lørdag den 9. juni 2012

Opskrift: Hjemmeblandet frugtyoghurt med ristet havregryns- og mandelknas - og lidt om Stevia


Det er ikke så tit der kommer morgenmad her på bloggen, og det skyldes nok mest af alt at jeg spiser ret kedeligt til hverdag, når morgenmaden skal indtages inden arbejde.
Som regel bliver det til enten havregryn med skummetmælk (en gang imellem med lidt frugt, hvis det skal gå helt vildt for sig), brød/knækbrød med ost, eller måske yoghurt med müsli. I en lang periode spiste jeg Baked oatmeal med skyr og frugt, men den tager jeg lige en pause fra i øjeblikket.
I weekenderne hænder det dog at jeg gør lidt mere ud af det, når det ikke kun er til mig selv - og sådan en morgen har det været i dag.

Vi forsøger stadig at leve sundt igennem hele ugen, med lidt udskejelser i weekenden, for det skal der altså være plads til - i aften står den på masser af rødvin og pulled pork sammen med gode venner, så derfor måtte morgenmaden godt være til den sunde side, så der er lidt ekstra "points" at gøre med i aften.

Det blev derfor til en hjemmeblandet yoghurt med nogle af de frugter som efterhånden så noget triste ud i frugtskålen. Normalt ville jeg have tilsat en smule sukker, da yoghurt naturel er ret syrlig i smagen, men jeg er begyndt at bruge det naturlige sødemiddel Stevia i flydende form, når det er yoghurt og mælk der skal sødes lidt, for at spare lidt på kalorierne hvor det er muligt.
Det er efterhånden længe siden jeg læste om Stevia første gang, men det var først for ca. 1-2 måneder siden det gik op for mig, at det endelig var muligt at købe herhjemme. Det har været tilladt i feks. Japan i mange år, men først i efteråret 2011 fulgte EU efter.
Stevia sødemidlet er udvandet af en plante, og er derfor et naturligt produkt, som ikke påvirker blodsukkeret negativt. Det indeholder ingen kalorier i den flydende form, og er derfor oplagt at bruge for dem som gerne vil skære ned på kaloriemængden, og ikke mindst kulhydraterne.

Den lille flaske med flydende Stevia jeg har købt i Bilka, søder lige så meget som 8 kg sukker, så det giver sig selv at der ikke skal bruges ret meget. (Man kan også få andre produkter, bla. hvor det er blandet med rørsukker i tør form, og hvor der derfor heller ikke skal bruges så meget sukker for at søde på samme vis som normalt). 
Produktet i flydende form har dog en lidt lakridsagtig bismag, så man skal være lidt varsom med hvad man bruger den til, og hvor meget (medmindre selvfølgelig man godt kan lide lakrids i sine havregryn). Men nogle få dråber i enten mælken til havregrynene, eller yoghurten, går fint an hos mig - bismagen er ikke for voldsom, og den søder lige netop så meget at det kan smages, så jeg ikke savner sukkeret.
Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bruge den i en dessert eller kage også, men jeg er endnu ikke nået så langt - på bloggen Chocolate Covered Katie er der dog oceaner af sunde veganske desserter og kager, og hun bruger meget Stevia som sødemiddel, så der er masser af inspiration at finde hvis man har lyst til at forsøge sig med noget sødt, der samtidig er forholdsvis sundt.

Indtil videre må i nøjes med morgenmaden.

Hjemmeblandet frugtyoghurt med ristet havregryns- og mandelknas:
1 person


en lille håndfuld mandler
en lille håndfuld havregryn
et skvis koldpresset rapsolie (i stedet for smør)
et skvis lys agavesirup (eller anden sirup)

½ æble
½ banan
½ kiwi
25 g frosne blåbær
150 g yoghurt naturel (jeg brugte 1,5% i dag, da det var det eneste jeg kunne finde da jeg handlede, men normalt ville jeg nok købe en 0,1% - Skyr kunne også sagtens bruges i stedet, hvis man vil have flere proteiner)
5 dråber flydende Stevia

Hak mandlerne groft og bland dem med havregryn, olie og sirup på en pande - rist blandingen i ca. 5 minutter ved medium varme og køl den af (kan fint gøres i køleskabet hvis det skal gå hurtigt - jeg satte endda min i fryseren et par minutter, men den kan også sagtens spises mens den stadig er lun - så er den bare knapt så sprød).
Skær frugterne i tern, bland Stevia i yoghurten og bland frugt og yoghurt sammen. Top med havregryns/mandelknas og spis.

Konklusion:

Let og lækker morgenmad som vi nok kan holde os kørende på et par timer. Knasen smager rigtig godt og kunne sagtens spises som et lille mellemmåltid også, hvis man trænger til noget sødt - der er masser af fibre, og sundt fedt i (fra både mandler og rapsolie).