onsdag den 25. januar 2012

Opskrift: Gyros krydderi



Jeg har tidligere lavet nogle forskellige krydderiblandinger, for at undgå de dyre købeløsninger, hvor der også er tilsat en masse unødvendige ting - og seneste skud på stammen er et gyros-krydderi.
Da vi var på Kreta sidst, købte jeg en færdigblanding, som jeg har brugt et par gange, og den har jeg egentlig været godt tilfreds med - men sidste gang jeg havde den fremme, fandt jeg en lille sten i den, og så var det slut med dén.
En hjemmelavet måtte til.

Det blandede krydderi kan bruges til at drysse direkte på feks. en bøf eller mindre kødstykker til biksemad. Det kan røres op med citronsaft, olivenolie og salt og bruges som marinade til kød (både okse, lam, svin og kylling kan anvendes), der skal bruges som traditionelt gyros- eller kebab-kød, eller det kan blandes i hakket kød til burgerbøffer.


Det er denne opskrift jeg er gået ud fra, men jeg har tilføjet lidt ekstra, bla. ved at kigge på ingredienslisten på den købe-gyros jeg havde.
Når det skal i brug første gang, bliver det nok til en slags kebab/gyros kød, sammen med pitabrød og tzatziki.

Gyros krydderi:
knap 1 dl

(øverst fra venstre mod højre på billedet - mængderne passer dog ikke, så dem skal man ikke lade sig snyde af)

½ tsk tørret fennikel (blade, ikke frø)
1 tsk tørret oregano
1 tsk stødt spidskommen
½ tsk løgpulver
½ tsk stødt koriander
1 tsk tørret persille
½ tsk stødt sort peber
1 tsk salt
1 tsk karrypulver
½ tsk stærk chilipulver
½ tsk stødt kanel
1 tsk tørret timian
½ tsk hvidløgspulver
2 spsk mild paprika
1 tsk tørret rosmarin
evt. 1 tsk Maizena, hvis det skal bruges til marinade

Bland alle krydderier godt, og opbevar i lukket krydderiglas.
Hvis man ønsker et helt fint krydderi, blendes det - men lige netop i denne blanding kan jeg godt lide at man kan se de grønne krydderurter.

Konklusion:

Jeg lavede en lille test-smagning i forhold til det købte krydderi (efter at have sikret mig der ikke var flere sten i), og jeg tror egentlig det rammer meget godt. Om det er autentisk gyros-krydderi tør jeg ikke sige - men jeg tror i hvert fald snart det kommer på menuen til nogle nakkekoteletter, som er skåret i strimler. Og som nævnt med pitabrød og tzatziki til.
Jeg tror på det bliver godt.

8 kommentarer:

  1. Hej Heidi

    Første og fremmest tak for to fremragende blogs. :) Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor du køber tørrede fennikelblade henne? Jeg har søgt på nettet og spurgt min krydderimand på bazaaren, og ingen har hidtil kunne hjælpe mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Rasmus: Selv tak - jeg er glad for du kan lide dem :-)
      Jeg må indrømme at jeg ikke længere kan huske hvor jeg har købt fennikelblade - hvis du har set mit indlæg om krydderiglas, har du nok set at jeg ikke opbevarer krydderierne i de indkøbte poser, og det gør det nogle gange svært at huske hvordan emballagen har set ud, eller hvor den er købt.
      Jeg TROR måske det var sådan en lille grøn pose fra et restparti i enten Superbest eller Løvbjerg - og muligvis har den været økologisk, men jeg er ikke sikker.
      Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvad du vil bruge fennikelbladene til, men lige netop i denne opskrift tror jeg ikke det gør den store forskel om du undlader dem. Evt. kunne de erstattes af en lidt mindre mængde knuste fennikelfrø, hvis du kan finde dem.
      Held og lykke med jagten!

      Slet
  2. Tak for svaret! :) Fennikelfrø har jeg masser af, så prøver mig lidt frem :) Tak for opskriften :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak - håber det bliver en succes!

      Slet
  3. knap 1 dl - smelter de ikke ? ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dan: ikke hvis du pulveriserer dem meget fint ;-)

      Slet
  4. Nu kan jeg se, at det er over seks år siden jeg faldt over denne opskrift - og jeg bruger den stadig! Igen mange tak :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre :-)
      Og undskyld det meget sene svar (har ikke haft adgang til min konto i laaaang tid...)

      Slet