mandag den 9. november 2009

Opskrift: Lammeruller


Bonussønnens mor og bonusfar har får, og fik slagtet et par lam for et par måneder siden, og vi havde aftalt at vi kunne købe ½ lam til fryseren. På slagte/pakkedagen fik vi nogle af resterne som der ikke kunne blive reelle kødstykker ud af, og det lavede jeg til hakket kød, som har ligget i fryseren siden.
I dag fik vi brugt den første portion til en opskrift fra Familie Journalen 19/2008 (min mor får FJ fra min farmor hver uge, og ind i mellem får jeg en stor stak som jeg går igennem og klipper opskrifter ud af - og nu er det langt om længe lykkedes mig rent faktisk at prøve at lave en af dem!), og nu har vi lige hentet resten af det halve lam hjem til fryseren. Det blev til en kølle, en bov, en nakke og en stak koteletter - så det må vi have kigget på opskrifter til...

Nå men det hakkede kød blev brugt til lammeruller, som jeg lavede en enkel salat til, og opskriften på rullerne kommer her:

Lammeruller:

500 g hakket lam (opskriften sagde 400 gram men mit var pakket i ½ kilo)
2 løg i smalle både (opskriften sagde 1, men jeg kan godt lide løg :-)
3 fed hakkede hvidløg (de var ikke med i opskriften, men hvis man siger Lam må man også sige Hvidløg her i huset)
1 spsk olie
1 ds hakkede tomater (opskriften sagde 4 friske, men jeg synes det var nemmere med dåsen)
2 små hakkede chili (opskriften sagde 1 - jeg brugte to af de små jeg syltede for noget tid siden - de gav godt med bid)
1 bdt. hakket persille
1 økologisk citron, både saft og skal (den ene citron jeg havde var godt nok ikke økologisk, men jeg skrubbede den godt med sæbe og varmt vand, og skyllede med koldt vand - så regner jeg ikke med vi dør af det - og skallen gav rigtig god smag, så det ville jeg ikke have undværet)
1 tsk sukker
½ tsk salt
1 færdig rulle pizzadej (det var den dovne version)

Kød, løg og hvidløg brunes i olien, og de hakkede tomater tilsættes sammen med chili og persille.
Saft og skræl fra citron, samt sukker tilsættes, og det hele koger sammen under låg i ca. 15 minutter.
Smag evt. til med lidt salt.
Pizzadejen rulles let ud og deles i 4 - kødet lægges i en stribe på hver dejfirkant, og kanterne foldes ind over midten. Jeg penslede med lidt olie og dryssede lidt græsk gyroskrydderi på for syns skyld.
Rullerne lægges på en bageplade med bagepapir, eller i et ildfast fad (jeg brugte fad, da der var lidt saft der truede med at løbe ud), og bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 15-17 minutter.

Konklusion:

Rigtig god lammeret.
Citronsaft og -skal gav en god smag sammen med persillen, og det er ellers sjældent jeg helt kan undgå at putte andre krydderier i end dem opskriften foreslår - men jeg smagte kun lige til med ½ tsk salt.
Pizzadejen var også fin at bruge til - den blev sprød på toppen og blød i bunden pga. saften fra fyldet.

Billeder:

Kød og løg/hvidløg brunes


Citronskallen har fået opereret det farlige hvide snavs væk


Den færdige kødblanding


Kød på dej


Rullerne klar til ovnen


Salat (i min nye limegrønne Margretheskål (med låg!) - total yndlingsfarve!


Min portion