torsdag den 14. juni 2012

Opskrift: Marcipantærte/marcipankage med chokolade, vaniljecreme og frugtTil konfirmationen for Bonussønnen i maj måned bestemte vi for længe siden at vi skulle have marcipantærte, efter en opskrift jeg i sin tid har fundet på Weberklubben. Tærten dækkes med chokolade, vaniljecreme og frugt, og serveres med is eller creme fraiche, og den er ret lækker. What's not to like?
Tærten indeholder enorme mængder marcipan, sukker, smør og æg (og en meget beskeden mængde hvedemel), så det er ikke for hverken fedt- eller sukkerforskrækkede. Men til gengæld behøver man ikke så stort et stykke.

Opskriften giver en ret stor portion - den passer til 5 tærteforme på 22 cm i diameter, men den kan selvfølgelig formindskes. Men nu er der det ved sådan en marcipankage, at den faktisk kun bliver bedre af at blive frosset, så lav hellere den store portion nu du er i gang - det er nemt med aluforme, som kagen både kan bages, fryses og serveres i.
Så er der nem dessert hvis der kommer uventede gæster.

Marcipantærte/marcipankage med chokolade, vaniljecreme og frugt:
5 kager i 22 cms aluforme

Disse kager blev bagt i nogle andre forme,
derfor er de lidt større og mindre end den
nævnte form på 22 cm.
Just in case you are wondering.


500 g marcipan
500 g sukker
500 g smør
400 g æg - ca. 8 stk
60 g hvedemel (ja det er en latterligt lille portion, men den er altså god nok!)
500 g chokolade

Marcipanen rives (eller meget nemmere: blødgøres i mikrobølgeovnen ved fuld styrke i ca. 30-40 sekunder - så bliver den så blød at den uden problemer kan røres sammen med sukkeret) og røres sammen med sukker til en grynet masse. 
Jeg brugte røremaskine med K-spaden til dette, men en god håndmixer kan også bruges.
Blødgjort smør røres i og æggene tilsættes et af gangen - til sidst røres hvedemelet i.
Dejen kommes i en stor bradepande eller fordeles i 5 tærteforme på 22 cm (eller færre forme hvis de er større - der må man prøve sig lidt frem mht. hvad der passer). Det gør ikke så meget at dejen ikke bliver fordelt helt perfekt, da den flyder ud når den varmes op.
Tærterne bages ved 180 grader i ca. 20-30 minutter til der ikke længere hænger dej ved når man stikker en kødnål ned i midten. 
Pas dog på de ikke får for meget farve - og vær desuden opmærksom på at dejen hæver lidt op i ovnen, så kageformen skal ikke fyldes helt op.
Kagen kan også laves i en bradepande og skæres ud i 3 stænger på den lange led.


Når kagerne er bagt fordeles chokoladeknapper på de varme kager (ca. 100 g pr. kage hvis man bruger de 5 forme), og når chokoladen er smeltet smøres den ud.
Derefter afkøles kagerne helt til chokoladen er stivnet.
Nu kan kagerne enten pakkes i frostposer og fryses ned (jeg dækker hver tærte med husholdningsfilm og stabler dem alle 5 oveni hinanden, og putter i en stor pose), eller de kan serveres med det samme dækket med vaniljecreme, frugt og is eller creme fraiche - eller bare is og frugt.


Mht. vaniljecremen, så bruger jeg samme opskrift som på cremen til fastelavnsboller - men dog med lidt mindre maizena i, så den bliver knap så tyk - så er den lidt nemmere at brede ud på tærten.
1 portion af cremen passer til ca. 2-3 kager i den nævnte størrelse.
Af frugt brugte vi ferskner fra dåse (knap 1/2 stor dåse pr. kage), kiwi (1-2 pr. kage alt efter hvor store de er) og jordbær (en god håndfuld) for at få lidt forskellige farver - men man kan selvfølgelig bruge lige nøjagtig den frugt man bedst kan lide. Dog bliver den nok bedst med noget der smager frisk og lidt syrligt fordi kagen er så tung i sig selv - jeg tror godt den kunne blive lidt vammel kun med bananer på.
Endelig har jeg penslet frugten med lidt smeltet ribsgele (eller man kan selv lave frugtgelé, men det fik jeg ikke tid til denne gang) så den bliver mere blank og holder lidt bedre på formerne.
Kagen kan fint fyldes med både creme og frugt dagen før servering, så hvis man allerede har en kage i fryseren, er det en yderst nem dessert at stå med på selve dagen.
Jeg lavede 10 kager og fik næsten halvdelen i overskud - det sidste blev spist 4 dage efter, og der smagte de stadig godt, selvom de havde stået med både creme og frugt.

Et lille vue til dessertbordet - tærter med creme fraiche (softicemaskinen stod længere væk...),
mormors og bonusmormors hjemmebagte småkager, og en masse snolder...

Konklusion:

Det er ikke første gang jeg laver disse kager (men det er første gang jeg har fået dem pyntet så pænt), og det bliver nok heller ikke sidste. Hvis man kan lide marcipan i kager, så er jeg ret sikker på at denne vil falde i god jord, især her om efteråret sommeren.
Og som nævnt - hvis du alligevel skal igang, så lav hele portionen og frys kagerne ned, evt. i mindre portioner. Den er så nem at have med at gøre og fylder ikke meget hvis man fryser den i aluformene.
Og dine gæster vil takke dig.

Jeg kan i øvrigt fortælle at vi på turen til Kreta i år havde 3 kg marcipan med ned til min bloggerven Maria som værtsgave, da vi besøgte hende til frokost - jeg fortalte hende om denne opskrift, og eftersom hun bruger olivenolie til næsten al bagning i stedet for smør, har hun lovet at kaste sig ud i et forsøg med det til denne kage. Jeg er jævnt spændt på resultatet, for hvis man kan det, så er det jo lige før den kan kaldes sund.
Eller noget.