Lige siden
madbloggertræffet i lørdags, har jeg drømt om mere blåskimmelost - og tanken om det ristede rugbrød har også rumsteret lidt i baghovedet.
I dag blev begge dele til virkelighed igen - vi fik
oksekød i fad i går, og da der ikke var så mange rester at vi begge kunne blive mætte i dag, har jeg overladt smulerne til manden, og i stedet lavet en salat med pære, blåskimmelost og ristede rugbrødsterninger - som allerede er fortærret, selvom klokken kun er 17.44 i skrivende stund.
Til de ristede rugbrødstern brugte jeg Egeskov rapsolien, som vi fik i
sponsorgave i lørdags.
Jeg puttede også lidt rå fennikel i salaten, fordi der lå en i køleskabet og så lettere kedelig ud, og i stedet for valnødder, som mange vist bruger til kombinationen pære/blå ost, men som jeg ikke havde, blev salaten afsluttet med lidt cashewnødder, som er det nye sort i mit køkken.
I vores nærmeste grønthandel har de, udover frugt og grønt, også forskellige oste - heriblandt en prisvindende
Danbo fra Mammen Mejeri (som godt kan have været den vi også fik i lørdags), så det blev den der fik lov at udgøre osteindslaget.
Salat med pære og blå ost:
1 person
1 skive fuldkornsrugbrød, skåret i små tern
rapsolie
salt
1 stor håndfuld rucola, skyllet og evt. plukket i lidt mindre stykker
3-4 skiver finthakket fennikel
½ Conferencepære skåret i skiver på langs
ca. 50-75 g Danablu ost i små stykker
1 lille håndfuld grofthakkede cashewnødder
evt. Blue Cheese dressing
Rugbrødsterninger ristes på en pande i lidt rapsolie og drysses med lidt salt - når de er sprøde tages de af varmen og køler helt af.
Rucola anrettes på en tallerken, fennikel lægges oven på sammen med pæreskiver, ost, rugbrødstern og nødder.
Kan spises som den er, eller hvis man ikke har fået for meget ost allerede, evt. sammen med lidt blå ostedressing
(jeg købte en flaske i Lidl, da de havde amerikansk uge fornylig, så den brugte jeg).
Konklusion:
Skøn, skøn salat. Pære og blå ost spiller bare godt sammen, og fennikelen gav den lidt lakridsagtige kontrast, som passede fint til, men kan sagtens undværes, hvis man ikke har det.
Jeg puttede som nævnt lidt blue cheese dressing på, og det fuldendte efter min mening billedet - men hele portionen kræver godt nok at man er til den blå ost. Omvendt, hvis man ikke var det, så ville det være fjollet at lave den.
Rapsolien fra Egeskov har en fin og lidt nøddeagtig smag, som samtidig minder mig om ét eller andet jeg bare ikke kan komme i tanke om - den virker ret tyndtflydende, og jeg synes ikke det var nødvendigt at bruge så meget, for at brødternene blev jævnt ristet, så den er indtil videre godkendt.
Brødtern af rugbrød - ja jeg ved ikke hvorfor jeg aldrig har tænkt på at lave det før, men det var absolut også en succes. Jeg forestiller mig allerede nogle forsøg med forskellige smagstilsætninger
(den obligatoriske chili/hvidløgskombination falder her naturligt), og at bruge den i en almindelig salat også, i stedet for de almindelige hvide brødterninger. Fordelen ved rugbrød er både at den selvfølgelig er sundere end terninger lavet af det hvide brød - og så holder rugbrødstern formen bedre selvom de bliver skubbet rundt på panden. Ren win-win.
Billeder:
Rugbrødstern ristes sprøde i rapsolie
Fennikel og cashewnødder hakkes
Og den færdige salat serveres