Velkommen til min mere eller mindre organiserede blanding af almindelig mad med (for det meste) høj fokus på naturlige og gode råvarer, lavet fra bunden - og lidt Low Carb/LCHF, RAW food (især på dessertsiden) - og nu også 5:2 fastemetoden.
torsdag den 6. februar 2014
Low carb/LCHF opskrift: Pisket smørbart kryddersmør med ramsløg og hvidløg (a la diverse smørbare-direkte-fra-køleskabet produkter)
Det halter stadig gevaldigt med at få fortalt om maden til vores fælles 40-års fødselsdag sidste sommer, men eftersom vi i lørdags spiste det absolut sidste af kryddersmørret der blev fabrikeret til anledningen, så synes jeg det må være på tide at få vist den nu.
Vi havde plantet ramsløg i en tønde med det formål at bruge det til kryddersmørret, men bladene var ikke så mangfoldige som ønsket, så heldigvis fandt jeg friske ramsløg i Netto.
Til ret ublu priser i øvrigt, men sådan er det jo når noget kommer på mode.
Jeg ville gerne have noget smør med Kærgården/Bakkedal konsistens, som ikke skulle stå og "tø op" i flere timer inden, men jeg ville også gerne have en lidt sundere version end ovennævnte, som indeholder ultra-raffinerede olier, og som jeg bare ikke synes smager særlig godt længere, efter at være gået over til rigtig smør. Jeg er dog heller ikke mere hellig end at jeg lystigt har spist Kærgårdens krydrede varianter hvor jeg er blevet budt på dem, bla. den med ramsløg - og det var bla. herfra jeg fik inspirationen til den hjemmelavede, smørbare udgave.
Så jeg forsøgte mig først frem med at lave en blanding af god økosmør og økologisk koldpresset rapsolie, for at få den rigtige smørbare konsistens. Den portion gangede jeg så (temmelig meget) op (endte med 1,5 kg smør i alt, til ca. 45 mennesker - ikke noget at sige til at vi først har fået spist det sidste nu), og smagte mig frem mht. de øvrige ingredienser.
I får blandingen i lidt mindre mængder her - men hvorfor egentlig ikke lave en ordentlig portion nu man er i gang, og der er plads i fryseren?
Det smagte stadig fint, her over 7 måneder senere.
Pisket smørbart kryddersmør med ramsløg og hvidløg:
ca. 500 g
400 g god kvalitet smør, gerne øko om sommeren, så det er fra græsfodrede dyr
1 ¼ - 1 ½ dl øko koldpresset rapsolie (behøver strengt taget ikke være øko - men det *skal* til gengæld være den fine gule, og koldpressede slags - bruger du raffineret rapsolie, kan du lige så godt lade være)
20-25 g friske ramsløgblade (er det udenfor sæsonen, eller kan du ikke finde ramsløg i naturen/butikkerne, så prøv evt. med lidt af den grønne top fra porre, eller evt. purløg - eller nøjes med hvidløg)
ca. 15 g finthakket hvidløg
1 spsk hvidløgspulver
evt. lidt knuste tørrede hele hvidløgsflager
2 tsk halvfint havsalt eller flagesalt
evt. friskkværnet peber (må gerne være med røde og grønne peberkorn, for farvens skyld)
Smørret blødgøres, enten ved at stå ved stuetemperatur en times tid, eller kortvarigt i mikroen, og skæres i tern ned i en stor skål.
Rapsolie tilsættes og olien piskes nu ind i smørret med elpisker, til det er blødt og luftigt.
Pisk de øvrige ingredienser i - hold evt. lidt igen med salt og hvidløg - og stil smørret på køl et par timer.
Nu kan du teste smagen, om der skal mere hvidløg og salt i, og om konsistensen er passende. Er den for blød, piskes lidt mere blødgjort smør i - er den for hård, piskes mere rapsolie i. Stil den på køl igen, og test, indtil du er tilfreds med konsistensen.
Spis smørret indenfor 3-4-5 dage, eller form det til ruller i madpapir eller husholdningsfilm, og frys det ned - så er det nemt at tage en rulle op når bøffen eller kartoflen trænger til en god klat kryddersmør - og pga. olien er den nem at skære ud direkte fra fryseren (men bliver til gengæld også ret hurtigt blød ved stuetemperatur).
Konklusion:
Den smager nok ikke helt som Kærgårdens variant - til gengæld synes jeg den smager bedre.
Den holder sig som sagt fint i fryseren i flere måneder, og det er ikke meget ekstra arbejde der er ved at lave en større portion, så næste gang tror jeg at jeg ganger op til dobbelt, og fryser det meste ned til sommerens grillmad.
Hvis du gerne vil have en helt naturel smørbar smør, så nøjes du med smørret, olien og evt. lidt salt, og så kan det fint bruges som et noget sundere alternativ til Kærgården osv. Rapsoliesmagen er dog lidt markant, så den skal man selvfølgelig kunne affinde sig med, hvis man vil bruge det under Nutellaen eller marmeladen. Under kødpålæg og til madbrød osv., betyder det efter min mening ingenting.
Men smag er jo forskellig.
Etiketter:
smør
8 kommentarer:
Abonner på:
Opslag (Atom)