tirsdag den 8. juni 2010

Opskrift: Røget svinemørbrad på ananasbund, Chimichurri marineret flanksteak med kartoffelroulade og sund waldorfsalat i baconkurve, jordbærsuppe med pistacie-is og sprøde kager


Pyha jeg er ved at komme bagud med indlæg - så jeg må vist hellere få måsen lidt i gear i aften og få taget hul på noget.

Forrige lørdag var vi til endnu et træf med medlemmer af en af grillklubberne. Værterne Ole og Sanne havde lavet lidt velkomstsnacks og desuden købt ind til pizza til frokost (som blev lavet i deres egen udendørs murede pizzaovn - hvor blæret er det lige), og til aftensmaden havde vi andre købt lidt ind hver især, og så deltes vi om alle udgifterne.
Vi havde flanksteaks med, en anden havde ingredienser med til en kartoffelroulade og et sundt alternativ til waldorfsalat i baconkurve, en havde hjemmelavet bacon og pølser med til pizzaen og røget mørbrad med ananas m.m. til forret, og værterne havde lavet desserten - en jordbærsuppe med pistacieis og små sprøde kager. Og så nogle fantastiske små sukkerblomster lavet med et MagyFleur sæt.

Jeg skulle jo finde på en eller anden form for marinade til flanksteaks - eller jeg havde egentlig tænkt mig at finde to - en med masser af hvidløg, og en helt uden, i det tilfælde at nogen af deltagerne skulle være så uciviliserede at de ikke kunne lide denne uundværlige ingrediens.
Jeg kunne huske at have set chimichurri nævnt flere steder fornylig, så den faldt valget på. Jeg fandt et par forskellige opskrifter og  blandede lidt sammen (men har dog taget mest udgangspunkt i den her). Det endte med at 3 ud af de 4 indkøbte flanker røg i marinaden, og den sidste forblev naturel, og skulle så kun steges med salt og peber (vi endte dog med at udelade den, da der var rigeligt mad i de tre).

Røget svinemørbrad på ananasbund:


salatblade
ananas i ringe

karrydressing
cherry/cocktailtomater

røget mørbrad i skiver
baconskiver
saltede peanuts

Salatblad, ananas, dressing, tomat, mørbrad, bacon og peanuts lægges på en tallerken og serveres.

Chimichurri marineret flanksteak:
marinaden passer til 3-4 flanksteaks i en pose
3 store håndfulde bredbladet persille ca. 50 gram netto
8 fed hvidløg
3 spsk hakket løg
5 spsk hvidvinseddike
5 spsk koldt vand
2 tsk groft salt
ca. 2 dl ekstra jomfruolivenolie
ca. 2 spsk frisk oregano
blade fra 2 små stængler løvstikke
1 spsk limesaft
1 knivspids cayennepeber

Alle ingredienserne bledes grundigt og smages evt. til med salt og limesaft.
Flankerne lægges i marinaden, mest praktisk i en plasticpose (jeg brugte en Ziploc), og marinerer i køleskab i minimum 2-3 timer (disse fik ca. 6-7 timer).
Kødet tages ud af køleskabet en halv times tid før tilberedning så det får stuetemperatur. Noget af marinaden skrabes af, og kødet grilles nu ved direkte varme i 7 minutter på hver side, og hviler derefter i 20 minutter under staniol eller et rent viskestykke. Flanken skæres i tynde skiver på skrå og serveres med det samme.

Man kan evt. tage noget af marinaden fra inden den kommer i berøring med kødet, og bruge den som en sauce til at hælde over det færdigstegte kød. Så skal der laves lidt større portion.

Kartoffelroulade:


Secret Recipe Club
1 kg bagekartofler, skrællede og revet groft på rivejern
4 æggeblommer
200 g revet ost
2 fed hvidløg, finthakket, presset eller revet fint på rivejern
salt og peber

Fyld:

500 g frosset/frisk helbladet spinat
200 g flødeost naturel
2 røde peberfrugter i små tern

De revne kartofler blandes godt med æggeblommer, ost, hvidløg, salt og peber. Massen hældes i en bradepande med bagepapir, og trykkes godt sammen.
Grill eller ovn varmes op til 220 grader (hvis man laver den på grill skal der bruges en bagesten, så den ikke får for meget undervarme) og bradepanden sættes i. Bunden bages i ca. ½ time afhængig af vind og vejr (hvis den bliver grillet - det stormer som regel ikke så meget i et køkken), til bunden er pænt lysebrun. Derefter afkøles den.
Spinaten tøes evt. op og blancheres i en gryde (eller folieform på grillen) med lidt vand og salt til den er faldet godt sammen, og køler af.
Når bunden er kølet af, smøres osten ud over bunden, spinaten fordeles over osten, og peberfrugttern drysses på til sidst.
Rouladen rulles stramt sammen ved hjælp af bagepapiret på den lange led. Nu kan rouladen enten fryses, gemmes i køleskab et døgns tid, eller med det samme skæres i skiver, som varmes op på grillen eller i ovnen.

Baconkurve:

1 lille ramekin form eller lignende pr. kurv
ca. 4 lange skiver god bacon pr. kurv

Ramekinerne sættes med bunden i vejret på et spækbræt, og beklædes med bacon til de er dækkede. Derefter vendes de forsigtigt om, og enderne lægges ned om kanten, og sættes igen med bunden i vejret til grillen eller ovnen er klar.
Steges ved lav indirekte varme i ca. 15-30 minutter til de er sprøde nok til at stå af sig selv.
Fyldes derefter med det ønskede fyld (kunne også feks. være kartoffelmos som bages i kurven, rigtig waldorfsalat, råkost eller lignende).

Sund "Waldorfsalat":


babyblade af enten spinat eller en færdig blanding
bladselleri i tynde skiver
cherrytomater i halve eller kvarte
blå druer i halve, uden sten
jordbær i halve
grofthakkede valnødder
fetaost i tern

Salaten blandes i det ønskede forhold, og lægges forsigtigt i baconkurvene. Serveres med det samme så baconkurvene ikke når at blive bløde.

Og sådan så den samlede hovedret ud, serveret med lidt pesto som sauce:
Jordbærsuppe med pistacie is og sprøde touilles:


Det var opskriften her der blev fulgt, bortset fra de sprøde kager - der blev følgende opskrift brugt i stedet:

100 g flormelis
100 g blødt smør
1 dl piskede hele æg
100 g sigtet mel

Ellers er fremgangsmåden den samme som i linket.

Konklusion:

For det første var det en fantastisk hyggelig dag, hvor vi var heldige at have solskin det meste af dagen. Vi var 7 voksne og 2 børn, og det var kun en fordel at vi ikke var flere, så vi alle kunne få snakket sammen. Sådan et grilltræf føles forbavsende lidt som et møde mellem mennesker der fra starten kun har interessen for grill tilfælles - og mere som en middag med venner, hvilket er en fantastisk ting.
Madmæssigt  var alt supergodt, og især baconkurve og kartoffelroulade er noget jeg skal prøve at have lavet.
Tror godt de baconkurve kunne skabe lidt imponade hos familien...