fredag den 24. september 2010

Opskrift: Filodejs-indbagt laks med ærtemos, Pommes Anna og creme fraiche sauce


Jeg har lige opdaget at blogspot nu giver mulighed for at uploade og indsætte flere billeder på én gang - det var dog den bedste nyhed til dato!

Nå men mht. dagens aftensmad, så fik jeg et par ugeblade med fra min mor, da vi var hjemme til fødselsdag sidste weekend, og i Hjemmet nr. 33/2010 fandt jeg en opskrift på laks indbagt i filodej med ærtemos. Den hev jeg straks ud, med tanke på den pakke filodej jeg i et stykke tid har haft liggende i fryseren uden noget at anvende den til, og ligeledes de frosne laksestykker der lå i samme fryser.
Jeg ændrede lidt på lakseopskriften, og tilsatte lidt chilisauce, salt og peber, og desuden sprødstegt bacon, og så penslede jeg med olie i stedet for æggehvide. Men derudover ligner den originalen ret godt.

Tilbehør blev Pommes Anna - der var indkøbt en pose kartofler for noget tid siden, som snart kunne have set bedre dage, og så skulle der bare prøves noget nyt, i stedet for de sædvanlige bagte/kogte versioner.
Der skal dog startes i god tid med kartoflerne, så de blev gjort klar og bagt i går, så de bare skulle varmes i dag.

Filodejs-indbagt laks med ærtemos:
3-4 personer

4-500 g renset laksekød (jeg brugte nogle frosne lakse"bøffer", eller hvad man nu kalder dem - de er skåret på tværs af fisken så rygbenet er med, så de skulle derfor lige renses for en del ben. Ikke en type jeg køber igen, tror jeg, specielt ikke med tanke på hvor panisk Henrik er overfor fiskeben...)
salt og friskkværnet peber
250 g optøede fine ærter fra frost
2 fed hvidløg
0,75 dl creme fraiche 18%
2 tsk Chipotle chilisauce
4 ark filodej
1 pakke baconskiver
olivenolie til pensling

Filodejen optøes på forhånd iflg. vejledningen på pakken.
Baconskiverne klippes i mindre stykker og steges sprøde - drypper af på køkkenrulle på en tallerken.
Ovnen tændes på 220 grader.
Laksen skæres i lidt mindre stykker. Ærterne blendes grundigt med hvidløg og creme fraiche, og smages til med chilisauce og salt og peber.
Et stykke filodej foldes ud og lægges på et skærebræt eller på bordet. Resten af dejstykkerne lægges under et fugtigt viskestykke til de skal bruges (ellers tørrer de ud).
Dejstykket pensles over det hele med olie (eller æggehvide). Laksen lægges på midten af dejen, derpå et par skefulde ærtepuré, og endelig baconstykker. Dejen foldes forsigtigt omkring fyldet og lægges med samlingen nedad i et smurt fad, eller på bagepapir i en bradepande, og pensles over det hele med olie.
Når alle "pakkerne" er klargjort, bages de i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 220 grader.

Pommes Anna:

ca. 1½ kg kartofler, skrællede og skåret i meget tynde skiver (jeg brugte rivejernet hvor der er den der skive-dims man også bruger til agurker - det går selvsagt hurtigst hvis man bruger ret store kartofler)
smeltet smør
salt og friskkværnet peber
frisk finthakket timian

Kartoffelskiverne lægges først i ét lag i en springform, et ovnfast fad eller lignende - de skal overlappe hinanden lidt.
Kartoffellaget pensles med smør og drysses med krydderier, hvorefter man gentager med kartofler, smør og krydderier til kartoflerne er brugt. Jeg er ikke sikker men jeg tror jeg nåede op på 8-9 lag inden jeg ikke gad mere.
Kartoflerne sættes nu i ovnen ved 200 grader i ca. 50-60 min. under pres. Jeg lagde først bagepapir på, derefter en rist fra den bradepande kartoflerne lå i, og ovenpå den et par tunge fade. Det passede perfekt.
Når kartoflerne er møre (mærk efter med kødnål, strikkepind eller lign.), køles de af og sættes i køleskab til dagen efter, stadig under pres. (De må dog gerne køle af uden bagepapir, så der ikke dannes kondens).
Når de skal spises, skæres de i passende stykker i bradepanden/formen, og varmes på bagepapir i en 225 grader varm ovn i ca. 15-20 minutter (de fik samme tid som fisken, og det passede fint).


Creme fraiche sauce:
(den blev lavet ret meget på slump, så det er ca. mål der kommer)


et par dl Cheasy eller Jersay fraiche
ca. 2 spsk A38
ca. 1 dl af ærtepuréen
ca. 2 spsk sød chilisauce
salt og friskkværnet peber

Konklusion:

Jeg starter med kartoflerne - de blev rigtig gode, og gav også ros fra gemalen. Jeg havde brugt salt og peber på hvert lag, og timian på ca. hvert andet lag, og peberet gjorde faktisk at kartoflerne næsten smagte af chili, så peber-stærke blev de. En anden gang vil jeg nok bruge lidt mindre peber, og måske lidt mere salt - men alt i alt var de en succes, omend det er noget omstændeligt. Jeg har i hvert fald fundet ud af at jeg IKKE skal bruge små kartofler næste gang - det tager for lang tid.
Laksepakkerne blev sådan set udmærkede, efter min mening - men de kom bare hurtigt til at smage for meget af fisk, og det er selvfølgelig naturligt i og med at der er fisk i - men det er altså grunden til at vi desværre sjældent får det spist. Bacon kunne man ikke rigtig smage.
Lækkermåsen var ikke begejstret for dem - om det var filodejen eller laksen kunne han ikke rigtig fortælle, så jeg tror ikke de bliver lavet lige med det fyld igen.
Og så skal jeg måske lige indskyde at det var mit aller-første forsøg med filodej - og det gik ikke ubetinget godt. Jeg havde glemt at tjekke hvor tidligt de skulle lægges til optøning, så det blev en ekspresoptøning under et vådt viskestykke, og der var flere af dem der gik meget i stykker da jeg forsøgte at vriste de halvfrosne dejstykker fra hinanden. Det lykkedes mig dog at få dem pakket nogenlunde sammen så fyldet ikke løb ud (med et tabstal på kun én ud af 5), men det kræver lidt bedre forberedelse næste gang jeg skal forsøge mig med det.

Billeder:

Kartofler lægges i bradepande med krydderier


Sådan ser de ud færdigbagte


Filodejens tabstal: 1 stk.


Fyld lægges på filoen


Kartoffel-Anna og laksepakker klar til ovnen


Færdig fra ovnen


Min tallerken


Her kan man tydeligt se kartoffel-lagene