søndag den 24. juni 2012

Opskrift: Lemon curd / orange curd - eller citronsmør / appelsinsmør
Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave lemon curd, og da der stadig var et par citroner fra Kreta i køleskabet, så kunne de passende bruges til dette. Da jeg samtidig havde nogle appelsiner liggende bestemte jeg mig for at lave half & half, med både citron og appelsin.

Der er mange måder at lave lemon curd på - nogle bruger kun hele æg, andre bruger kun æggeblommer. Man kan også bruge hele æg og ekstra æggeblommer. Jeg fandt en ret ukompliceret opskrift at gå ud fra hos Lisa's Kitchen, hvor der kun bruges hele æg, sukker, citron og smør.
Slut.
Det kan man da forholde sig til.

Lemon curd serveres tit sammen med scones, og det var egentlig meningen jeg ville have lavet disse da vi skulle have gæster til morgenkaffe i går. Men jeg ville gerne lave noget sødt uden for meget sukker når nu curden var fuld af sukker, og jeg nåede ikke at få søgt efter en god opskrift på low carb scones.
Så i stedet lavede jeg bare curden, og så fik vi den til rundstykker så gæsterne lige kunne smage. Plus den blev brugt i en frosting til de muffins jeg endte med at lave.
Mere om dem i morgen.


Lisa bruger halvt almindeligt, og halvt brunt sukker (går ud fra det er en mørk rørsukker, men kunne også være brun farin?), hvilket giver en mere brunlig curd og en karamelagtig smag - jeg ville dog gerne beholde den smukke gule farve og friske smag fra citroner og appelsiner, så jeg brugte kun lyst rørsukker.
Desuden tilsætter hun æggehvider og blommer hver for sig og laver curden over vandbad - så omhyggelig var jeg ikke, så min noget forenklede udgave kommer her.


Lemon curd / orange curd - eller citronsmør / appelsinsmør:
ca. 3/4 liter

4 store æg, stuetemperatur
1/2 liter lyst rørsukker
saft og skal af 2 store citroner og 2 appelsiner, begge dele selvfølgelig usprøjtede/øko
170 g koldt usaltet smør skåret i små tern

Pisk æggene let sammen i en slip-let gryde og bland sukker og citron/appelsinsaft i.
Varm forsigtigt blandingen op under fortsat piskning - jeg brugte trin 6 ud af 9 på induktion. Hvis ikke du stoler på at du kan styre temperaturen, så lav den evt. over vandbad.
Bliv ved med at piske i 10-15 minutter til curden begynder at tykne, men pas på den ikke koger, for så vil æggene koagulere, og vi har jo ikke lyst til spejlæg i curd.
Når du synes curden har en tilpas tykkelse (den sætter sig lidt mere når den er kølet af), tages den af varmen og hældes igennem en sigte over i en skål - dette for at si evt. koaguleret æggehvide fra. Tilsæt citron- og appelsinskal (dette gøres først nu for at skallen ikke bliver sigtet fra), og pisk derefter smørtern i nogle få tern ad gangen til de er smeltede - fortsæt til alt smørret er brugt og curden er pisket jævn.
Hæld på spiritusskyllede glas og opbevar i køleskab.
Burde kunne holde sig i ca. 3-4 uger ifølge den oprindelige opskrift.

Konklusion:

Curden bliver dejlig syrlig og får den smukkeste sommergule farve (bare en skam der ikke er nogen sommer den kan bruges i). Den er lige syrlig nok at bruge ovenpå rundstykker, men ovenpå en scones kan jeg sagtens forestille mig den er god, og feks. også som fyld i en lagkage, blandet med flødeskum.
Jeg har også spist lidt oven på knækbrødskiksene, og det fungerede noget bedre end på rundstykker.

Jeg har givet min mor et lille glas, og som sagt brugt noget til frosting på muffins, men jeg har stadig et par store glas stående.

Nogle gode forslag til hvad jeg skal bruge dem til?