For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af Sense Communication, som ville høre om jeg var interesseret i at modtage en smagsprøve på en verdensnyhed indenfor det søde køkken. Hvem kan sige nej til det - så i sidste uge kom der en pakke fra Kelsen Group A/S, indeholdende 2 poser kammerjunkere. Den ene var af den almindelige type - den anden var verdensnyheden, nemlig kammerjunkere med fuldkorn. (Faktisk har jeg fået pakken to gange, så jeg ved ikke helt om der er gået noget galt i kommunikationen hos dem, men jeg klager ikke).
Kelsen siger selv om de nye kammerjunkere:
Hos Kelsen Group er vi er meget begejstrede for danskerens stigende fokus på hvad de spiser. Vi er meget opmærksomme på forbrugernes ønsker og vil meget gerne gå forrest, når det kommer til at udvikle grovere alternativer. Som de første i Danmark sender vi derfor nu fuldkornskammerjunkere på markedet og håber, at forbrugerne vil tage rigtig godt imod produktet.
Kelsens egen præsentation af de nye kammerjunkere - billede lånt med tilladelse |
Det kan godt være fuldkornskammerjunkere er en nyhed i butikkerne, men sidste sommer overvejede jeg faktisk om jeg skulle prøve at bage nogen med feks. grahamsmel i (ligesom jeg tidligere har gjort med pebernødder, med godt resultat) - men jeg nåede det aldrig, så det kan jeg selvfølgelig sagtens sidde her og sige.
I øvrigt er det lidt sjovt at den tilsendte pakke var en Kelsen ting (det vidste jeg ikke da jeg sagde ja til det), for både jeg og begge mine forældre har i sammenlagt mange år arbejdet på Kelsen fabrikken i Nr. Snede. Jeg primært med at gøre rent i weekenderne, men også i produktionen i nogle sommerferier, min mor i produktionen og min far på lageret.
Så jeg har uden tvivl set min del af småkager og ikke mindst gjort rent efter dem - men derfor har jeg nu et fint forhold til dem alligevel.De nye kammerjunkere skal jo prøves til et eller andet, og det mest logiske ville jo være til koldskål. Men temperaturen udenfor pt. indbyder ikke just til koldskål, så jeg måtte finde på noget andet.
Tanken om en cheesecake med kammerjunkerbund opstod, men jeg var mere i is-humør, så hvorfor ikke prøve med en islagkage.
Jeg fandt en udgave på Fyns.dk, hvor der blev brugt en kiksebund med smør, så den blev konverteret til kammerjunkere med smør, og så lidt hvid chokolade.
Islagkagen skulle serveres i lørdags, hvor vi havde gæster, og jeg vidste at i hvert fald én af dem var begejstret for den jordbær-gelato jeg lavede sidste sommer, så isen skulle være med jordbær. Ikke just sæson for den slags, men man kan få nogle rimeligt ok spanske jordbær i butikkerne nu, så sådan blev det.
Men der manglede ligesom noget - måske et ekstra lag i kagen. Kammerjunkerbund og jordbæris, hvad kunne mere bruges?
Jeg kom i tanke om at jeg jo havde hjemmelavet Marshmallow Fluff i fryseren, og tænkte det måtte kunne tilføjes på en eller anden måde.
Jeg tog en portion ud af fryseren og kunne konstatere at den ikke bliver stenhård af at blive frosset, så den ville fint kunne spises i halvfrossen tilstand.
For at gøre lidt ved det søde, tilføjede jeg en lille-bitte smule (og jeg mener virkelig LILLE-BITTE) lime-olie, som jeg har købt hos Tortedeko (sammen med mine første madfarver fra Americolor, som jeg har læst skulle være noget af det bedste og mest koncentrerede farve til mad- og kagebrug). Det er en virkelig koncentreret olie hvor der kun skal bruges mikro-små dryp, så jeg brugte en sprøjte med kanyle til at suge lidt op og tilføje til Fluff'en, og det fungerede fint.
Efterfølgende duftede det af lime i køkkenet i flere timer efter, og sprøjten blev også ved at dufte selvom jeg sprøjtede vand igennem for at rense den, så det er altså koncentrerede sager.
Endelig kom der så jordbæris øverst på islagkagen, og der blev pyntet med en smule is uden jordbær, men med lidt farve, frosset ned i en silikoneform, så de små figurer kunne tages ud og lægges på lagkagen som pynt, og så lidt friske jordbær og sigtet flormelis.
Islagkage med bund af fuldkornskammerjunkere, Marshmallow lime Fluff og jordbæris:
6-8 personer
Bund:
150 g fuldkornskammerjunkere (eller almindelige kammerjunkre - eller evt. Digestive kiks)
50 g blødt smør
50 g hvid chokolade
Det hele blendes/køres i foodprocessor, og presses fast i en springform beklædt med bagepapir.
Formen stilles i fryseren i ca. en halv time, til bunden er hård.
Fluff:
2 dl Marshmallow Fluff
et mikro-dryp lime olie, eller anden smagstilsætning
Fluff'en blødgøres i mikrobølgeovn i ca. 30 sekunder og røres med limeolien. Den bredes derefter hurtigt ud på kagebunden - den stivner ret hurtigt pga. den kolde bund, så det skal gå lidt hurtigt.
Formen sættes i fryseren igen, til isen er klar.
Jordbæris:
Jeg fulgte opskriften fra sidste år, men denne gang blendede jeg alle bærene - jeg brugte dog ikke det hele til islagkagen, men frøs ca. 1/4 liter ned for sig selv.
Desuden tilsatte jeg lidt koncentreret hyldeblomstsaft for at tilføre lidt ekstra sødme når nu det ikke var danske jordbær - og så fik jeg endelig udnyttet de alkoholiserede kirsebær, jeg har haft stående i køleskabet siden jeg siede kirsebær-calvadosen før jul. De blev blendet sammen med jordbærene, og gav en ekstra dimension til smagen - primært af alkohol, men også lidt kirsebær.
Efter at isen var frosset så meget som den kunne i ismaskinen, blev den bredt ud i springformen og sat i fryseren igen.
Islagkagen tages ud af fryseren ca. 15 minutter før servering, og pyntes med de små isfigurer lavet i silikoneformen, og et drys flormelis eller evt. kakaopulver, og friske jordbær.
Konklusion:
Hvis jeg lige skal starte med kammerjunkerne, så har jeg kun smagt fuldkornsversionen, da jeg vil vente med at åbne for de andre til koldskålssæsonen starter. Men de fejler absolut ingenting - smagen er sød og sprød med lidt bid i, så dem vil jeg ikke have betænkeligheder ved at købe. Om de er så meget sundere end den almindelige udgave - det er en smagssag. Der er kun 10 kcal mindre pr. 100 g end i den almindelige udgave, 18% fedt i forhold til 21 i den almindelige, og 6% fibre i forhold til 2 i den almindelige. Så man skal nok ikke lige regne med at tabe sig, bare fordi man skifter til fuldkornsversionen.
Men lidt har selvfølgelig også ret, så man kan jo lige så godt vælge den i stedet for den almindelige.
Islagkagen var en succes - bunden var måske lige hård nok selvom den havde tøet i ca. 15 minutter, og den var lidt svær at skære i, men den smagte fint.
Jeg havde været bange for om spiritusen fra calvados-kirsebærene ville trænge for meget igennem i isen, men man kunne ikke smage det - og den lime-inficerede Fluff gav et virkeligt godt og spændende modspil til den søde bund og is. Som en af gæsterne sagde, så var der rigtig mange smagsindtryk på én gang i sådan en mundfuld. Men jeg var glad for at jeg ikke havde puttet mere limeolie i, for den kan meget nemt gå hen og blive for dominerende.
Jeg skal helt klart prøve at lege lidt mere med islagkage-konceptet, og disse citrus-olier.
Men det må også gerne snart blive sommer så kammerjunkerne kan bruges til det de nu egner sig bedst til. Koldskål.