onsdag den 9. januar 2013

Opskrift: Øllebrød


Nå men skulle vi ikke se at komme i gang igen her på matriklen?
Det synes jeg nok lige vi skal.
Jeg har skrevet Godt Nytår og alt det der på den anden blog, så smut derover hvis du gerne vil se mål for 2013 (men jeg advarer på forhånd om at det mest har med low carb og deslige at gøre).
I juleferien lavede jeg noget som på ingen måde kan gå under kategorien low carb, men til gengæld var det i allerhøjeste grad Stop Spild af Mad, og det er jo heller ikke nogen dårlig ting.

Lækkermåsen var ikke tilfreds med det rugbrød jeg havde købt til ham og Bonussønnen - det var alt for groft og tørt og havde for mange kerner, så der blev kun spist et stykke. Så måtte det jo finde alternativ anvendelse.
Da der normalt er en fast forsyning af hvidtøl i køleskabet i løbet af december, så jeg kan få en til min sildemad, så opstod tanken om øllebrød, som jeg ikke har fået i gud ved hvor mange år. Jeg tror måske min mor plejede at lave det med vand, men hvidtøl må være den helt rigtige måde at få den søde smag frem, så det skulle prøves.
Heldigvis havde jeg fået morgenmad den dag jeg kom til at tænke på det, så jeg kunne godt vente på at brødet stod i blød til dagen efter.

Øllebrød:
ca. 4 personer


400 g meget groft og kernefuldt rugbrød (du kan sagtens bruge brød uden kerner eller en blanding, hvis du ikke er så meget for de hele kerner, men jeg kan bedst lide der er i bid i grøden)
2 hvidtøl (min nye favorit er fra Hancock som jeg synes smager af mere end de andre jeg har prøvet)
3 spsk mørk muscovadosukker
1 spsk honning (jeg brugte dog Sweet Freedom sirup)
skal og saft af 1/2 usprøjtet/øko appelsin

Topping:

1/4 piskefløde
2-3 tsk vaniljepulver
blåbær

Sæt rugbrød og hvidtøl i blød i en gryde natten over, eller nogle timer (hvis du bruger brød uden kerner kan du nok godt nøjes med at koge grøden lidt længere i stedet for at lade brødet stå i blød, men jeg foretrækker at kernerne får lov at stå natten over).
Tilsæt sukker, honning og appelsinskal til grøden og bring den i kog ved medium varme under omrøring - lad den simre til passende konsistens i ca. 10-15 minutter under jævnlig omrøring. Den brænder nemt på når væsken fordamper, så hold øje med den. Tilsæt til sidst appelsinsaft og smag evt. til med lidt mere sukker/honning.
Pisk fløden til blødt skum med vaniljepulver, og server den ovenpå den færdige grød, top med blåbær (friske er selvfølgelig bedst, men de ægte er ikke sådan lige at få fat i friske, så jeg tøede nogle økologiske op i stedet) - og spis.

Konklusion:

Uha - hvis ellers jeg spiste brød til daglig stadigvæk, så kunne det godt gå hen og blive en ny morgenmadsfavorit - det smagte altså godt, især med den vaniljeprikkede fløde ovenpå.
Det er en genial måde at få brugt rester af rugbrød på, og man kunne sagtens fryse skiver i overskud ned, til man har en passende portion at lave grød af.
Jeg vil nøjes med at lave øllebrød når jeg en gang imellem føler trang til at forlade low carb verdenen for en stund.
Jeg glæder mig allerede til næste gang.