fredag den 11. februar 2011

Opskrift: Ovnstegt hoki filet med pasta i grønt, og (pulver) hollandaise sauce


madlavningskurset på Kongenshus Kro & Hotel fik vi fisk til forret to af gangene - og bl.a. det har givet mig mere mod på, og lyst til, at få indført lidt mere fisk i hverdagen herhjemme. For det er altså bare en af de ting, vi IKKE er gode til at spise.
Men så er det jo godt at få nogle positive oplevelser, som man måske oven i købet kan genskabe herhjemme.

Derfor blev der indkøbt flere forskellige slags fisk sidste gang fiskemanden fra Hirtshals kom forbi, og i mandags blev det så hoki fiskens tur.
Hoki fisk er bl.a. blevet brugt som ingrediens i imiteret krabbekød, men nu bliver den vist mest solgt som sig selv.

Tilbehør blev pasta sammen med lidt grøntsager der trængte til at blive brugt, og så en pulver-hollandaise. I know - det er ikke god skik at bruge pulver-ting på en madblog, men jeg havde ikke lige overskuddet til at rode med det fra bunden af. Jeg har aldrig lavet det før, så teknikken sidder ikke lige i fingerspidserne - det må gemmes til en dag der er ordentligt tid til at eksperimentere.

Ovnstegt hoki filet:
3 personer

5 hoki fileter
saft af 1 citron
finthakket skal af 1 citron
2 finthakkede forårsløg
½ finthakket løg
2 spsk rasp
50 g smeltet smør (heraf 2 spsk i krydder/raspblandingen, resten hældes over fisken inden blandingen kommes på)

Fileterne lægges i et smurt ovnfast fad, trykkes lidt flade og citronsaft hældes over. Pensl med smeltet smør og drys med salt og peber, og tryk krydder/raspblandingen ned på fisken.
Steges i en forvarmet ovn ved 190 grader i ca. 20-25 minutter til fisken er mør og falder fra hinanden i flager, når man stikker i den med en gaffel.

Pasta i grønt:

ca. ½ pose fuldkornspastaskruer kogt efter posens anvisninger
1-2 spsk olivenolie
½ finthakket løg
½ rød peber i små tern
½ broccoli i små buketter
salt og peber

Løg og rød peber svitses på en pande i olien. Den kogte pasta blandes i og det hele varmes igennem. Ca. 5 minutter før servering, blandes broccolibuketterne i.

Konklusion:

Fisken blev en anelse sej i konsistensen, men den smagte udmærket. Ikke af helt så meget som jeg kunne have ønsket mig, når jeg tænker på den fisk vi fik på kurset, men et godkendt forsøg.
Mht. konsistensen så tog jeg resterne med på arbejde dagen efter og varmede i mikroen, og der var den faktisk mere mør og faldt fra hinanden uden videre - mystisk, men positivt at den kan tåle at blive genopvarmet.

Billeder:

Hmmm hoki fisk skal være hvid, ifølge flere kilder jeg har læst på - gud ve' om fiskemanden har haft rod i kasserne?


Krydder/raspblandingen er hældt på


Min tallerken - og pulver-hollandaisen smagte altså faktisk godt!


Her kan man se at hokien er sår'n lidt flaky i det

Opskrift: Fastelavnsboller med marcipan / makronremonce, vaniljecreme og blåbær



** Opdatering 11.02.2012 - Det er nøjagtig 1 år siden jeg postede denne opskrift, og i dag har jeg lavet fastelavnsbollerne for 2. gang. Baseret på de konklusioner jeg lavede for et år siden, har jeg lavet lidt forbedringer af opskriften, og jeg har derfor valgt at skrive dette indlæg om, så det passer til den fremgangsmåde jeg har fulgt i dag, i stedet for at lave et ekstra indlæg. **

Der findes mange versioner af hjemmelavede fastelavnsboller, hvad enten de er med creme, remonce eller begge dele, det hele er bagt ind i bollen eller cremen ligger ovenpå - eller noget helt andet.

Jeg har altid godt kunnet lide den version min mor laver, hvor der er remonce inden i dejen, og creme i en fordybning udenpå, så det er den jeg har taget udgangspunkt i.
Hvor hun har opskriften fra kan hun ikke huske - men opskriften på selve dejen huserer flere steder på nettet, så mon ikke den oprinder fra en eller anden gammel kogebog.
Jeg har tilføjet lidt til remoncen og laver desuden cremen selv, i stedet for at bruge pulvercreme som min mor - så min version ser pt. sådan ud:


Fastelavnsboller:
32 stk.

Vaniljecreme:
(start med denne, da den skal afkøle)


2 hele æg
3 spsk sukker
2½ dl minimælk
korn af 1 stang vanilje, mast ud i lidt af sukkeret så kornene ikke klumper

ca. 2 spsk maizena rørt ud i ½ dl kold minimælk


Æg, sukker, mælk, vaniljekorn og maizenajævning piskes sammen i en gryde, og varmes op til lige før kogepunktet, mens der stadig piskes. Cremen skal tykne ret meget, og bliver bagefast.
Lad cremen køle næsten helt af inden brug - gerne tildækket, så den ikke danner for meget skind (jeg bruger en plasticbadehætte som jeg har temmelig mange af efter at Lækkermåsen har været en del på hoteophold - de er geniale til at dække en skål med dej o.l.)

Dej:


75 g gær
2 dl mælk
ca. 500 g hvedemel (mængden kan godt variere en del, afhængig af meltype, temperatur på de øvrige ingredienser osv., så prøv dig lidt frem - jeg brugte en del mere i dag)
200 g blødt smør
50 g sukker
1 tsk salt
2 æg
Mælken lunes til ca. 37 grader, og gæren opløses heri. De øvrige ingredienser tilsættes (mel lidt af gangen), og dejen æltes sammen til den er blød og smidig (jeg brugte røremaskine og samlede den til sidst med hænderne på et meldrysset bord). Den hæver tildækket på et lunt sted i ca. 30-45 minutter.

Remonce:

150 g blødt smør
150 g sukker
2 spsk mel
75 g revet marcipan
10 knuste makroner

Smør, sukker og mel piskes sammen med håndmixer til sukkeret er næsten opløst, og marcipanen og de knuste makroner vendes i.

Desuden anvendes optøede ægte blåbær hvis man har lyst til lidt ekstra fyld.

Efter dejens hævetid deles dejen i 32 stykker (jeg vejede af for at få dem nogenlunde lige store) - hvert stykke dej trykkes ud på bordet til en cirkel (det er ikke nødvendigt at bruge ekstra mel, da dejen er så fed at den nemt slipper bordet). Pas på ikke at trykke den for meget ud på midten, da den har nemmest ved at revne der - den skal lige være en mm tykkere på midten end i kanten.

Jeg klappede 16 stykker dej ud på bordet af  gangen, og fordelte halvdelen af remoncen og cremen herpå - så var det nemmere at sikre sig at begge dele blev fordelt ligeligt, og det fungerede perfekt.
Version 1 med remonce indeni bollen og creme ovenpå:

Knap en spsk remonce lægges midt på dejen - saml hjørnerne på dejen og tryk dem sammen, og form en bolle, som lægges på bagepapir på bageplade med samlingen ned af. Der trykkes forsigtigt en fordybning i midten af bollen, og ca. 1-2 tsk creme lægges oven i bollen og jævnes lidt ud. Den flyder ikke ud under bagningen, så den skal bredes så meget ud fra starten, som man vil have den på den færdige bolle.


Version 2 med remonce, creme og blåbær indeni bollen:

Knap en spsk remonce lægges midt på dejen og derpå ca. 1-2 tsk creme, samt ca. 1 tsk optøede blåbær - saml hjørnerne på dejen og tryk dem sammen, og form en bolle, som lægges på bagepapir på bageplade med samlingen ned af.  Pensl evt. med en sammenpisket blanding af æg og mælk.




Begge versioner:
Bollerne bages ved ca. 210 grader midt i ovnen i ca. 15-20 minutter (afhængig af hvor store man har lavet dem). Kan fryses og lunes igen i ovnen, og evt. pyntes med lidt hvid glasur.

Konklusion:


Super gode boller, som på ingen måde er gode for lårbasserne, men det skal man vist ikke tænke over med fastelavnsboller.
Når min mor laver dem med pulvercreme som ligger ovenpå bollen, så løber cremen som regel ud over kanten på bollerne, så derfor ligner de ikke hendes helt - men smagen fejler absolut ingenting. Især dem med cremonce creme, remonce og blåbær indeni bollen var gode - lige tilpas snaskede og med et lille bitte syrligt modspil fra blåbærene.
Da de er så søde i sig selv, har jeg denne gang ikke puttet glasur på - jeg synes de fungerer fint uden.

Da jeg lavede dem første gang, løb en del af remoncen ud fra toppen, fordi den var trykket for tynd i midten - denne gang puttede jeg ekstra mel og marcipan i remoncen så den blev mere tyk og næsten dejagtig, og det ser ud til det hjalp, udover også at lave dejen tykkest på midten. Der var kun et par enkelte "leaks" i dem med creme på toppen, og én lille bitte en på de lukkede boller, hvor et blåbær var på vej til at stikke af.
Det kan jeg godt tilgive, når de smager som de gør. 

Et lille blåbær på flugt