torsdag den 15. marts 2012

Opskrift: Ranch dressing på to måder - fra bunden og med hjemmemixet krydderipulver


I min gennemtrawling af amerikanske blogs støder jeg jævnligt på opskrifter hvor de bruger Ranch dressing, som jeg også mener jeg fik serveret da vi var i USA for et par år siden. Jeg har også købt en færdiglavet version i Lidl, da de på et tidspunkt havde såkaldt amerikansk uge (såkaldt, fordi det mærke de sælger tilsyneladende aldrig har set skyggen af USA, men er produceret i Tyskland) - men efter at være stødt på flere hjemmelavede udgaver på det sidste, var jeg endelig moden til selv at prøve at lave den.
Det der mest har afholdt mig fra at gøre det noget før, er at der skal bruges kærnemælk - og da det endnu ikke er lykkedes mig at finde det i mindre end 1 liters kartoner, så har jeg undladt at købe det, da jeg ved jeg vil få problemer med at få det brugt.
Lækkermåsen vil godt nok gerne have et glas i ny og næ, og han fik da også onduleret en halv liter denne gang, men der var stadig noget tilovers efter dressingen var lavet. Det endte så med at jeg frøs det overskydende ned i mine silikoneforme, så jeg har nogle små terninger klar til næste gang - så kan de tø op i dressingen mens den trækker smag. Konsistensen bliver måske ikke helt den samme, men jeg regner med jeg kan piske mig ud af det problem.
Jeg lavede lidt et mix mellem disse udgaver fra Baked Bree og Annie's Eats.

Efterfølgende faldt jeg så på Food.com over en hjemmelavet udgave af det Ranch dressing mix, som man vist kan købe på ethvert gadehjørne i USA - vel svarende til de Knorr pulvermix til dressing vi kan købe herhjemme. Så et par uger efter at have lavet dressingen fra bunden (nej jeg har ikke lige været så skide hurtig til at få det her indlæg udgivet), forsøgte jeg mig også med en udgave lavet af pulvermixet, for at sammenligne. Der skulle egentlig have været kærnemælkspulver i, men det har vist sig at være nærmest umuligt at opdrive (og i øvrigt skulle det heller ikke have den samme syrlige smag som flydende kærnemælk). Så var det jo lige netop handy dandy med den frosne kærnemælk på lager, for så var det bare at tø et par terninger op og putte i dressingen.
Jeg kan i øvrigt ikke anbefale det med frysning i silikoneformene nok. Siden jeg skrev om dem, har jeg bl.a. også brugt dem til overskydende tomatpuré og hjemmelavet hønsefond - og nu altså kærnemælk. Når det er frosset, popper jeg det over i en plasticbøtte, og så er det bare nemt at hive det ud af fryseren man skal bruge.
Og inden nogen tænker "Nu stopper hun fanme med det stop-spild-af-mad - hvor meget er det lige en dåse tomatpuré koster???"
Så vil jeg bare lige sige at det var et ret stort glas, og det var økologisk (det var fra Heinz gaven fornylig) - og det smider man altså ikke ud.
Nå.

Ranch dressing fra bunden:
knap ½ liter

1 1/4 dl god mayonnaise (jeg bruger Hellmanns)
1 1/4 dl Cheasy Fraiche 6%
2 tsk olivenolie
2 tsk citronsaft
ca. 1 1/4 dl kærnemælk - lidt mere hvis du gerne vil have en tyndere dressing
½ spsk Worcestershire sauce
½ tsk æblecidereddike
2 spsk finthakket purløg
en lille håndfuld finthakket persille
1 tsk hvidløgspulver (eller ½ fed finthakket hvidløg)
1 tsk løgpulver
½ tsk tørrede dildspidser eller 1 spsk finthakket frisk dild
ca. 1 tsk fint salt
friskkværnet peber
en knivspids eller to cayennepeber

Pisk alle ingredienser til og med dild sammen - smag til med salt, peber og evt. cayennepeber.
Lad dressingen trække i køleskabet, gerne et par timer, inden den smages endeligt til - den skal muligvis have lidt mere salt.
Ifølge de opskrifter jeg fulgte, burde den kunne holde i et lukket glas i minimum en uge - her var den væk dagen efter, så jeg kan ikke bevidne om det passer

Ranch dressing  med krydderipulver:

1 spsk tørret persille
2 tsk tørrede dildspidser
2 tsk løgpulver
½ tsk salt
1 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk friskkværnet peber

Blend alle krydderier til et fint pulver og opbevar det i et lukket glas.

Når dressingen skal laves, bruger man ca. 2-3 tsk pulver til ca. 1 1/4 dl mayo, 1 1/4 dl Creme Fraiche (6% går fint an), 2 spsk kærnemælk og 1-2 tsk citronsaft. Juster evt. med mere kærnemælk, alt efter hvor syrlig man gerne vil have den, lad den trække på køl hvis der er tid til det, og smag til med salt. (Jeg har med vilje skruet lidt ned for saltmængden i pulvermixet, så man nemmere kan justere saltsmagen i den færdige dressing).
Støder man på en amerikansk opskrift hvor der skal bruges et brev Ranch dressing mix, skulle 1 spsk af pulveret ca. svare til dette - men det er så uden kærnemælkssmagen.
Man kan i øvrigt også sagtens bare bruge pulver og Creme/Cheasy Fraiche og lidt ekstra salt - så bliver det ikke helt en Ranch dressing, men mere en urtedressing. Men det fungerer også udmærket.


Konklusion:

Hvis jeg har tiden, så er der ingen tvivl om at jeg vil lave dressingen fra bunden, og lade den trække nogle timer, eller gerne til næste dag før den bruges. Den er rigtig god, både til salat (skal måske så være lidt tyndere), og som dip til grøntsager eller chips.
Men pulverudgaven er bestemt heller ikke ueffen når det skal gå hurtigt, og synes man den mangler lidt smag, kan man jo give den et skud frisk purløg og dild.
Sidstnævnte er allerede lavet et par gange siden, både som dip til chips, og som dressing til en burger.
Det blev godkendt højere sted fra.