torsdag den 5. april 2012

Opskrift: Pizza med ricottaost, serranoskinke, jordbær, balsamico og rucolaI dag har meget af tiden været tilbragt i køkkenet - det er længe siden jeg har kunnet bruge en hel fridag på bare at gå og hygge og lave de ting jeg har lyst til, udover det der nu skal på bordet til aftensmaden, så jeg nød det i fulde drag, og benyttede lejligheden til at bage toast/sandwichbrød og burgerboller til fryseren. Det kommer der noget om senere.

Aftensmaden skulle også ordnes, og jeg havde bestemt for et par dage siden at det skulle være hjemmelavet pizza. Eller - altså jeg brugte en færdigkøbt dej, for efter toastbrød og burgerboller gad jeg ikke mere ælten og mel på bordet for i dag, og jeg har egentlig ok erfaringer med den færdigkøbte.
Lækkermåsen fik det traditionelle proteinorgie på sin halvdel - tomatsauce, stegt spegepølse, revet ost, bacon og den serranoskinke der var tilovers fra min. Så var han glad.

Jeg tog en gåtur på den vilde side og lavede noget helt andet. Jeg er nemlig ikke så konservativ når det gælder pizza - for nogle måneder siden lavede jeg en udgave med bl.a. ricottaost, figner og bacon, og det fungerede supergodt, så jeg havde mod på noget mere med frugt. Jeg har også flere gange lavet en med kartofler (godt nok snydeudgaven med pitabrød som bund), og det er også et hit.

Til dagens udgave fandt jeg lidt inspiration hos The Cafe Sucre Farine, som havde brugt friske jordbær og jordbær/ananasmarmelade, og da jeg havde jordbær tilovers i køleskabet, så blev det med udgangspunkt i det.
Der var som sagt serranoskinke i kødskuffen, der var en rest ruccolasalat som havde nået absolut sidste forbrugsdato, der var balsamico creme som passer fortrinligt til jordbær, og så havde jeg købt en bøtte ricottaost den anden dag, som var sat ned pga. snarlig sidste salgsdato.
Hvor ville jeg i øvrigt ønske at supermarkederne gjorde det noget mere - altså satte dato-varer ned, så de kunne nå at komme af med dem mens de stadig duer, så vi indgår madspild, og så forbrugerne kan spare lidt penge på det der alligevel skulle smides ud. Men det er en anden diskussion, som jeg vil lade Stop Spild af Mad klare - det klarer Selina til U.G.

Ligesom med figen-pizzaen skar jeg dejen ud med et pizzahjul til håndterbare stykker inden bagning - det gør dem mere solide i kanterne, og nemmere at holde ved - og så kan jeg godt lide at kanten er mere eller mindre sprød hele vejen rundt på de mindre stykker.

Pizza med ricottaost, serranoskinke, jordbær, balsamico og ruccola
1 person

1/2 rulle færdig pizzadej eller hjemmelavet dej til 1 pizza
4-5 spsk ricottaost
nogle dryp stærk chilisauce (jeg brugte en Sriracha)
det meste af en pakke serranoskine i små bidder
et drys tørret oregano
flagesalt
nogle håndfulde rucola
jordbær i halve
balsamico creme/glaze

Tænd ovnen på 220 grader med en bageplade i, så den bliver varmet op. Hvis din ovn har et specielt pizzaprogram, så brug det.

Der kom en del mere balsamico på de sidste stykker
end på dette billede - men jeg skulle lige finde
 ud af balancen mellem godt og skidt.
Mere balsamico var absolut godt.
Pizzadejen foldes/rulles ud på bagepapir og der smøres ricottaost på, gerne helt ud til kanten. Dryp med chilisauce - Sriracha er pænt stærk, så vær lidt varsom hvis du bruger den.
Læg serranoskinke på, drys med lidt oregano og dryp med lidt balsamico creme.
Flyt bagepapiret over på den varme bageplade når ovnen er varmet igennem, og bag pizzaen til kanten er gylden og skinken begynder at blive sprød - ca. 8-10 minutter. Når bunden ikke længere er blød, fjernes bagepapiret evt. så den bager færdig direkte på bagepladen. (Har man en pizzasten bruger man selvfølgelig den, men vores er for stor da den er beregnet til grillen).
Pizzaen tages ud, der drysses med lidt flagesalt, rucola lægges på, jordbær på toppen, og så dryppes der med rigelige mængder af balsamico creme.

Konklusion:

Jeg er fan. Det gælder om at tænke "ud af boksen" med pizza, og det her holder altså. Selvfølgelig smager det på ingen måde som pizza med kød, tomatsauce og 4 cm ost - men hvis man er indstillet på at prøve noget nyt, så kan jeg kun anbefale det. Den cremede ost, den salte skinke (som får et godt supplement af saltet), de søde jordbær og den syrligt/søde balsamico - det spiller perfekt sammen.
Lækkermåsen var ikke meget for at smage, men jeg fik ham overtalt - og meget overraskende var han positiv. Jeg tror ellers ikke han kunne se noget formål med jordbær på pizza, men selv han kan blive overrasket.
Hvis han kan, så kan i også.