søndag den 3. april 2011

Produkttest: Bamix Superbox

Jeg har nu haft min Bamix Superbox i nogle dage, og har fået afprøvet den til nogle forskellige ting, så her kommer lidt info om mine erfaringer so far.


Piskeskive:

Mælkeskum

Det første vi skulle prøve for sjov da pakken kom i onsdags, var at piske minimælk til skum. Jeg havde ikke haft mælken i fryseren som det ellers anbefales, så den blev muligvis ikke helt så tyk og skummende som den kunne, men jeg var nu alligevel ret imponeret over hvor meget luft der kan piskes i.
Reelt ved jeg ikke helt hvad vi skal bruge det til, for ingen af os drikker kaffe, så det er i hvert fald ikke aktuelt som skum på kaffe-varianter - men nu ved vi da at det kan lade sig gøre.


Piskeskive med huller:


Mayonnaise

Jeg havde set videoen med Gordon Ramsay hvor han laver den ved at blande alle ingredienserne fra starten af, og det skulle jo også prøves her.
Lad os sige det sådan - at det gik IKKE godt. Der kan have været to problemer - for det første at jeg brugte pasteuriserede æggeblommer i stedet for friske (det har jeg det nu engang bedst med, når det skal spises rå), og at alle ingredienserne måske ikke helt havde samme temperatur da jeg gik i gang.
Det korte af det lange er, at blandingen slet ikke ville blive tyk, uanset hvor længe jeg piskede (og til sidst overskred jeg de 5 minutter den må køre ad gangen, så jeg turde ikke længere, da den var ved at blive lidt varm).
Jeg forsøgte at redde den ved at starte med en ny æggeblomme og så tilsætte først lidt af den tynde mislykkede blanding, og derefter frisk olie, men det lykkedes heller ikke.
Der går nok lige lidt tid inden jeg får mod på at prøve igen - jeg havde ellers set frem til at kunne lave en god mayo på omkring et minut, men jeg må tilbage til røremaskinen og piskefunktion - det har da i hvert fald virket indtil nu.
Er der nogen der har prøvet, og fået det til at virke med Bamix?

Multifunktionsblad:


Milkshake/smoothie

Jeg har frosset nogle godt-og-vel-modne bananer i skiver, så de er nemme at tage op til feks. en smoothie eller en banankage, hvis man skulle få lyst til sådan en - og morgenmaden i dag kom derfor delvist til at bestå af banankage en mellemting mellem en smoothie og en milkshake. Lidt fedtfattig jordbær/hindbær yoghurt, lidt minimælk og nogle bananskiver, i med Bamixen, og wupti, så var der en cremet, kold og sød morgendrik. Der skulle nok have været nogle isterninger i, eller mere frossen frugt hvis den skulle have haft rigtig smoothie-konsistens, så den var mere milkshake-agtig, men det gjorde nu ikke noget - smagen var der ikke noget i vejen med.
Multifunktionsbladet fungerer fint og kunne hakke bananskiverne i stykker uden problemer. Næste gang skal den sættes på prøve med isterninger også.

Pesto/dip

Jeg brugte også multifunktionsbladet til peberfrugtcremen tidligere i dag, og den klarede også uden problemer både peberfrugt og cashewnødder. En anden test jeg er spændt på, er næste gang jeg skal have lavet fetadip - om den også kan klare større stykker af fetaost.



Processor med pulverdisc:


Rør-flormelis


Processoren blev afprøvet til at lave hjemmelavet økologisk rørflormelis (kan man egentlig købe økologisk flormelis?) af lyst øko rørsukker.
Det fungerede fint nok - flormelisen der kommer ud af det skal måske ikke lige bruges til at lave frosting af, for den får selvfølgelig en lidt grumset lysebrun farve - men feks. til de chocolate lava cakes jeg lavede fornylig ville det fint kunne bruges, og også i en chokolade/kakaoglasur hvor farven ikke betyder så meget.
Den virker ikke helt så sød i smagen som almindeligt flormelis - men det vil nogen måske synes er en fordel.
Der er stadig meget at teste med processoren (nødder, mandler, chokolade, ost, krydderier osv.) - men pulverdiscen var det jeg var mest nysgerrig efter at se in action.

SliceSy/foodprocessor:

Snittede grøntsager

Jeg skal bruge lidt snittet grønt til aftensmaden i dag (som skal puttes i pitabrød), så det var passende at teste SliceSy foodprocessoren, som kan rive, snitte, skære, blende osv.
Jeg prøvede med hvidkål og agurk, og det blev ved det i denne omgang.
Jeg må indrømme at jeg ikke er så imponeret endnu - hullet til påfyldning er ret smalt, så hvidkål måtte skæres i ret smalle skiver for at kunne være der, og agurken måtte deles på langs - og så er spørgsmålet om ikke det var lige så hurtigt at gøre det med kniv på et skærebræt. Måske hvis den kan klare hele gulerødder kan det betale sig til feks en råkost - men ellers er jeg bange for at jeg ikke får brugt rive/snitte funktionen meget.
Jeg har heller ikke helt kunnet gennemskue om man "må" blende/hakke våde ingredienser i den med blenderkniven (feks til min uundværlige sommer-fetadip) - topdelen må ikke komme under vandhanen men kun tørres af med en klud, og jeg gruer lidt for de små rester af flydende ting der kan sætte sig fast i den - men det skal jeg vist have læst lidt mere om.

Det var testen i denne omgang.

I'll be back.

Opskrift: Rosmarinkiks og rød peberfrugtcreme



I Viborg har vi en italiensk vinhandel, Lahvino, som også sælger forskellige italienske delikatesser. Heriblandt nogle kiks med forskellige smagstilsætninger (bl.a. rosmarin, hvidløg og chili - Lahvino har åbenbart ikke link til kiksene i webshoppen, men de kan ses på producentens hjemmeside her), den bedste købepesto jeg til dato har smagt (sikkert fordi der rent faktisk bruges jomfruolivenolie i stedet for solsikkeolie, eller hvad det nu er der normalt puttes i pesto) - og så en supergod rød peberfrugtcreme, som vi flere gange har fået sammen med førnævnte kiks.

Jeg har på det seneste overvejet om jeg skulle forsøge mig med selv at lave en efterligning af både kiks og peberfrugtcreme, da priserne er lidt oppe i den pebrede ende - og jeg har for et stykke tid siden fundet en opskrift på nogle rosmarinkiks hos Mums, som jeg havde bestemt mig til skulle være 1. forsøg udi kiksekunsten, men jeg har ikke lige kunnet finde det rigtige italienske tippo 00 mel.
I dag bestemte jeg mig så til at det ikke skulle begrænse mig, så jeg brugte hvad jeg havde - en blanding af øko hvedemel og lidt groft durummel.
Jeg ændrede desuden lidt i fremgangsmåden, og puttede lidt mere salt i dejen - ellers fulgte jeg mere eller mindre opskriften.

Sidste sommer lavede jeg en peberfrugtsalsa jeg aldrig har fået blogget om, og sammen med opskriften på peberfrugtcreme her, samt ingredienslisten på købe-udgaven fra Lahvino, blev det til en ny udgave af peberfrugtcreme.

Dermed var dagens snack klar - vi var til madklub i aftes, og Lækkermåsen har en naturlig trang til salt i dag. Den slags kender jeg heldigvis ikke noget til.

Rosmarinkiks:
(det er desværre allerede for sent at sige hvor mange der blev, men de vejede ca. 250 g i alt - en pose med 200 g koster så vidt jeg husker 25 kr. hos Lahvino (dog med rabat ved køb af flere) - pris for tilsvarende portion hjemmelavet: ca. 4-5 kr. alt efter hvilken type mel man bruger, plus strøm til ovnen )

12 g gær
½ tsk sukker
1½ dl lunkent vand
175 g god, gerne øko, hvedemel
75 g groft durummel
3/4 tsk fint havsalt
1 spsk olivenolie
ca. 1 tsk finthakket frisk rosmarin

ca. 1 spsk hvidvin + 1 spsk olivenolie til pensling
ca. 2 tsk finthakket frisk rosmarin + flagesalt til pynt

Gær, sukker og vand hældes i skålen til røremaskinen og røres hurtigt sammen (eller dejen røres sammen med en ske i en skål). Tilsæt begge slags mel, salt og olie, og ælt dejen i ca. 5 minutter til den er blød og sammenhængende. Gnid lidt olie på toppen af dejen, dæk med plasticfilm og sæt den til hævning i ca. 1½ time.
Ælt dejen hurtigt igennem og sæt den til hævning i yderligere 1-1½ time.
Varm ovnen op til 220 grader almindelig varme med en bageplade eller bagesten der varmer med.
Del dejen i 2 portioner og rul den ret tyndt ud direkte på to stykker bagepapir. Pensl med en blanding af hvidvin og olie, drys med hakket rosmarin og flagesalt, og kør kagerullen henover dejen, så rosmarin og salt bliver trykket ned i dejen, så det ikke så let falder af når kiksene er bagte.
Skær kiks ud i dejen med feks. en pizzaskærer eller en klejnespore (så kan de nemt brækkes fra hinanden efter bagningen) - når ovnen er varmet op, flyttes bagepapiret over på den varme bageplade/sten, og kiksene bager i ca. 5-7 minutter alt efter hvordan ovnen varmer.
Kiksene sættes til afkøling på en bagerist, og brækkes fra hinanden når de er let afkølede.
Hvis nogle af kiksene ikke er sprøde når de er kolde, kan de evt. varmes igen i 3-5 minutter, men pas på de ikke tager for meget farve.

Rød peberfrugtcreme:
ca. 200 g (130 g koster 45 kr. hos Lahvino - pris for tilsvarende portion hjemmelavet: max. 8-10 kr., alt efter hvilken type peberfrugt man bruger, og hvor dyre cashewnødderne har været)

120 g røde grillede peberfrugter fra glas - skyllede i koldt vand så de ikke smager så meget af eddikelagen (svarer til ca. 2 peberfrugter)
2 spsk olivenolie
50 g letristede cashewnødder uden salt
1 tsk paprika
1 tsk citronsaft
1 lille fed finthakket hvidløg (2 g)
evt. 1 tsk sukker
en dobbelt knivspids chipotlepulver (eller andet chilipulver)
evt. salt

Peberfrugt, olie, cashewnødder, paprika og citronsaft blendes i minihakker, foodprocessor eller med stavblender (jeg brugte Tryllestaven, med Multifunktionsbladet). Vend det hakkede hvidløg i og smag evt. til med sukker, chipotlepulver, og evt. salt og mere citronsaft (hvidløget skal ikke blendes med, da jeg bilder mig ind at det giver en ret kraftig hvidløgssmag, og det er ikke nødvendigvis ønskeligt til denne opskrift). Cremen skal være en smule sødlig, men samtidig også have lidt syre fra citronen.

Konklusion:

This is a keeper!
Der er absolut plads til forbedringer, men med lidt arbejde tror jeg at jeg har fundet en ny favorit til hjemmelavede snacks.

Først kiksene og hvad der kan/skal forbedres til næste gang:
- rosmarinen i dejen skal hakkes mere fint så den bliver mere fordelt i dejen, og så må der gerne komme lidt mere i
- en anelse mere salt i dejen, så det ikke er nødvendigt at drysse så meget oven på - kunne godt finde på at sætte det op til 1 1/4 tsk
- dejen skal rulles en anelse tyndere ud
- kiksene skal skæres helt ud, og ikke bare ridses - jeg tror det gør det nemmere at få dem jævnt sprøde, så man undgår at skulle bage dem af flere omgange fordi de ikke alle bliver nok på samme tid. Jeg tror jeg skal på jagt efter en billig klejnespore, så de kan få pæne, rillede kanter.
- der skal leges med andre smagstilsætninger - feks. chili, hvidløg (evt. bare som pulver for ikke at risikere de bliver brankede i smagen), oliven, parmesanost - eller andre krydderurter
- jeg vil forsøge at tilsætte lidt mere gær og så kun lade dejen hæve 1 x 1½ time - for den eneste ulempe ved kiksene er sådan set den lange hævetid
Alt i alt synes jeg bestemt de udgør et værdigt alternativ til købe-udgaven, og da jeg lige fik bagt de midterste i yderligere 3-4 minutter, så blev de lige så sprøde som de yderste.

Peberfrugtcremen:
Den bliver noget tyndere og mere cremet end købeudgaven, men sidstnævnte har til gengæld også en tendens til at være for tør at bruge som dip, så det var kun en fordel.
Den blev nok en anelse for meget til den søde side, så næste gang tror jeg at jeg vil udelade sukkeret, og evt. putte lidt mere citronsaft i, og måske også lidt mere hvidløg.
Chipotlepulveret kom i som en pludselig indskydelse efter at den havde stået nogle timer, men det hjalp også lidt på sødmen, da det tilfører en røget smag, og giver et lille pift af stærkt.
Bestemt en lækker dip sammen med kiksene, og jeg kunne også sagtens forestille mig at bruge den feks. som smørelse i en sandwich, eller måske som en let sauce til pasta.
Igen et værdigt alternativ til købe-udgaven.

Jeg er ret sikker på at både kiksekurv og peberfrugtcremeskål er tomme inden sengetid i aften.

Også selvom jeg ikke har tømmermænd.

Billeder:

Dej sættes til hævning


Den skulle gerne nå omtrent dobbelt størrelse


Kiksene er skåret ud


Færdig kikse-plade



Jeg brugte disse grillede peberfrugter - mener de er fra Lidl


Færdig peberfrugtcreme


Velbekomme