søndag den 6. maj 2012

Opskrift: Blåbæris med kondenseret mælkEfter jeg første gang lavede is med kondenseret mælk sidste sommer (appelsin-is), er det blevet favoritmetoden når ismaskinen skal i gang. Det er hurtigt (ingen æg der skal varmes), det er nemt (ingen æg der skal varmes), isen bliver altid cremet og er nem at kugle op, og jeg har ikke prøvet en is på kondenseret mælk endnu, som ikke var et hit.
Har man først en grundopskrift, kan smagsvarianten varieres i næsten det uendelige, og i hvert fald med frugtsmag vil jeg også fremover bruge appelsin-isen som udgangspunkt.
Denne gang var turen kommet til blåbær. Jeg har tidligere lavet en yoghurtis med blåbær, som også er rigtig god, men jeg havde lyst til at prøve en lidt sødere og mere cremet version.

Änglamark har økologiske ægte blåbær på frost, og dem fik jeg hamstret sidste år, inden Superbrugsen i Viborg lukkede. Kondenseret mælk har jeg ligeledes samlet en del af, først i Rema hvor de var på tilbud til 12 kr. for et stykke tid siden, og sidst da vi var i Tyskland, hvor jeg fandt dem til ca. 10 kr.
Så med disse ingredienser, lidt mælk og lidt fløde var det bare at gå i gang.
Jeg fik ikke målt hvor meget blåbærene vejede, men om der er 50 gram mere eller mindre betyder heller ikke det store. Man smager sig frem inden ismassen fryses - og den skal altid være lidt mere sød end man ønsker den færdige is, da isen mister sødme når den fryses.

Blåbæris med kondenseret mælk:
ca. 1 liter

ca. 4 1/2 dl ægte frosne blåbær
1 dåse sødet kondenseret mælk
2 1/2 dl piskefløde
1 1/2 dl skummetmælk (sødmælk var nok det bedste, men det ville jeg ikke købe bare for at lave is)
1 spsk vaniljeekstrakt
1 spsk limesaft

Blåbærene tøes lidt op i mikrobølgeovnen eller i en sigte og blendes grundigt. De passeres gennem en sigte i en skål hvis man gerne vil have en helt glat is - det gjorde jeg.
Kondenseret mælk, fløde, mælk og vaniljekstrakt røres i blåbærene, og massen smages til med limesaft.
Isen køres i ismaskine og fryses færdig i en lukket beholder.

Konklusion:

Jeg har desværre ikke helt tal på hvor mange kugler jeg allerede har spist siden jeg lavede isen i går (sådan er det jo når man skal tage billeder og er nød til at lave forskellige opstillinger før man er helt tilfreds. Man er nød til at spise isen hver gang) - føj den er god. Måske kunne blåbærsmagen godt være en anelse mere fremtrædende, men det ændrer ikke ved at den er rigtig rigtig god.
Og så har den jo en fantastisk flot lilla farve, som man nærmest kun kan blive i godt humør af.
Den bliver helt klart lavet igen.