tirsdag den 26. juli 2011

Opskrift: Vietnamesisk oksekød med hvidløg, peber og lime


Jeg følger en del med i amerikanske blogs, bl.a. for at få lidt ny inspiration, og for (at forsøge) ikke hele tiden at posten noget der i forvejen er vist på de danske blog - og fornylig opdagede jeg Noblepig via MissMuffin.
Smukke billeder og lækre opskrifter - det giver inspiration.

Bl.a. fandt jeg denne opskrift på vietnamesisk oksekød som så lækker ud, så den kom på menuen i går.
Jeg ændrede lidt på alle mængderne, da jeg havde lidt mindre mængde kød, og til gengæld gerne ville have mere sauce, jeg serverede den med nudler i stedet for ris - og så havde jeg nogle champignons der trængte til at blive brugt som jeg tilsatte, men ellers fulgte jeg opskriften ret nøje. Min version kommer her.

Vietnamesisk oksekød med hvidløg, peber og lime:
ca. 2 personer

2 spsk + 2 tsk sojasauce
2 spsk + 2 tsk  frispresset limesaft
2 spsk lyst rørsukker
3 tsk fiskesauce
6 fed finthakket hvidløg

4 spsk jordnødde- eller rapsolie (jeg havde ikke nok jordnøddeolie, så jeg blandede det)
2 tsk fingerpeber (sponsorgave fra blogtræffet - hvis man selv kværner peberet er det bedst at kværne det lidt groft så det får konsistens som groft salt - fingerpeberet fingerede fungerede perfekt til denne ret)

salt 
½ kg oksefilet i tynde strimler
200 g champignons i skiver

2 medium løg i tynde både
4 spsk hakkede saltede peanuts
3 forårsløg (både de hvide og grønne dele) i tynde skiver

Bland sojasauce, limesaft, rørsukker og fiskesauce i en skål, og pisk det sammen til sukkeret er næsten opløst.

Bland hvidløg, 2 tsk af olien og fingerpeber i en anden skål.
Krydr kødet med salt.
Varm en wok godt op, tilsæt et dryp olie og steg champignons til det meste af vædden er afgivet og fordampet og de begynder at brune. Tag dem op og hæld i en skål.

Varm 1 tsk olie i wokken og steg halvdelen af kødet ved høj varme, så det steger i stedet for at koge. Rør rundt i kødet og tag det op i en skål så snart det er godt brunet på alle sider. Tilsæt 1 tsk olie igen og steg resten af kødet på samme måde, og tag også det op i skålen. (Del evt. kødet i 3 portioner for at være sikker på det ikke koger i stedet for at stege).
Hæld de sidste 2 spsk olie i wokken og steg løgene under konstant omrøring i et par minutter, til de begynder at blive bløde. Tilsæt nu hvidløgsblandingen og rør konstant i ca. 30 sekunder (hvidløget må ikke begynde at brune).
Tilsæt kødet sammen med kødsaften fra skålen og rør rundt. Tilsæt til sidst sojablandingen og rør rundt til alt kødet og grøntsagerne er dækkede af saucen, og til evt. resterende sukker er opløst.
Server med det samme med enten nudler eller ris, og pynt med forårsløg og peanuts.

Konklusion:

Meget lækker og samtidig enkel wokret, som forener både det salte, syrlige, søde og ikke mindst stærke på bedste vis.
Lækkermåsen påstod godt nok at det var det stærkeste han nogensinde havde smagt (og det kommer fra en som uden videre smager på de stærkeste chilifrugter der kan opdrives), og kunne ikke spise op. Jeg ved ikke hvad der gik galt for ham - jovist, man kunne bestemt smage peberen, og retten er nok ikke for folk som synes at en almindelige peberfrugt er for stærk, men jeg synes den havde lig tilpas med bid.
Så hvis man er til mad med spark i og godt med smag, så prøv den - og sæt evt. pebermængden lidt ned, hvis man er i tvivl (og husk at fint peber fylder mindre end fingerpeber!)


Billeder:


Hvidløgs/peberblandingen - her kan man se hvilken størrelse peber vi snakker om