lørdag den 30. oktober 2010

Opskrift: Millionbøf


Nu hvor der så småt er opstået sparetider i det lille hjem, gælder det om at få brugt noget af det vi har i fryser og køkkenskab. Efter et par hektiske dage kunne min fantasi i torsdags ikke række længere end til en gang millionbøf, og da vi heldigvis stadig har en del hakket oksekød i fryseren, blev det menuen.
Normalt laver jeg kødsauce til pasta, og ikke millionbøf - forskellen er det ikke alle der er enige om, men i min verden indeholder millionbøf ikke andre grøntsager end løg, og mængden af tomat begrænser sig til lidt koncentreret tomatpure (og en god ketchup som "topping" - det giver lige det sidste pift).
Når jeg siger til Lækkermåsen at vi skal have pasta og kødsauce, så spørger han altid om det er millionbøf jeg mener, for det er det han helst vil have. Og i torsdags fik han så sin vilje.

Det kan godt være min version af millionbøffen indeholder et par ting som en helt traditionel millionbøf ikke gør - og noget så moderne og grønt som basilikum hører sikkert slet ikke hjemme i den - men her kommer i hvert fald den udgave som bliver standardopskriften her i huset:

Millionbøf:
ca. 5-6 personer

1 spsk olie
6 finthakkede løg (ca. 500 g) - jeg kværnede dem i minihakker så der ikke blev for store stykker
1 kg hakket oksekød
½ l oksebouillon (vand + terning eller Oscar pulver)
4 dl sødmælk
2 ekstra bouillonterninger (eller ekstra Oscar pulver)
4 spsk mild paprika
1/4 dl Worcestershiresauce
1 lille ds tomatpure
1 spsk sød chilipulver
2½ dl madlavningsfløde 8%, eller lidt "rød mælk" (piskefløde) hvis man er til det
jævning af Maizena og vand
kulør

Løg svitses bløde i olie i en tykbundet gryde. Oksekød tilsættes og brunes til det er helt gennemstegt.
Oksebouillon, mælk, bouillonterninger, paprika, Worcestershiresauce, tomatpure og chilipulver tilsættes, og bringes i kog. Det hele simrer ved lav varme i minimum en time, og gerne længere (jeg har læst et sted at der skulle være forskel i smagen på kødet ved at lade det simre i flere timer, i forhold til hvis det kun lige bruner og varmes igennem - men jeg ved ikke hvor meget hold der er i det).
5- 10 minutter inden servering tilsættes fløden, retten jævnes til passende konsistens med Maizenajævning og farves med kulør - men pas på ikke at bruge for meget kulør, da det godt kan give en grim bismag (det ved Lækkermåsen alt om fra en gang han insisterede på selv at lave millionbøf som "vor mor" lavede den - vi endte med at smide den ud og køre på McDonalds, fordi kuløren havde ødelagt den fuldstændigt).
Serveres til spaghetti, kogte kartofler eller f.eks. kartoffelmos.

Konklusion:

Den smagte ikke helt lige som min mors (som jeg normalt sammenligner med, da jeg rigtig godt kan lide den), men jeg vil vove at påstå at den smagte lige så godt. Lækkermåsen udbrød spontant: "Det er det bedste du nogensinde har lavet!" - og så kan man jo sige at der ikke skal meget til at gøre ham tilfreds.
Jeg tror ikke min mors version nogensinde har set skyggen af feks. sød chilipulver eller Worcestershiresauce, og jeg ved faktisk heller ikke om hun bruger (så meget) paprika - men det gav nu et godt pift til retten, og vi var alle tre tilfredse.
Faktisk var Lækkermåsen så tilfreds, at det var ham der insisterede på at få rester om fredagen - og det er altså meget sjældent det er sket - for ikke at sige aldrig.

En vinder er født!
(P.S. Har opdateret billederne med nogle nye (og bedre) den 21.08.11)