med olivenolie og bag dem i den varme ovn i ca. 20 minutter - vend dem, pensl den anden side med olie, og bag dem i yderligere 15-20 minutter.
Spis dem med brød, salat, sød chilisauce, og yoghurtsauce.

Mellemøstlig yoghurtsauce:

2½ dl græsk yoghurt 2%

2 spsk tahini
2 fed finthakket hvidløg
2 finthakkede forårsløg
salt


Bland alle ingredienser godt, smag til med salt og lad trække i køleskab et par timer.


Konklusion:


Selvom ovnbagte falafler nok ikke kan sammenlignes helt med friturestegte, så var jeg positivt overrasket. Der var masser af smag i dem (og som nævnt måske lige i overkanten pga. chilien), og dette skyldes nok også de krydderier jeg har kogt kikærterne i.
De kan måske godt virke en anelse tørre da der jo ingen fedtstof er i, og de  heller ikke bliver friteret i noget - måske kunne man tilsætte en smule olie, for også at få farsen til at hænge lidt bedre sammen.
Under alle omstændigheder bliver de helt klart lavet igen, og næste gang en ordentlig røvfuld, så der kan komme nogen i fryseren - jeg har de sidste par dage spist dem på arbejde til frokost, bare med lidt sød chilisauce til, og det var heller ikke helt skidt. Det er i hvert fald en sund form for frikadelle, og en god kilde til protein.
Selv Lækkermåsen var positiv - og til spørgsmålet om han godt kunne forstille sig et måltid kun med dem, uden kød (for at være flink havde jeg stegt lidt kylling til ham også), var svaret overraskende ja.
Så har man hørt det med.