onsdag den 1. september 2010

Opskrift: Hjemmelavet smør
Inspireret af ShowMeTheCurry.com hvor de laver smør, fik jeg også lyst til at prøve selv.
Jeg syntes dog jeg tidligere havde læst noget om at smørret skal "vaskes" på en eller anden facon og af en grund som jeg ikke husker, og det gjorde de ikke i denne video - men efter lidt søgning fandt jeg frem til Anarkistens version, hvor det er forklaret glimrende.

Jeg havde købt ½ liter øko-fløde fra Harmonie - ikke billigt overhovedet, men bare lige for at prøve om det nu er noget...

Hjemmelavet smør:
ca. 200 g

½ liter økologisk piskefløde
1/4 tsk fint salt


Fløden piskes med foodprocessor, minihakker eller elpisker, til kærnemælken begynder at skille fra.
Hæld det hele op i en sigte med et osteklædde, over en skål, og pres kærnemælken fra. Fold gerne osteklæddet sammen og "vrid" det, så al kærnemælken løber ud.
Hæld derefter det tiloversblevne smør i en ny skål, hæld en god sjat koldt vand ved, og tæsk løs på blandingen med en grydeske. Væsken bliver hvid så længe der stadig er kærnemælk i smørret, så vandet hældes fra og nyt tilsættes og bankes igennem, indtil vandet er klart. Det tog 3 forsøg her.
Pres evt. smørret i ostelærredet igen så alt vandet presses ud, men pas på at smørret ikke begynder at sive igennem.
Tilsæt salt og smag til efter ønsket salt-styrke.

Konklusion:

Spændende at prøve - og lidt sjovt bevidst at gå videre end til det punkt hvor "flødeskummet er lige ved at have fået for meget". Jeg har ikke spist noget af det endnu, kun lige smagt en knivspids, og som Anarkisten skriver er smagen mere flødet end almindeligt smør.
Jeg har frosset størstedelen ned, og gemmer resten til en dag vi skal have noget med madbrød - så prøver jeg nok at lave en gang hvidløgssmør af det.

Billeder (farverne er lidt mærkelige denne gang, men jeg er begyndt at bruge Lækkermåsens kamera til madbilleder, og var nød til at gå tilbage til mit eget i dag, da hans var fladt - og mit tager altså bare ikke lige så gode billeder i køkkenet...):

Smørret er pisket så kærnemælken skiller fra


Det sidste presses ud i et osteklædde


Hvorefter smørret ser sådan ud


Det sidste kærnemælk mases ud i vandet


Og så ender man med sådan en klump her


Og et glas kærnemælk, som egentlig smager lidt af sødmælk